Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Я, И МАСТАРА БИЛ УБИТ ОТ... ТРУП?

Допреди година и половина предишните ръководства на МВР и на прокуратурата се скъсваха от хвалби, че в България има една поръчкова екзекуция, разкрита като по учебник. Става дума за разстрела на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов, по-известен с екзотичния си прякор Мастара. Днес, за най-голямо съжаление на новото МВР-ръководство, този светъл пример е на път постепенно да помръкне до такава степен, че най-вероятно след пет-шест месеца ще се нареди сред десетките и стотици наказателни производства, провалени единствено заради самочувствието и непрофесионализма на съответните ченгета, следователи и прокурори.

Според статистиката, Димитър Стаматов-Мастара е разстрелян на 21 ноември 2002 г. насред Бургас. Две седмици по-късно ръководителят на оперативно-следствената група - бившият шеф на сектор Тежки престъпления срещу личността в бившата ДНСП, полк. Ботьо Ботев рапортува, че в ареста са тикнати физическият убиец на Мастара - Бойко Стоянов, и неговият помагач - Тодор Неделчев. Докато поръчителят на екзекуцията - сикаджията Пламен Дишков-Кела, някак си е успял да избяга зад граница и затова делото срещу него ще бъде водено задочно.
Според полк. Ботьо Ботев, както и според окръжното следствие и окръжната прокуратура в Бургас, по време на предварителното разследване Бойко Стоянов е направил пълни самопризнания (включително и пред съдия), а двама свидетели - Мариян Георгиев-Марата и Димитър Видев-Релакса, са дали показания под клетва, че убийството е поръчано от Пламен Дишков-Кела, който е платил за услугата 10 000 щ. долара.
Точно една година след разстрела на Мастара Бургаската окръжна прокуратура внася обвинителния акт срещу тримата в Бургаския окръжен съд и на 19 януари 2004 г. процесът започва. На 2 юли 2004 г. състав на същия съд изпраща Бойко Стоянов за 20 години в затвора и оправдава Пламен Дишков-Кела и Тодор Неделчев поради липса на достатъчно доказателства. Три дни по-късно роднините на Мастара обжалват решението на окръжните магистрати пред Бургаския апелативен съд, а прокуратурата безуспешно протестира оправдателните присъди.
На 20 юни 2005 г. Бургаският апелативен съд потвърждава изцяло решението на окръжните магистрати и делото заминава за Върховния касационен съд (ВКС), където престоява само някакви си... седем месеца.
През март 2006 г. тричленен състав на ВКС, вместо да оправдае и Бойко Стоянов, връща делото на Бургаския апелативен съд за ново гледане от друг състав. Според мотивите на ВКС (или поне от онова, което тогава стана известно), осъдителната и оправдателните присъди не са обосновани. Според източници на Параграф 22 обаче основните аргументи, с които тричленката връща делото, звучат така: прокуратурата не разполага с неоспорими доказателства и със свидетели, които да подкрепят обвинителната теза.
И наистина, бърз преглед по реда на надзора показва, че този път върховните магистрати са прави:
- Пламен Дишков-Кела изчезва на 27 декември 2002 г., само ден преди Бургаската окръжна прокуратура да разпореди негово задържане;
- оръжието на престъплението - малокалибрена пушка с оптичен мерник, не е открито;
- на неустановена дата през април 2003 г. от Бургаското окръжно следствие изчезва единствената кръвна проба, взета от трупа на Димитър Стаматов;
- на 27 юни 2004 г., по време на едно от заседанията в Бургаския окръжен съд, Бойко Стоянов се отказа от показанията си, дадени на предварителното следствие, и обявява, че е направил самопризнания под натиска на полк. Ботьо Ботев;
- на 28 май 2004 г. колата на Мариян Георгиев-Марата е опожарена, а на 8 юли в офиса му в с. Равда е хвърлена ръчна граната (РГО-78), която за щастие не избухва;
- на 17 август същата година свидетелят Димитър Видев-Релакса е разстрелян, след като преди това няколко пъти е предупреждаван да внимава какво говори по делото за убийството на Мастара;
- на 5 април 2005 г. в с. Равда с шест куршума е застрелян ключовият свидетел на обвинението по делото за убийството на Мастара - Мариян Георгиев-Марата. А при обиск на дома му в с. Ахелой са открити четири дискети, върху които са качени... абсолютно всички материали от следственото дело за убийството на Мастара.
