Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Иде буреносна есен за МВР

Августовските жеги очевидно са вредни за финансовия министър Симеон Дянков. Ако вътрешното министерство обгрижваше и народното здраве, както е било при създаването на МВР през 1879 г., със сигурност щеше да даде код жълто за шефа на Министерство на финансите, за да не си подава носа навън.


Повод за такъв извод даде интервюто на Дянков във вторник (21 август) пред Нова телевизия, в което той коментира исканията на Синдикалната федерация на служителите в МВР ( СФСМВР) за 25-процентно увеличение на заплащането на служителите от силовото ведомство. От телевизионния екран финансист 'b91 сатанизира всички ченгета, като ги обяви едва ли не за най-големите печалбари в условията на вилнеещата криза, и им отказа категорично повишаване на доходите.


Според вицепремиерът служителите на МВР вече са се облажили с поредица привилегии - те имали 45 дни отпуск, пенсионирали се на 52 години и взимали по 24 заплати. Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите, посъветва Дянков.


Той изчисли, че в момента средната заплата за всички служители на МВР е 1004 лева, което според него е почти на нивото на тази в Министерство на финансите, където всички работещи са с висше образование. Ако увеличим заплатите с 25%, средната ще стане 1280 лв. и МВР ще е второто най-добре платено министерство, а не мисля, че това е редно, изгаври се Дянков.


Със сигурност редовите полицаи и служители от МВР ще се хванат за кобура след думите на финансист 'b91. Те не са получавали никакво увеличение от януари 2009 година. Заплатите им мръднаха с 5%, след като през март с.г. тогавашният МВР-шеф Румен Петков подписа заповед за повишение със задна дата. Заслужава да се припомни, че това се случи след безпрецедентния протест на полицаи през 2008 г., които искаха 50 на сто ръст за заплатите, а претенциите им бяха подкрепени от ГЕРБ.


С това увеличение основната заплата (без добавките за прослужено време, специфични условия и други допълнителни възнаграждения) на новопостъпил държавен служител със средно образование - полицай стана 602 лева. Новопостъпилите държавни служител с висше образование - разузнавач получиха по 806 лева, без добавките.


Финансовият министър обаче ще падне на полицейската мушка не заради категоричния отказ, а заради това, че от телевизионния екран си позволи да излъже като дърта циганка. Става дума за т.нар. привилегии и обявените на всеослушание от вицепремиера цифри. Поднесени по този начин, естествено е те да предизвикат негодувание сред топящия се контингент от трудещи се в родината и широката маса социално слаби, безработни, пенсионери.


Истината е, че определящото условие за пенсионирането на МВР-служителите е придобиването на осигурителен стаж и възраст. За МВР стажът е 27 години, като пределната възраст, след която излизането в пенсия е задължително е 60 години.


От жегите ли, от какво, но Дянков е забравил как в началото на ноември 2011 г. се изпокара на заседание на Министерския съвет със заместник-министър Веселин Вучков, който участва в заседанието вместо титуляра на МВР Цветан Цветанов. Повод за спора им беше искането на Дянков да се намалят обезщетенията за пенсиониране в МВР и Министерство на отбраната. Военният министър Аню Ангелов също скочи срещу идеята на Дянков и заедно с Вучков отстояха правото на МВР-служителите и военните при пенсиониране да получават по една заплата за всяка година от стажа си, но не повече от 20 заплати. На същото заседание беше постигнато споразумение осигурителния стаж за пенсия да скочи от 25 на 27 години.


Тогава самият Дянков обясни, че когато редовите полицаи, които са на улицата, напуснат ведомството, ще получават по 20 заплати. Обезщетението за останалите служители на МВР ще падне на 10 работни заплати, както е в МФ и в Министерството на екологията, обеща финансист 'b91. На същата министерска сбирка бе взето решение обезщетенията при пенсия на агентите от ДАНС да паднат от 20 на 15.


