Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Язвата ВСС се пукна

Най-болезнената язва на държавата - Висшият съдебен съвет (ВСС), се пукна. Година и осем месеца след като членовете му Стойко Стоев и Иван Димов бяха принудени да подадат оставки по морални причини - заради участието си в скандала Красьо Черния, две техни колежки се сетиха за морала. Съдийките Капка Костова и Галя Захарова решиха да напуснат овреме по-излагащото се правителство на съдебната власт. Поводът е изборът на Владимира Янева-Манолева за председател на Софийския градски съд (СГС). Семейната приятелка на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов беше наместена на поста със съмнителен вот в два тура. Четирима членове на съвета я подкрепиха на балотажа, след като преди това бяха дали вота си за съперничката й Величка Цанова.
В сряда (8 юни) Костова и Захарова, за чието неодобрение на дейността на ВСС никой до завчера не подозираше, уведомиха колегите си от съвета, че подават оставки, защото не са съгласни с кадровата му политика. Двете обяснили, че така не може да се работи, защото няма ясни критерии за избор. И те не се чувстват полезни за съдебната система. Упрекнали колегите си, че решават важни за системата въпроси на групички. Някои от членовете на съвета оценили акта им като достоен, други се измъкнали с коментара, че това е лично решение, трети направо се обидили.
Още на следващия ден събитието обсеби напълно редовното седмично заседание на ВСС. И то така, че замириса страшно. Оставките бяха приети, а бившите вече членки на съвета се връщат на пазените им по закон работни места - Захарова в Софийския апелативен съд, а Костова - във Върховния касационен съд. Раздялата им с висшия кадрови орган се превърна в истинска драма. Повечето членове на ВСС се бяха поокопитили и дадоха яростен отпор на обвиненията за поръчково кадруване. А някои направо се нахвърлиха върху дезертьорките, придавайки на скандала геополитически измерения.
Тръбата наду както обикновено Божидар Сукнаров. Той наклепа Захарова, че ходила при него преди вота за шеф на СГС и десетина минути го убеждавала да гласува за Величка Цанова. Сукнаров обясни обръщането в рамките на минути между двата вота на четирите гласа в съвета с това, че колегите му са разсъждавали. Оставките на Захарова и Костова пък били в резултат на много отговорната работа във ВСС, на чието напрежение те не са издържали.
Активен в другарския съд беше и председателят на етичната комисия Цони Цонев. Той доразви идеята си, че подписката на 109 съдии в полза на Величка Цанова е целяла да окаже натиск върху съвета. Цонев почвал да си мисли, че в качеството си на кандидат за шеф на СГС и действащ негов и. д. шеф Цанова е нарушила етичния кодекс на магистратите, защото не се е разграничила от подписката на подчинените й 109 съдии. Нищо че подчинеността им в правораздаването е изключена по закон, а сред подписалите се имаше съдии не само от СГС, а и от Софийския апелативен съд и от Софийския районен съд.
Представляващата ВСС Анелия Мингова пък нарече оставките бягство от отговорност. Най-далеч в тълкуването на станалото стигна обаче Иван Колев. Човекът, който пръв съобщи през лятото на 2009 г., че черничък човек с ланци купува ВСС срещу 200 000 евро, издънвайки проверката на прокуратурата, заподозря Захарова и Костова, че са влезли в сценарий, който се обръща срещу държавата. Колев явно имаше предвид напъна за прием в Шенген, който изисквал обединение, а не разединение. Аз се съмнявам, че това е личен избор. Отнякъде се движи този сценарий. Целта му е оставките в съдебната власт да се прехвърлят и в изпълнителната, изтегли нишката на подозрението той.
Председателите на Върховния административен съд - Георги Колев, и на Върховния касационен съд - Лазар Груев, застанаха на противоположни позиции, но така че да успокоят топката. Колев каза само, че не приема мотивите за оставките. Груев пък отказа да ги коментира с думите, че всяка оставка е дълбоко личен акт и акт на достойнство. Тези оставки показвали, че в системата са останали ценности. Той не мислел обаче, че ще се стигне до нови оставки. По сходен начин се изказа и главният прокурор Борис Велчев. Оставките на Галина Захарова и Капка Костова са голяма загуба за ВСС. С тези оставки той ще загуби много и от професионалния, и от моралния си капацитет, заяви кахърно Велчев.
