Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Я! СЛУГИТЕ НА ТЕМИДА ФУТБОЛ НЕ ГЛЕДАЛИ...

Експресно проучване на Параграф 22 показва, че от 9 юни до 9 юли съдебните палати в България ще продължат да бъдат отворени, а отложени дела заради световното първенство по футбол няма да има. За най-голяма наша изненада оказа се, че по-голяма част от българските орли на правосъдието не само че не се вписват в категорията Заклет запалянко, но трудно биха попаднали дори в категорията Случаен зрител.
В интерес на истината това допитване не е плод на амбицията ни да направим представително проучване за футболните пристрастия на българските магистрати, въз основа на което да формулираме няколко дълбокомислени извода от рода Половината от анкетираните съдии и следователи обичат футбола и редовно посещават стадиона. Там те освобождават натрупаното през седмицата напрежение и осъществяват неформални контакти с представители на различни слоеве от обществото. Това ги прави по-отворени за страданията на жертвите, което пък ги мотивира допълнително за всестранното разкриване на обективната истина. А оттук може да се направи изводът, че съдът и следствието като институции са чужди на обвинителния уклон, от който страда работата на прокуратурата и органите на МВР.
Тъкмо обратното. Идеята беше през следващите три седмици да зададем на колкото може повече магистрати и адвокати два въпроса: Кои отбори ще играят на финала на световното първенство в Германия? и Кой ще стане световен шампион? А след това, когато на 9 юни прозвучи и последният съдийски сигнал, да съберем на едно място всички, които са уцелили точните отговори, да ги наградим за прозорливостта с каквото Господ дал и... да се почерпим за наше и тяхно здраве.
Уви. Магистрат тогата си мени, но навика да не отговаря на поставените му въпроси с думи прости - никога! На всичко отгоре се оказа, че по-голяма част от анкетираните до момента не се интересуват кой знае колко от футбол и световното първенство в Германия е последната им грижа. Така че същинският лов на футболни запалянковци все още не е започнал, въпреки че тежките питиета вече се вледениха, а тънките мезета окончателно се съсухриха. (§22)

Борис Велчев, главен прокурор:
- Не съм футболен запалянко. Нямам някаква особена страст към този спорт и едва ли ще гледам световното първенство.

Митьо Марков, заместник-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура:
- О, не съм футболен фен и заради това нямам фаворит на световното първенство. Едва ли ще имам време да гледам мачове, но сигурно ще гледам някои по-важни и интересни мачове. Не мога да ви кажа кой ще бъде на финала.

Христо Манчев, заместник главен прокурор и ръководител на Върховната касационна прокуратура:
- Не съм голям запалянко, но смятам да гледам всички интересни мачове. Фаворитът ми е Германия и според мен те ще отидат на финала. Харесвам как играят, а не защото първенството ще се играе там.

Ангел Александров, директор на Националната следствена служба:
- Разбира се, че ще следя световното първенство. Даже с умиление си спомням младежките години, когато бях футболист на Марек. Аз обичам холандския футбол, но те не успяха да се класират на това световно. Смятам, че световен шампион ще стане Бразилия - за съжаление, но аз ще стискам палци за Англия. Вие знаете, че в техните отбори има много холандци, а те играят красиво.
Холандският футбол за мен е по-чистият вариант на европейския футбол. Испанците например имитират бразилците, защото в клубните им отбори 70 на сто от играчите са бразилци. Докато холандците продължават да носят духа на поколението на Йохан Кройф от 70-те години. Именно тогава, докато бразилците танцуваха самба по стадионите, холандците заиграха футбола на ХХI век, на който днес всички му викат тотален футбол. И тъй като Холандия няма да участва на световното, моят фаворит е Англия.

Свилен Турмаков, заместник-директор на Националната следствена служба:
Аз нямам фаворит на това световно първенство, особено след като България няма да играе, и не мога да кажа кои отбори ще стигнат до финал. Но когато имам възможност и време, мога да гледам някои от мачовете, но само така, за забавление.

Атанас Нешков, директор на Ловешкото окръжно следствие:
- Ще гледам мачовете, които мога. Според мен шампион ще стане Бразилия. Харесвам техния футбол, но не мога да кажа кой ще бъде другият финалист.

Денчо Стоянов, съдия в Бургаския окръжен съд:
- Моята прогноза е… Аз искам със световната титла да се окичи отборът на Холандия. Няма да имам нищо против обаче, ако на върха застанат Англия или Испания, въпреки че от много време испанците не са имали изяви на световно ниво.
U/параграф/фото/брой - Денчо Стоянов БОС

Румяна Маркова, съдия в Бургаския окръжен съд:
- Съдийката с най-голям стаж в административното отделение на Бургаския окръжен съд също ще стиска палци за тима на Холандия. Тръпката ми е на страната на Холандия, това е. И със сигурност пръст в това има Йохан Кройф. Още от детските си години много го харесвам като футболист и от дете съм фен на холандците заради Кройф.

Ангел Ангелов, ръководител на Бургаската окръжна прокуратура:
- Намерихте кого да попитате за световното първенство по футбол. Не следя тази игра, но ако участват Бразилия, Холандия или Германия, със сигурност световен шампион ще бъде един от тези три отбора.

Адвокат Росен Кожухаров:- Световен шампион искам да стане Англия, защото от дете съм фен на английския футбол. От друга страна обаче, логиката ми подсказва, че световен шампион по всяка вероятност ще стане Бразилия. Причината? В момента кариоките разполагат с най-добрите футболисти в световен мащаб на всички постове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във