Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ябълково

Инспекторатът към ВСС най-сетне е в пълен комплект след близо двегодишни задкулисни игри, докато се намери удобна на всички политически сили кандидатура. Тази особеност на избора отсега иде да рече, че надеждата за разбиване на статуквото в съдебната система, изразяващо се в изграждането на политически лобита в средите на магистратите, е напразна.

В една от първите си публични прояви тази седмица главната съдебна инспекторка Теодора Точкова изрази надежда, че случаите, когато чужд посланик говори за "гнили ябълки" в съдебната система, ще са единични. Тя сподели и впечатленията си, че мнозинството от магистратите работи почтено и законосъобразно.

Нека да припомним, че френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за гнили ябълки заради намесата на съдия Румяна Ченалова в производството по несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания "Белведере". Самата тя пък беше арестувана заради това, че е извършила престъпление по служба в облага на "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД, която се съди с държавната НЕК. Другото обвинение е, че е съставила документ с невярно съдържание.

И двете обвинения нямат нищо общо със случая, заради който избухна скандалът с френския посланик. И тъй като съдът пусна Ченалова на свобода с мотив, че няма данни за извършено престъпление, навярно трябва да се съгласим с инспектор №1 Точкова. Но се питаме:

- възможно ли е храмът на Темида да мирише на гнили ябълки, пък да няма нито една такава?

- колко случаи, подобни на тези, са останали тайна за инспектората на ВСС?

- означава ли, че ако според инспектор №1 ИВСС няма право да разследва, а да разкрива евентуална корупция, мръсните тайни на Темида ще останат такива и в бъдеще?

Facebook logo
Бъдете с нас и във