Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Иде Белият заек

Годината на Тигъра си отива и отстъпва място на годината на Белия заек, сочи китайският хороскоп. Разчитаме точно на него, защото когато хан Аспарух преджапал Дунав, коженият свитък със старобългарския хороскоп потънал и повече не се видял.
Оттогава до ден днешен никой не може да направи свестна прогноза какво ще се случи в държавата ни в близко, ни в далечно бъдеще. Е, един от най-видните ни астролози се опита, но не позна нито деня, нито мястото на предсказаното от него земетресение. И по тази причина му образуваха досъдебно производство и го пратиха на съд.
От този фатален за родния астролог ден понякога ползваме услугите на гледачката на Берлускони, но само когато националният отбор по футбол играе квалификации. Напоследък и това се случва рядко. Така че след като ядем китайска храна, защо да не повярваме и на хороскопа на нашите партньори от Илиянци. Според техните вярвания годината на Заека е прекрасно време за тези, които са се изморили от активността на Тигъра и от напрежението през 2010 година.
А напрежение наистина имаше. Откакто Тигъра се задоми във вътрешното министерство, той разви трескава активност. То не бяха Наглите 1 и 2, Октопод, Килърите 1 и 2, Лихварите, Безхаберниците, Всичко коз, Сводниците, Сладурите, Къртиците, Оръжейниците, Кърлежите, Братята... Много акции, много нещо. И оповестени навсякъде с толкова шум, че народът изостави чалгата и взе да си пие ракията на незаменимия фон на видеорепортажите, снимани от МВР.
Активността на Тигъра обаче е протекла под мотото луд умора няма, ако се съди по резултатите от дейността му в съдебните зали. Например от знаково дело срещу организираната престъпност процесът срещу братята Маргини се превърна в знакова илюстрация на безсилието на полиция и прокуратурата. Подобна съдба се очертава и за Октопод-а, Наглите, Килърите...
Цялата шумотевица с акциите обаче май има обратен ефект. Според последното социологическо проучване недоверието към полицията е 57%, а рейтингът на вътрешния министър Цветан Цветанов бележи спад от 18 на сто. През декември миналата година той е бил 61%, а в края на тази година е паднал на 43 на сто.
Рекорд бележи и недоверието на народа към съда и прокуратурата, което е съответно 71 и 70 процента. Като прибавим към този печален списък и показателите за недоверие към Народното събрание (77%), президентството (65%), правителството (65 %), ДАНС (68%), армията (56%), става ясно, че действително има умора от неефективната свръхактивност на Тигъра.
Ето защо залагаме много очаквания на тихия, дипломатичен Бял заек, който цени уюта и непосредствените човешки взаимоотношения. Според хороскопа 2011 г. не е времето, когато да се парадира с обществен статут или с постигнати успехи - независимо дали става въпрос за наследени апартаменти, или за шумни операции срещу престъпността.
Според китайската астрология Белият заек толерира дипломатите и работата им. На наша почва трудно ще му се получи - заради последния скандал с ДС-миналото на повечето дипломатически представители на родината ни в чужбина.
Но пък твърдението, че Белият заек е перфектен юрист и иде времето на тази гилдия, ни изпълва с крехка увереност в утрешния ден. Тя е свързана най-вече с надеждата, че реформата в съдебната система най-сетне ще започне и през 2011 година. Темида ще изправи снага и ще разкърши плещи.
Не се ли случи това, и занапред Шенген ще ни се привижда като мираж. Миражът е оптическа измама, при която на бродещия през пустинята и зажаднял за вода пътник му се привиждат оазиси, но те не са в наличност. Тази оптическа илюзия напоследък се е загнездила в главите на нашите политици, макар от Европа все по-упорито да ни обясняват, че е само зрителна измама. Посланията явно минаха покрай ушите и на вицепремиера Цветан Цветанов, и на самия премиер Бойко Борисов. Противно на всякаква логика първият казва, че има оазис и той е наблизо - ще го стигнем през март, ако засилим ход. В очите на премиера оазисът е малко по-отдалечен - ще стигнем до него през септември.
Сега управляващите чакат с нетърпение междинния доклад от Брюксел, посветен на напредъка ни по линия на правосъдието и на вътрешния ред. Той щял да е положителен и това ще ни помогне по-бързо да влезем в Шенген.
Дали това ще е поредната оптическа измама?! Или Белият заек ще ни посрещне всички, заедно с Алиса, в страната на чудесата...?

Facebook logo
Бъдете с нас и във