Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЯТАК НА ЕЛКА ВЛАДОВА ВЛИЗА В АРЕСТА

Съратник на бившата шефка на Главно управление Митници Елка Владова влиза в ареста заради необяснимото му отсъствие на дело срещу него.
Срещу Димитър Попов и Елка Владова са повдигнати обвинения за укриване на данъци (чл. 255 от Наказателния кодекс). Срещу Владова е повдигнато и още едно обвинение - за водене на фалшива счетоводна дейност (чл. 256 от НК).
Процесът тръгна в Русенския окръжен съд на 14 август. В сряда (4 октомври) делото трябваше да продължи, но в съдебна зала не се появи Димитър Попов. Тъй като подсъдимият не е уведомил съда, че в сряда не може да присъства по уважителни причини, магистратите отмениха наложената му мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв. и я замениха със задържане под стража. Парите от гаранцията ще бъдат конфискувани в полза на държавата, постанови още съдът.
Тепърва служители на Съдебна охрана, заедно с МВР, ще издирват Димитър Попов, за да го тикнат зад решетките. Други трима свидетели по делото също ще бъдат обявени за издирване. Те също са редовно призовани, но за втори път не застават пред съда. Ето защо делото отново бе отложено - този път за 20 ноември.
Според обвинителния акт за периода март-април 2002 г. Елка Владова, като управител на русенската фирма за топлоизмервателна и топлорегулираща техника ЗИТА ООД, е направила опит да укрие ДДС в размер на 9800 лева. Компанията й е сключила две сделки с предприятието Мегатрейд 2002. В данъчните декларации на фирма ЗИТА обаче данните от сделките били силно занижени. Елка Владова е ползвала документи с невярно съдържание и е използвала счетоводни документи с невярно съдържание, за да осуети установяването на данъка, се твърди още в обвинителния акт.
Димитър Попов също е обвинен за укриване на данъци. Той е наследникът на Владова на поста управител на фирма ЗИТА. Според обвинителния акт Попов се е опитал да укрие данъци в размер на 526 789 лв. - по идентичен начин като бившата митническа шефка.
Любопитното в случая е, че адвокат на Елка Владова е бившият главен прокурор Иван Татарчев. Двамата са в близки отношения още от времето, когато тя бе начело на митниците, а той на обвинителите.
На 28 април 1997 г. тогавашният министър на финансите Муравей Радев уволнява Владова заради несправяне с работата и задълженията, които има един висш държавен служител. Владова не само че не извършила онова, което се очаквало от нея, но имала и прояви, несъвместими със служебното положение, твърдеше Радев.
След нейното уволнение в медиите бяха тиражирани публикации, според които тя е поддържала контакти с криминално проявени лица. Иван Татарчев (по онова време главен прокурор) пръв я защити и обяви, че журналистите тиражирали лъжи и глупости. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във