Параграф22 Daily

§22 Анализи

Идат бодри иманяри, с наръчници в ръка!

S 250 08537f44 6d6e 4442 8d5a 228569cf8fcc
S 250 db946679 a242 40bf 8b84 3a60ad17ae80

Знаете ли, че в платформата за пазаруване OLX една-единствена книга се радва на завиден интерес и не слиза от обявите за търсене? И ако се чудите кой е този световен литературен евъргрийн хит, ще си загубите времето. Защото книгата е с практическа насоченост и няма нищо общо с достиженията на художествената книжнина. Става дума за брошурата "Наръчник за иманяри и златотърсачи", от авторите Винтер Корп и Гюнтер Хьолнц, издадена през далечната 1992 година.

 

Този факт говори, че интересът към иманярството и златотърсачеството у нас е съизмерим с треската за злато, обхванала Северна Америка през 1896 г., когато при ручея Бонанза Крийк в района на река Клондайк е била открита златна жила. И наръчникът се оказва незаменимо четиво както за напреднали, така и за начинаещи търсачи на съкровища, каквито у нас с лопата да ринеш.

В описанието на книжлето се изтъква, че изложението е лесно разбираемо, четивно, достатъчно, за да вдене всеки какви са основните принципи и правила за работа с радиестезични уреди, както и как да си направим такива. А текстовете са допълнени с 40 илюстрации, така че който притежава книгата, вече с единия крак е света на съкровищата.

И докато тази специфична търговия процъфтява онлайн, наяве

полицията се опитва да сложи прът в колелото

на иманярско-златотърсаческия прогрес.

В края на септември, например, МВР съобщи за голяма спецакция срещу иманярската мафия, проведена на територията на цялата страна от служители на Главна дирекция "Национална полиция". Находките, иззети по време на операцията са любопитни и издават не само големия интерес към тази незаконна дейност, но и възможностите на извършителите. Прибрани са множество предмети с културно-историческа стойност, сред които статуя, мраморен саркофаг и... над 1200 монети. Конфискувани са 36 детектори за метал, задържани са 26-има иманяри и са образувани 18 досъдебни производство за престъпления срещу културно-историческото наследство.

Ентусиазмът на търсачите на древни съкровища, наричани малджии, обаче е огромен.

Никой не се стряска нито от полицията,

нито от високите глоби и конфискацията, нито от ефективните присъди в "ресорните" разпоредби на чл. 277 и 278 от Наказателния кодекс.

В същото време ентусиазмът на държавата да се справи с тях клони към нула, по простата причина, че за тази цел са необходими пари, много пари. Например - за проучването на една могила от праисторическата епоха са нужни близо 40 000 лева. И, понеже няма откъде да ги вземе, шефът на музея в Ямбол Стефан Бакърджиев е намислил да противодейства на тълпите малджии с GPS-система. Ако такава система съществуваше досега, едва ли иманярите са щели безпроблемно да разкопаят 40 дка в землището на село Борисово, известно с богатите находища на антики.

Редките спецоперации на полицията и липсата на достатъчно средства за охрана и консервация на културно-исторически обекти осигуряват на иманярите наистина безметежен живот.

От началото на годината досега малджиите са успели да разкопаят Източната могила в новозагорското село Караново,

откъдето са изнесли... неуточнен брой тракийски колесници.

От началото на 2021 г. видеонаблюдението и охраната на обекта са спрени, защото Министерство на културата и община Нова Загора не могат да се разберат чия грижа е опазването му.

Според археологическия екип от БАН, който проучва обекта, през последните години най-малко 150 подобни колесници са били открити и откраднати от незаконно разкопани тракийски могили в района. Колесниците са много търсени по западните аукциони и, ако са добре запазени, спокойно могат да бъдат продадени за... няколко милиона "парчето".

Музеят "Метрополитен", например, разполага с етруска колесница (на снимката), която не се различава много от тракийската, а цената на информационната й табела е 17 млн. долара!

Иманярските набези в „Източната могила“ в Караново развълнуваха и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който емоционално заяви, че могилата трябва да стане музей. "Развълнуван съм от това, което видях, но в същото време съм силно натъжен, защото това е находка, оставена в забрава, в ситуация на разправия между общини и министерство”, заяви Минеков при посещението си на разкопките преди два месеца.

Разрешаването на проблема с "Източната могила" обаче

отново ще се изчерпи с поредното министерско вълнение.

Археологическите обекти, нуждаещи се от средства за проучване и опазване са десетки хиляди, а пари за такава дейност, както е известно - няма! Сред късметлиите са членовете на археологическия екип, проучващ гробницата в Александрово, но голямата заслуга е на... фондация на японския император.

Екипът от Националния археологически институт с музей при БАН, който разкопава античния град Рациария край Видин, също е сред ощастливените, защото получи 300 000 лв. за проучвания и теренна консервация. Колкото и внушителна по размер да е тази субсидия, тя идва достатъчно късно и прекрасно се вписва в поговорката "След дъжд - качулка!": от началото на прехода античния град е подложен на денонощни иманярски безчинства, като в периода 2003-2008 г.

там "домуваха" дори два булдозера и три фадроми.

Държавата успя да пребори престъпното си нехайство едва през 2013 г., но и това преборване до онзи ден беше по-скоро от кумова срама.

Специалистите коментират, че МВР има информация за организираните иманярски групи, но е безсилно да им се противопостави. Твърди се, че в момента над 20 000 иманяри са в полезрението на полицията, но въпреки това западните аукциони продължават да предлагат предмети от тракийското и римско наследство на България. Твърди се, че годишно антики за около 4 млрд. паунда се изнасят и озовават в аукционите.

Това може би обяснява и огромният интерес към наръчника в онлайн пазара OLX...

Facebook logo
Бъдете с нас и във