Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЯТАЦИТЕ НА ТЪРНОВСКИТЕ МУЗЕЙНИ ОБИРДЖИИ ОТИВАТ НА СЪД

Окръжната прокуратура във Велико Търново прати на съд петима души, заподозрени за кражбата на монети от Регионалния исторически музей в старата столица. Обвинителният акт срещу Николай Николов, Мариян Райков, Светлозар Марков, Емил Енчев и Емил Георгиев е внесен в съда в сряда (27 септември).
Срещу петимата са повдигнати три обвинения - за участие в организирана престъпна група (чл. 321 от Наказателния кодекс), за вещно укривателство (чл.215 от НК) и за незаконна търговия с предмети на изкуството (чл.278б от НК).
На 2 февруари ръководството на Регионалния исторически музей в града установява, че някой е влизал и е откраднал множество старинни монети и други ценни експонати. Проверката показала, че липсвали 11 169 монети на стойност 1.4 млн. долара. А липсващите предмети са на стойност 25 000 долара. Сред откраднатите монети имало римски денари, 51 статера Филип Македонски и Александър Македонски, римски бронзови монети за 8000 долара и български средновековни монети за 15 000 долара. Откраднати са и ценни находки от проучванията в Арбанаси - пръстени-печати, сребърни пръстени, обеци, наушници, кръстове.
Николай Николов, Мариян Райков, Светлозар Марков и Емил Енчев бяха задържани в началото на юни след мащабна акция на полицията в цялата страна. Преди около три месеца бе арестуван и Емил Георгиев.
Първоначално срещу първите четирима бе повдигнато обвинение за кражба (чл. 195 от НК), но впоследствие обвинението е преквалифицирано на вече цитираните текстове от Наказателния кодекс. Проблемът бил, че дознанието не е събрало достатъчно доказателства, че Николов, Райков, Марков и Енчев са извършителите на обира.
Според прокуратурата, тартор на групата е Николай Николов. Държавното обвинение твърди, че на 24 май тази година той заедно с Райков, Марков и Енчев продали на Емил Георгиев 18 монети за 1740 лв., а други четири - за 820 лв., групата шитнала на Марин Маринов. Николов, Райков, Марков и Енчев скрили останалите монети.
Според обвинителния акт, вината на Емил Георгиев се състои в това, че в периода 24-29 май тази година в горнооряховското село Правда е съхранявал без разрешение 497 от старинни монети на стойност 100 650 лева. Не става ясно обаче откъде Георгиев се е сдобил с тези предмети, кой му ги е продал и за кого са били предназначени.
Срещу Николай Николов има още едно обвинение - за притежание на дрога (чл. 354а от НК). Според държавното обвинение от неустановена дата до 2 юни 2006 г. в къщата си във великотърновското село Ресен той е държал 7.8 грама хашиш за 70 лева.
Великотърновската окръжна прокуратура все още не е приключила досъдебното производство, което бе образувано веднага след кражбата срещу виновни длъжностни лица от музея и общината, която стопанисва музеят. То се води за безстопанственост (чл. 219 от НК) срещу неизвестен извършител. Поне засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във