Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Върховният касационен съд под обсада

И във Върховния касационен съд (ВКС) също бяха подадени четири жалби от политически партии и кандидати за депутати с искане да се сезира Конституционният съд. Жалбите са почти идентични с тези, подадени пред ВАС -едната жалба бе от партиите "Нова България", ПП "Обединена България" и "Нова алтернатива", които атакуваха резултата от изборите в столицата, имаше жалби и от коалицията "Патриотичен съюз", в която влизат ВМРО и НФСБ, както и от кандидат-депутати от Благоевград и Кюстендил.

Съдиите от ВКС обаче отказаха да ги препратят към Конституционния съд. Как единият върховен съд реши, че жалбите са достатъчно сериозни, за да ги прати в КС, а другият - не, е друга тема. Факт е обаче, че за ВКС това е пореден отказ  да използва това свое правомощие - през последните няколко години бяха правени и други опити чрез него да се стигне до оспорване на изборни резултати пред Конституционния съд,  но всичките бяха неуспешни.

Впрочем след тези избори кандидатите за народната любов проявиха завиден ентусиазъм в търсенето на всевъзможни нови практики, за да се доберат до най-пазената тайна на изборния процес: какво има в чувалчетата от секциите. Кандидатът за депутат от Благоевград Никола Вапцаров е опитал да стигне до нея и е поискал достъп до изборните книжа чрез ЦИК. Подал молба да му разрешат да погледне валидните и невалидните бюлетини, мотивирал се - че данните са му необходими за съдебно оспорване на резултатите, и зачакал отговор. На 10 октомври в ЦИК се провело бурно заседание по повод на неговата жалба, след което тя била оставена без разглеждане, защото била недопустима. Той обаче оспорил пред съда това становище в ЦИК, което по същество е липса на решение. И спечели, защото в бързината да го отрежат от ЦИК дори не си направили труда да мотивират становището си. Точно по тази причина ВАС върна молбата на Вапцаров обратно в комисията, за да бъде разгледана и решена, както си му е редът.

Кандидатката от Реформаторския блок Ирина Абаджиева-Репуц пък е оспорила решението, с което ЦИК обяви резултатите от вота, и твърди, че резултатите от Турция са били въведени неправилно поради допуснато двойно гласуване - у нас и в чужбина. Репуц оспорва действителността на всички протоколи от секциите в Турция. Оспорват се и методът на Хеър-Ниймайер и методиката за определяне на резултатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във