Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Янева излиза суха от водата

Обвиненията срещу новоизбрания шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за конфликт на интереси по скандалното дело \Софийски имоти\ имат интересна (и вече неизвестна) съдба. Висшият съдебен съвет (ВСС) прехвърли през тази седмица казуса в полето на независимата Централна комисия за конфликт на интереси. Тя обаче все още не функционира, тъй като парламентът бави повече от три месеца гласуването на състава й.
ВСС реши така, защото преди няколко седмици публикации в медиите разкриха, че като пълномощник на баща си Владимира Янева е купила през 2002 г. от \Софийски имоти\ два магазина на цена под данъчната им оценка. Осем години по-късно при нея попаднало делото срещу шефа на фирмата Тошко Добрев, чието разглеждане тя започнала необяснимо да бави. Кадровият орган засега не дава знак, че ще започне дисциплинарно дело срещу Янева.
След близо месец отлагане във вторник (19 юли) съдебната шефка най-края се явила на изслушване в подкомисията за конфликт на интереси към ВСС. В лаконично съобщение съветът обяснява, че заради здравословни проблеми Янева не е успяла да дойде на заседанието на 27 юни (за което бе поканена) и е поискала срещата да се състои на 19 юли. На тази дата, в късния следобед комисията изслушала Владимира Янева и приела предоставените от нея документи. Те са свързани със скандалното наказателно дело от общ характер (НОХД) 3414/ 2010 г. (за което стана дума по-горе), по описа на Софийския градски съд, по което тя е докладчик. Янева е предоставиха обвинителния акт по делото и други документи, показващи движението му както в СГС, така и в Софийския апелативен съд, а също и документи по семейната й сделка със \Софийски имоти\, в която тя е пълномощник на баща си (по нотариален акт № 47 /2002 г.). Висшите магистрати обаче са преценили, че най-добре е тези документи да бъдат разгледани от още несъществуващата централна комисия за конфликт на интереси, придружени с протокол от заседанието на магистратите. Мотивите на съдебните кадровици са, че по закон само централната комисия може да установи налице ли е конфликт на интереси, или не.
ВСС нямал други правомощия по този случай, уточни председателят на подкомисията Стефан Петров, който бе сред гласувалите Янева да стане водещият градски съдия. Петров заяви, че за себе си е убеден, че Янева не попада в конфликт на интереси. \С тези документи и с изслушването й при нас почти изцяло свършихме работата на централната комисия. Тя вече може да се произнесе\, обясни Петров. Само дето не е ясно кога и къде тя ще започне работа. Това е основанието за подозрение, че казусът със съдебната шефка отива в глуха линия за неопределено време.
Тук е поучително да припомним реакцията на ВСС, когато бе раздухана клюката, че върховният съдия Панайот Генков вечерял на една маса с един от братята Галеви. Тогава членове на ВСС, начело с Цони Цонев, ходиха да разпитват персонала на заведението, за да установят какво точно се е случило. Същият съвет сега остана \равнодушен\ към разкритията за обвързаността на Янева с делото \Софийски имоти\.
По мнението на някои членове на ВСС около Янева нямало нищо нередно. Защо чл.2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси определя, че конфликтният момент трябва да е налице, когато се изпълнява съответната публична длъжност. В случая съдия Янева е започнала да гледа делото осем години след като е сключила сделките на занижени цени със \Софийски имоти\. На друго мнение е адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдимия бивш управител на дружеството Тошко Добрев. Тя смята, че Янева задължително е трябвало да си направи отвод, при положение че в семейството са придобити имоти от дружеството, чиято дейност се разследва изцяло. Съдийката пък заяви, че не се е оттеглила, защото според нея нямало конфликт на интереси.
Формално погледнато може и да е така. Но не е без значение фактът, че пет месеца след внасянето на обвинителния акт съдията докладчик решава, че делото трябва да се прекрати и да се върне на държавното обвинение, за да отстрани допуснати нарушения. Прокуратурата протестира и по-горната инстанция на съда - Софийският апелативен съд, отменя решението й... Наскоро Инспекторатът към Висшия съдебен съвет откри четири нарушения, които Янева допуснала по делото \Софийски имоти\. Проверка на Сметната палата пък показа, че през 2008 г. тя не е декларирала ипотека на жилище за 50 000 евро. Всички тези факти обаче явно не правят особено впечатление на кадровия орган и той ги остави без последствие.
Приятелката на вътрешния министър в момента се води в отпуск по болест. Тя се разболя преди около месец, когато споменатата подкомисия за конфликт на интереси към ВСС я покани да даде разяснения във връзка с разкритията около \Софийски имоти\ и постъпи в Александровска болница, където работи баща й Яни Янев. Но въпреки сериозните си здравни проблеми тя все пак се появила на кръщенето на най-малката дъщеря на вътрешния министър.
Поради отсъствието на Янева в момента няма кой да разпределя повечето от наказателните дела в СГС и добре че дойде съдебната ваканция, иначе щеше да е неописуем хаос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във