Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЯНУАРСКАТА СТРАСТНА СЕДМИЦА

Православният канон нарича последните седем дни от живота на Христос страстна седмица. Това е време на страдания, тъга и покъртителни преживявания. Царските двери остават затворени като символ на отделянето на човека от царството божие.
Януари е. Великден е далеч. Трети ден вече портите на храма, в който ние, обикновените миряни, се кълнем, остават затворени, сякаш да подчертаят разделението между онези вътре и тези отвън. Трети ден пред сградата на парламента бушуват страстите граждански.
Истинска януарска страстна седмица, изпълнена с много и покъртителни преживявания, се очертава в столицата. Това става ясно, след като бе съобщено, че общината е одобрила искане за протестни действия на жълтите павета чак до 21 януари, тоест до идната сряда. Дотогава ще продължат гражданските инициативи, които за първи път в демократичната ни история излязоха от виртуалната реалност и се пренесоха на улицата.
След като станахме свидетели как шепа футболни хулигани могат да опорочат една мирна инициатива, леко притеснение предизвикват информациите, че към протестите в неделя ще се присъединят фенове на пернишкия футболен клуб Миньор. Това става в рамките на националния митинг, свикан от Движение Напред в подкрепа на предложението за пускане в действие на 3 и 4 реактори на АЕЦ Козлодуй. Хората от движението са осигурили 20 автобуса, очаква се повече от 1000 жители на Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен да окупират арената пред НС.
Най-покъртителни обаче се очертават идните дни за хората, които по време на страстната седмица ще се грижат за обществения ред и сигурност. Полицаите, които бяха здраво наритани, оплюти и псувани в първия ден на протеста в сряда (14 януари), също се включват в редиците на протестиращите. Така иронията става тотална - онези, които пазеха депутатите от изблиците на народната любов, протестират срещу най-пазените, избрани да мислят за добруването на българите.
За служителите на МВР това е третият поред протест - на 13 декември м.г. те пушиха, а на 20 същия месец пиха по една студена вода в градинката пред църквата Свети Седмочисленици. В крайна сметка постигнаха частичен успех - в навечерието на Коледа им бяха отпуснати извънредни възнаграждения от по 400 лева.
Тъга, така характерна за страстната седмица, обаче очаква полицаите след третия им протест. Едно от исканията им е за 50% увеличение на заплащането със задна дата - от 1 януари 2009 година. Закономерна ще е покрусата им - бюджетът на МВР вече е гласуван, парите за заплати - преброени до стотинка. Освен това хората с калпавите кубинки искат и пълно заплащане на извънредния и нощен труд, който досега много често е компенсиран с бонуси във вид на допълнителни дни почивка към полагаемия се платен годишен отпуск. Полицаите настояват и за 200 на сто увеличаване на средствата за т.нар. вещево доволствие, отпускани за дрехи, както и на парите за храна с половин минимална работна заплата от 120 лева.
От първия протест досега единствената промяна за нас е отпуснатата коледна надбавка от 400 лева, обобщи в петък (16 януари) в радиоефир Любомир Еленков, президент на Националния синдикат на пожарникарите Огнеборец. Ние, пожарникарите, подкрепяме исканията на нашите колеги от полицията и сме солидарни с тях, обяви той. Синдикалният шеф на огнеборците поиска и законодателни инициативи, които да осигурят защита на полицаите в ситуации, в каквато те изпаднаха при митинга пред НС в сряда (14 януари).
Незабавни промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-тежко наказание за лице, извършило нападение срещу служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения; инкриминиране на съпротивата при арест и неизпълнение на полицейско разпореждане - са основна част от останалите искания на организаторите на полицейския протест в събота.
Според организаторите на полицейските действия, които по ирония на съдбата дадоха тласък и на инициативността на цивилните им събратя, шефът на МВР Михаил Миков трябва в срок от един месец да предостави конкретна програма за мерки по техните претенции.
Полицаите получиха рамо и от президента Георги Първанов, който в лекцията си за новите предизвикателства пред сигурността в петък (16 януари) се спря на същите искания. Той също говори за рязко повишаване на заплащането в МВР, обвързано с постигнатите резултати. Според президента сега съществуващата система за управление и израстване в кариерата била добра, но е необходимо смело диференциране на заплащането според резултатите.
Едва ли полицаите обаче могат да се облегнат на президентското рамо. И на Първанов му е пределно ясно, че въпросът със заплащането вече не е на дневен ред по простата причина, че бюджетът вече е формиран и не се различава много от миналогодишния.
Внимание обаче заслужава намерението му да създаде своеобразен център за създаване на стратегия за национална сигурност. Параграф 22 неведнъж е подчертавал, че липсата й обрича на провал всички добри намерения. Без такава стратегия работата на служби като ДАНС, МВР и армията са неефективни, заяви и президентът.
Така е. Бедата обаче е, че добрите намерения се раждат преди избори. Или в броените дни на поредната страстна седмица...

Facebook logo
Бъдете с нас и във