Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ЗЛАТКО БАРЕТАТА Е В СПИСЪКА ЗА БРЮКСЕЛ

Още един престъпен бос застана пред слугите на Темида. В понеделник (22 май) Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото за изнудване (чл. 214 от Наказателния кодекс)срещу небезизвестния Златомир Иванов-Златко Баретата и срещу един от най-приближените му хора Антон Савов-Тони Дебелия.
Случаят, заради който Баретата и Тони Дебелия ще посещават често съдебната зала, е отпреди седем години. Според обвинителния акт на 15 февруари 1999 г. Златомир Иванов и Антон Савов се срещнали с иранеца Мохамед Абдул ал Хирши в офиса на фирмата на Баретата Елит Прима Комерс. Чрез заплахи за убийство Златко и Тони Дебелия принудили Мохамед да подпише запис на заповед за сумата от 300 000 долара, които по онова време са се равнявали на близо 522 000 лева.
Освен това Златомир Иванов и Савов искали да им бъдат предоставени четири автомобила - джип Гранд Чероки на стойност 22 000 лв. и три мерцедеса на обща стойност 79 000 лв., плюс 2000 щ. долара, 1500 г. марки, златни бижута и други вещи. Тоест Златко Баретата и Антон Савов оценили вземанията си от Хирши точно на 653 172 лева.
Обвинителният акт срещу двамата бе внесен в съда на 30 март тази година. Докато делото влезе в съда обаче, Мохамед ал Хирши починал от отравяне. Но това не е пречка процесът да продължи, тъй като органите на досъдебното производство успели да го разпитат пред съдия.
На заседанието в понеделник бе разпитана кумицата на Баретата - Ива Кънчева. Със Златко се познавам от 1993 година. Тогава той и съпругът ми бяха в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Години по-късно, не мога да кажа кога, мъжът ми и Златко станаха съдружници в Аполо и Болкан и в Аполо Секюрити. През 1997 г. Златомир се отдели и реши да подхване собствен бизнес с някакъв арабин. Трябваха му пари и в началото на 1998 г. съпругът ми му даде назаем 300 000 долара. Сключиха споразумение, според което Златко трябваше да връща всеки месец определена сума. Но през 2000 г. мъжът ми почина при катастрофа и оттогава Златомир не е връщал пари, разказа пред съда Ива Кънчева.
Съдия Христинка Колева изслуша и оценителна експертиза на взетите насила, според обвинението, коли и скъпоценности, както и изследване на записната заповед за парите. Вещото лице не успя да каже дали документът е бил подписан насила. Това не ми беше поставено като задача, обясни експертът. Въпреки това съдът прие неговото заключение.
След края на заседанието адвокатът на Баретата - Димитър Вълчев, обясни, че Мохамед ал Хирши е подписал записната заповед, защото дължал пари на клиента му. Двамата имали общ ресторантьорски бизнес.
Съдът отмени забраната за пътуване, наложена на Златомир Иванов и на Антон Савов. Баретата трябва да ходи до Германия като придружител на сина си, който се лекува там. Докато на Антон Савов не му се налага да напуска страната, но тъй като бил образцов обвиняем, нямало пречка да се вдигне забраната и по отношение на него, сметна съдия Колева. Делото ще продължи на 27 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във