Първото заседание от втория процес в Бургаския апелативен съд е насрочено за 20 септември 2006 година. Ход на делото обаче не е даден, защото Бойко Стоянов и адвокатът му Евгени Николов така се скарват, че... защитникът си събира багажа и напуска съдебната зала. А резервният адвокат на Стоянов - Лъчезар Таков, все още не е упълномощен да участва в делото.
Този цирк изобщо не е случаен, защото ден преди това към отбора на защитата се присъединява и бившият вътрешен министър в правителството на проф. Любен Беров - Виктор Михайлов (1993-1994 г), защото е упълномощен от родителите на Пламен Дишков-Кела да го защитава по време на второинстанционния процес.
На следващите две заседания по делото - на 26 октомври и на 30 октомври отново не му дават ход заради адвокатски неуредици и тежък синузит, който изпраща подсъдимия Тодор Неделчев в болница.
В началото на отиващата си седмица адвокатският пъзел най-сетне е подреден и на 15 януари тази година(понеделник) съдебният състав най-сетне дава ход на делото. За да ясно, че през последните три-четири месеца част от споменатите по-горе липси в документацията по делото са попълнени толкова старателно, че като нищо физическият убиец на Мастара също може да бъде оправдан.
Според адвокатите на подсъдимите, след разстрела на Мариян Георгиев-Марата в офиса му са открити не само споменатите по-горе дискети с информацията от първото дело срещу Дишков и компания, но и.. боеприпаси, които са идентични с куршума, пронизал смъртоносно Димитър Стаматов-Мастара.
Сигурен съм, че тези боеприпаси са сходни с тези, намерени на покрива, откъдето е застрелян Димитър Стаматов-Мастара, обяви в залата адвокат Иван Лазов, който също защитава Пламен Дишков-Кела в тандем с бившия вътрешен министър Виктор Михайлов.
За да докажат тезата си, че в убийството на Димитър Стаматов-Мастара пръст има неговият приятел и съдружник Мариян Георгиев, двамата адвокати извадиха и чисто нов свидетел, чието задължение бе да обърне делото в полза на подсъдимите. Той се казва Антони Ковачев и до момента изобщо не е разпитван, а най-важното от показанията му гласи: Веднъж срещнах Кела в Будапеща и той ми каза, че няма нищо против Мастара. За напрежение говореше само Марата, защото той подклаждаше враждата между тях...
Освен това в понеделник (15 януари) Антони Ковачев хвърли още три информационни бомби с идеята да оправдае оказаното му доверие. Първата сензационна новина е, че той е виждал в бургаско заведение как Мариян Георгиев-Марата разговаря със следователя Ангел Георгиев, който работи по делото за убийството на Мастара. Втората сензационна вест, която съобщи, е, че Георгиев и полицейски служител веднъж направиха визита в Будапеща. А третата новина е, че покойният Мариян Георгиев-Марата често се е хвалил, че има полицай, който му казва как върви разследването и че има човек, който му дава информация.
А накрая, за да докажат тезата си, че убийството на Мастара е дело на покойния вече Мариян Георгиев, защитниците размахаха в съдебната зала и постановление за прекратяване на делото, образувано за дискетите и боеприпасите, открити в дома на Марата след разстрела му на 5 април 2005 година.
Делото продължава на 20 февруари и дотогава съдебният състав трябва да реши какво точно да направи: дали да не прекъсва схватката между прокуратурата и защитата, или пък да изпрати Бургаската окръжна прокуратура на поправителен, като й върне делото за доразследване и повдигане на нови обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във