Параграф22 Daily

§22 Анализи

Яростен противник на "Северен поток 2" стана разузнавач №1 на САЩ

Темата "Русия" отново е в дъното на поредната рокада на върха на разузнавателната общност отвъд Атлантика

На фона на текущия скандал около съдия Андон Миталов, срещу когото ВСС образува дисциплинарно производство по искане на правосъдния министър Данаил Кирилов и след очевидната намеса на САЩ във вътрешните ни дела, отвъд океана се случи многозначителна рокада на върха на разузнавателната общност.

В четвъртък (20 февруари) стана известно, че за и.д. шеф на националното разузнаване е назначен досегашният посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел. Той се смята за лоялен към Тръмп и е от близкото обкръжението на президента.

"С удоволствие съобщавам, че нашият уважаван посланик в Германия, Ричард Гренел, ще стане изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване. Рик представи много добре страната ни и с нетърпение очаквам да работя с него", написа Тръмп в Twitter. Той благодари на Джо Макгуайър, който заемаше длъжността преди това. Ако Сенатът одобри Гренел, той може да остане за постоянно на този пост.

Случи ли се това, Гренел ще координира дейностите на 17 американски специални служби, които са членове на разузнавателната общност, включително ЦРУ и ФБР (контраразузнаване), специализираните звена на Държавния департамент, Пентагона, Министерството на финансите, Министерството на енергетиката...

Освен посланик в Германия, Гренел бе и специален пратеник на американския президент за диалога между Косово и Сърбия. Името му обаче нашумя около санкциите на САЩ срещу проекта "Северен поток 2", когато се изяви като най-яростният противник на газопровода. В интервю за "Билд", той заяви, че санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток 2" са наложени в интерес на Европа. Острата му позиция срещу проекта обаче доведе отношенията на САЩ и Германия до ръба на дипломатическия скандал, след като Берлин обвини Вашингтон за намеса във вътрешните работи на страната.

Всъщност, темата "Русия" се оказа определяща при последните рокади в националното разузнаване на САЩ. Предполагаемата намеса на Сибирския мечок в президентските избори от 2016 г., в резултат на които Тръмп влезе в Белия дом, се превърна в символ верую за предишния титуляр на разузнаването Дан Коутс. Той горещо подкрепяше оценката на разузнавателната общност отвъд океана, че такава намеса има. Логично това доведе до голямо напрежение между него и президента Тръмп, в резултат на което Коутс подаде оставка през август 2019 година.

Русия отново е причината за поредната смяна на върха на американската разведка, но този път геополитическите и икономически мотиви взеха връх над вътрешно-политическите измерения в разследването на евентуалната намеса на Путин в президентските избори от 2016 година. Газопроводът "Северен поток"2  и - в крайна сметка - битката срещу всяка стъпка на Сибирския мечок в посока придобиване на стратегическо преимущество в геополитиката, остават главна цел на администрацията на САЩ. В този смисъл, смяната на върха на Националното разузнаване е повече от очаквана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във