Правосъдният министър Маргарита Попова дискретно сложи рамо на управляващите, опитвайки се да посядва и на двата стола. Според нея този случай е без прецедент, а проблемът е, че като лице на съдебната система ВСС не излъчва сигурни и устойчиви послания, които да печелят доверието на обществото. За баланс упрекна тези, които са подкрепили Янева-Манолева, че не са обяснили достатъчно добре защо го правят. Според министърката тя заслужавала подкрепа, но сега е поставена в много трудна ситуация за работа и частично е дискредитирана. Съмненията около работата на Владимира Янева трябва да бъдат проверени, каза Попова.
Според Попова ВСС страда от раздвоение на личността. ВСС трябва да работи в разбирателство всеки ден от седмицата, а това не става. Може да мислят превъзходни неща за себе си, но ако те са в противоречие на това, което мисли обществото, то тогава има някакво раздвоение на личността, допълни Попова. И поясни, че ръководи заседанията на ВСС без право на глас. После пък обеща конференция на 28 юни, която щяла да бъде своеобразен вътрешен отчет за качеството на съдебната реформа. И подметна, че дебатът е свързан със свикване на Велико народно събрание.

В каре
Управляващите порицаха бунтарките
В защита на Захарова и Костова скочи Съюзът на съдиите в България. Говорителят му Нели Куцкова каза, че не смята избора на Владимира Янева - Манолева за председател на СГС за най-голямата грешка на ВСС, но по думите й с това чашата е преляла. Тя обаче преля не само за бунтуващите се срещу нахълтването на ГЕРБ в съдебната система. Управляващите също кипнаха и защитиха правото си да наместят свои хора, пък кой каквото ще да мисли и приказва.
И защото тази госпожа била позната с Цветанов - тя не трябва да има кариера?! С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира в телевизионно интервю в сряда мотива за оставките на Капка Костова и Галя Захарова. В гнева си той припомни, че сегашният ВСС е назначен на квотен принцип от тройната коалиция. Борисов отсече, че и Конституционният съд произхожда изцяло от тройната коалиция и не мине ден, два, те излизат с решение срещу правителството.
Дали в устрема си да отвърне на нападките, или заради промяна в отношението към съюзника в многобройните акции Борис Велчев, премиерът го нареди сред топвиновниците за катастрофалното състояние на съдебната система. Като свърши с Лазар Груев (Ами как беше избран той? Нима той не беше съветник на Първанов и единствен кандидат?) Борисов мина на Велчев. (Другият съветник на президента Първанов - Борис Велчев, стана главен прокурор. И всичките тези мълчаха като неми. Хайде и последният съветник на Първанов да го направим шеф и на Софийския съд, за да е доволен Лазар Груев?) И завърши: Всички доклади на Европейската комисия казват, че най-лошото и слабо звено в държавата е съдебната система. Е, питам що за наглост е това!
Още на следващия ден обаче Борисов даде заден ход по отношение на Велчев. Винаги съм смятал, че Борис Велчев е изключително добър избор за главен прокурор. Казвам това, за да се спрат спекулациите с моите изказвания. Когато съм коментирал избора на Лазар Груев и на други съветници на президента, аз съм коментирал начина, по който са били издигани, а не техните качества, финтира медиите Борисов.
Велчев опита да преглътне обидата с думите: Не съм слушал думите на Борисов. Ако той иска да сподели нещо с мен, добре е да го направи пряко. Главният се изниза в свой стил да не каже нещо конкретно, твърдейки, че не знае какво се случва във ВСС, понеже отдавна не ходи на заседанията му. Натиск от страна на ГЕРБ или на друга партия върху съвета не бил оказван и той дори не знаел как би се случило това.