Що се отнася до заплатите в МВР, още при изготвянето на бюджетната рамка на ведомството за 2012 г. кабинетът бе категоричен , че ги вкарва във фризера за дълго. Полицаите обаче още помнят обещанията на новия си шеф Цветан Цветанов от август 2009 г., когато той им обеща, че държавата ще търси начин за постепенно стъпаловидно увеличаване на заплатите на служителите на МВР в рамките на следващите 2-3 години.


И докато редовите ченгета бленуват как фризера се отваря, обещанието на Цветанов все пак се реализира, но за висшия състав във ведомството. Това стана с постановление на МС от април 2012 г., с което минималните и максималните възнаграждения в МВР скочиха, но само за администрацията. С вдигането на минималната работна заплата в страната от 1 май т.г., кабинетът пусна аванта и на всички, наети в МВР на трудови договори. Освен цивилни чантаджии, сред облажилите се беше и целия политически кабинет на министър Цветанов.


С постановлението максималния размер на заплатата на заместниците на Цветанов скочи от 1826 на 1901 лева. Душманинът от фризера Дянков тогава позволи началникът на кабинета на министъра например да взима до 1567 лв. вместо предишните 1505 лв., таванът за парламентарния секретар се вдига от 1425 на 1483 лв, а съветниците на Цветанов да получават до 1429 лв. вместо 1372. Увеличението се отнасяше до общо 7400 души на трудов договор, от близо 58 000 армия служители на МВР, сред които оперативни работници, униформени полицаи, пожарникари и т.н.


Това обаче мина незабелязано. Както впрочем и повишението, с което се сподоби и администрацията на самия финансист 'b91 в началото на лятото. На среща с участници в кампанията за устойчив бизнес Зелена България в началото на юни вицепремиерът Симеон Дянков призна, че вдига заплатите на своите служители с 30-35 на сто от следващия месец. Обяснението му беше, че това става за сметка на допълнителното материално стимулиране и бонусите, като вече няма да се раздават. Всички заплати в административния сектор ще бъдат увеличени по този начин, обяви той.


Повишението за служителите от МФ Дянков обясни с това, че министерството му е успяло да си направи по-бързо сметките, за разлика от останалите ведомства. Вицепремиерът обяви, че ще вдигне месечните възнаграждения на всички висши чиновници, но от средата на 2013 година. Решихме да ги увеличим по-късно, за да стане ясно, че го правим за администрацията, а не за себе си, каза Дянков. Сметките са такива, че сега в Закона за държавните служители, най-висшата държавна длъжност, която е секретарят на Министерския съвет, ще има възможност да получава до 4 хил лв. И съответно би следвало всички министри, президентство и така нататък да е съобразено, тоест министърът да получава малко повече от това, заяви той. Той определи увеличението на сметката като много малка, защото има определен брой министри в този кабинет.


Горе -долу по същото време синдикатите от МВР внесоха за разглеждане пред Съвета за социално партньорство в министерството искане за преразглеждане на заплащането на служителите от ведомството. На заседанието от 6 юни шефът на СФСМВР Валентин Попов изиска от ръководството на МВР справка от Министерство на финансите как са се променяли заплатите на служителите в МВР през 2010, 2011 и 2012 година. Справката трябва да е готова до началото на септември, когато ще се проведе поредната среща на Съвета за социално партньорство.


Ще не ще, министър Цветанов ще влезе в кожата на предшественика си Михаил Миков, които гледаше през прозорците на кабинета си пушещите пред министерството полицаи. Тогава ГЕРБ скришом им поднесе кибритчето, с което униформените палнаха фитила на искането за 50-процентно увеличение на заплатите, за да получат все пак компромисните 5 на сто повече.


Сега полицаите настояват за ръст от 25 на сто, но едва ли ще получат и 1 процент, тъй като финансист 'b91 е заключил фризера. Очевидно есента ще донесе буреносни облаци над главата на МВР-шефа Цветан Цветанов, който на собствен гръб ще изпита правдивостта на народната мъдрост, че който сее ветрове, ще жъне бури...

Facebook logo
Бъдете с нас и във