Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Яловите наказания на кадровиците

Не остана виден български магистрат, когото Висшият съдебен съвет (ВСС) да е уволнил, а след това съдът да не го е върнал обратно в съдебната система. Има и изключения, които само потвърждават правилото.


През седмицата стана ясно, че към внушителната група от реабилитирани магистрати се присъединява и бившият председател на Съюза на съдиите в България и върл опонент на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Мирослава Тодорова.


Във вторник (16 юли) беше огласено решението на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) да отмени уволнението на съдията от Софийския градски съд (СГС). Случайно или не магистратите публикуваха решението си точно два дни преди устния доклад от Брюксел по линия на правосъдието и вътрешния ред.


Миналата година по същото време - в навечерието на предишния доклад на ЕК, Тодорова беше изхвърлена от системата заради забавяне на изготвянето на мотиви към три дела. Уволнението й предизвика силни обществен реакции и беше изтълкувано и у нас, и в чужбина като политическа разправа с нея заради публичните й критики срещу бившия вътрешен министър и срещу ВСС.


Върховните магистрати признават, че Тодорова е извършила дисциплинарно нарушение със забавените си мотиви по две от визираните три дела. (По едното дело, където тя е призната за виновна, мотивите са забавени с 1 година и 11 месеца, а по второто - 2 години 11 месеца.) Това обаче не прави нарушенията й системни, както се твърди в решението на кадровиците. Висшият съдебен съвет не е обосновал защо смята, че забавата на две дела накърнява престижа на съдебната власт.


Върховните магистрати напомнят, че няма никакви данни съдия Тодорова да е нарушила основните принципи за поведение на магистратите в обществото, залегнали в Етичния кодекс - вежливост, толерантност, почтеност и благоприличие. Въпреки това тя е наказана за нарушаване на тази точка от кодекса. ВАС указва, че съдебният съвет трябва да санкционира Тодорова за забавеното написване на мотиви, но не чак толкова строго.


Според съдиите бавенето на мотивите е неоправдано, тъй като не почива на конкретни извинителни причини, а се дължи изцяло на поведението на Тодорова, свързано с лоша лична организация за изпълнение на преките й задължения на съдия. За магистрата-съдия основно и най-главно служебно задължение е правораздаването. Всички останали задължения са второстепенни, се казва в решението на ВАС.


Все пак върховните магистрати приемат доводите на Тодорова, че тя е била един от най-натоварените съдии в СГС, който пък се смята за най-претрупания с работа съд в страната. Петчленката на съда отчита, че Тодорова е разгледала дела с изключителна сложност и че нейни актове не са отменяни от по-горни инстанции, което е положителен белег за качеството на нейната работа.


Съдът смята, че няма оправдание магистратите да бавят мотивите си дори ако делата им да са много и сложни, точно толкова, колкото и ако нямат кабинет, в който да решават. Въпреки това се признава, че тези фактори трябва да се отчитат при налагането на наказания от ВСС.


Новият ВСС ще трябва вземе под внимание всички тези страни от работата на магистрата, които са били пренебрегнати от колегите им от предишния състав на кадровия орган, които уволниха Тодорова. Теоретично не е изключено сегашния ВСС отново да уволни като съдия бившия председател на Съюза на съдиите. Но подобно решение ще бъде безсмислено на фона на мотивите на ВАС, в които се дава и указание на съдебния съвет да бъде по-снизходителен...


В групата на уволнените, но възстановени на работа магистрати изпъква и фигурата на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. По ирония на съдбата той подаде сигнала във ВСС за нарушенията на Тодорова. Самият Пенгезов беше уволнен от ръководния си пост заради имотната афера Темида бийч с евтини имоти край Приморско, в която изплува името на дъщеря му Анна Пенгезова. Но през февруари 2011 г. ВАС го върна на работа, тъй като беше решено, че с нищо не е навредил на имиджа на съдебната власт, каквито бяха обвиненията срещу него.


Миналата година Върховният административен съд възстанови на поста младши съдия в окръжния съд в Благоевград Деница Урумова, дъщеря на магистрата от ВАС Николай Урумов. И тя беше уволнена покрай скандала с имотите в Приморско.


Оказа се, че когато е купила терен край морския град с отстъпено право на строеж като крайно нуждаеща се, Урумова още не е била магистрат. Сега тя продължава да е собственик на хотела, който бе започнала да строи, но бе спрян заради скандала.


Бащата на Деница Николай Урумов заедно с други двама магистрати от ВАС - Панайот Генков и Андрей Икономов, бяха наказани от ВСС с 25 на сто орязване на заплатите, заради това, че техни роднини са получили парцели край морето, използвайки процедура за крайно нуждаещи се. През март 2012 г. обаче собствените им колеги от ВАС ги оправдаха с мотива, че с нищо не са нарушили нито закона, нито етичните правила на Темида...


nbsp;


nbsp;


Отзвук


Уволнението на съдия Мирослава Тодорова вероятно е било пряк резултат от нейните критики към Висшия съдебен съвет и министъра на вътрешните работи. Това се казва в заключение на Центъра за правата на човека на Американската асоциация на юристите, която е извършила проверка на скандалния случай.Заключението на организацията на американските юристи беше представено на 15 май тази година от председателя на асоциацията Уилям Майер, когато Върховният административен съд гледаше на последна инстанция делото на Тодорова срещу нейното уволнение като съдия. Майер отчете, че процесът по уволнението на Тодорова е непрозрачен и заради това твърдението за политическата връзка в действията на кадровия орган не може да бъде направено със 100-процентова сигурност.Според Центъра за правата на човека на Американската асоциация на юристите, както и на многобройни други международни организации безпокойство буди това, което поне на нас ни изглежда като употреба на системата за налагане на дисциплинарни наказания в съдебната власт в България като инструмент за отмъщение, особено в случай на легитимно упражняване от страна на съдии на тяхното право, от една страна, на свободно сдружаване, а от друга - свободата на изразяване, коментира Майер.Майер останал с впечатление, че системата за налагане на дисциплинарни наказания срещу съдии в България позволява злоупотреби с политическа цел. Подобно ползване на системата за дисциплинарни наказания с цел отмъщение подкопава независимостта на съдебната власт, което е в противоречие с Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, подчерта той. Юристът също напомни за голямата натовареност на съдиите в Софийския градски съд и посочи, че наказанието на Тодорова е трябвало да бъде съобразено с този факт.nbsp;


nbsp;


Паралелно
Бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова подаде миналия месец жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради накърнени човешки права.В писмо, изпратено до медиите, Тодорова посочи, че тя е лишена от справедлив процес заради депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, срещу когото тя бе завела дело за клевета, но то бе спряно на втора инстанция.Според конституцията на народните представители не може да бъде търсена наказателна отговорност, освен за извършени престъпления от общ характер.Делото можеше да приключи по по-достоен начин за българската съдебна власт, като получа правосъдие преди г-н Цветанов да придобие имунитет и след като българският съд дефинира отговорите на поставените от мен въпроси за отношенията между съдебната и изпълнителната власт, пише Тодорова.Тодорова обясни, че няма да претендира за обезщетение пред съда по правата на човека, защото това би означавало българските граждани да платят заради компрометираната държавна власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във