След казаното от Бойко Борисов съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова действа още по-твърдо и прегази като валяк бунта на Захарова и Костова. Фидосова отсече, че те играят обидени и ощипани госпожици, но това не им прави чест. Фидосова се присъедини към премиера, че не вижда нищо лошо в това новоизбран председател на ключов съд да се окаже дългогодишен семеен приятел на вътрешния министър. По повод на решението на ГЕРБ най-сетне да започне процедура за попълване на вакантните от година и половина две места във ВСС Фидосова изтърси обратното на правосъдния министър Маргарита Попова - че няма нужда от конституционни промени, а може да се прави съдебна реформа с корекции в законите. Според Фидосова реформата тепърва щяла да се прави, сега била в самото си начало. За да се случи обаче, съдебната система трябвало да е готова за нея и да я приеме.

В каре с курсив/подложка
Мотивите на Захарова и Костова
Изборът за председател на СГС миналата седмица протече очевидно недемократично - непрозрачно и необективно, а предизвестеният му резултат е неприемлив както за съдийската общност, така и за гражданското общество. Този случай е поредният от кадровите процедури, в които ВСС използва механизми, непредвидени в закона. Затова считам, че кадровата дейност се реализира по порочен модел, който противоречи на принципите на законност, откритост, достъпност, отговорност, отчетност и предвидимост. Повторението на едни и същи ситуации пък доказва, че на настоящия етап ВСС няма воля да преодолее този модел...
При обсъждането на качествата на кандидатите конкретните данни лесно биват игнорирани чрез общи фрази. Фактите се заместват от оценъчните съждения на отделни членове на ВСС. Макар че не могат да бъдат проверени, защото са субективни и не съдържат конкретика, при избора на председател на СГС, както и за САС и др., тъкмо немотивираните оценки надделяха над доказаните факти...
В тази ситуация обективно не успявам да допринеса за независимостта на съда, нито да защитя онези почтени професионалисти, които стриктно са изпълнявали задълженията си по закон и които притежават всички необходими качества, за да променят системата към по-добро и да израснат честно в нея само на основата на собствените си достойнства. Не желая и не умея да лобирам, нито приемам да бъда изразител на чужда воля, защото съм съдия. Опитах се да убедя мнозинството от ВСС единствено по начина и със средствата, които владея - чрез принципи, правила и аргументи, обосновани с факти. При безпристрастната оценка на работата си, обаче, не отчитам видими и градивни крайни постижения, за което поднасям най-искрените си извинения на гласувалите ми доверие колеги.
Намирам за най-честно да се оттегля от ВСС. Убедена съм, че е по-достойно да бъда сред свободните съдии, изразяващи демократично мнението си, отколкото да получавам възнаграждения за безрезултатност, мотивира оставката си Галя Захарова.
На 30 май ВСС проведе избор за административен ръководител на Софийския градски съд. За пореден път надделяха не професионалните, а конюнктурните аргументи в подкрепа на направения избор. Бяха игнорирани обективните факти за действително разпознаваемата професионална кандидатура и бе направен избор при абсолютно неясни за обществото и за съдиите критерии и съображения за тях.
Пълната липса на конструктивност, интелигентност, реална конкуренция и сблъсък на професионални позиции, както и начинът на гласуване в двата последователни тура на избора оставиха неизбежното усещане за предварителен сценарий и за предрешеност на резултата.
Демонстрираното неуважение към съдийското съсловие и проявеният двоен стандарт на оценка на определени факти са обида към почтеността и моралния интегритет на работещите в системата съдии.
Избори като този не дават шанс на качествата, професионализма и морала в системата. Те рушат независимостта на съда и поставят в риск върховенството на закона, а в крайна сметка - и държавността.
Всичко това ме мотивира да взема решението си да напусна ВСС, въпреки неудобството пред колегите съдии, които ме избраха и изпратиха за свой представител в органа на управлението на системата. Участието ми в бъдеще в подобни процедури обаче би било безпредметно, защото само ще легитимира предрешени резултати, създавайки привидност на конкуренция и състезание, пише в мотивите си Капка Костова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във