Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Иде единната европейска прокуратура

В Деня на конституцията и празник на юристите и съдебните служители 16 април стана ясно, че на близкия хоризонт се задава още един страж на правото наред с нашенските правоохранителни органи и структури. Обвинител №1 Сотир Цацаров обяви специална конференция, на която стана ясно, че България застава твърдо зад създаването на Единна европейска прокуратура.


Форумът бе организиран от прокуратурата на Република България и от Асоциацията на прокурорите в България. В него взеха участие генералният директор на Европейската служба за борба с измамите OLAF Джовани Кеслер и магистрати от 14 държави членки на Европейския съюз. На конференцията бяха обсъдени любопитни теми. Едната е Европейската прокуратура - отношения с националното ниво на наказателното правораздаване - съвместимост на европейското обединение с конституционните модели на Република България и на държавите членки на ЕС, другата - Взаимодействие на бъдещата европейска прокуратура с останалите институции на Европейския съюз и с националните власти.


България и в частност българската прокуратура осъзнава важността на създаването на такава институция, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Според него формирането на европейска прокуратура е правилната и необходима стъпка към едно вече по-високо ниво на защита. Бившият главен прокурор, а сега конституционен съдия Борис Велчев също подкрепи идеята за новата европейска структура, която ще изравни държавите от гледна точка на начина на разследване и ще унифицира процедурите.


Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер посочи, че не всички страни членки на ЕС са съгласни с идеята. В някои от тях все още има противоречиви и различни мнения как точно ще функционира тази институция. Европейската прокуратура ще бъде абсолютно нова правосъдна структура в Европа. На първо време нейната дейност ще е свързана със защита на финансовите интереси на Европейския съюз. Тя ще използва по най-добър начин експертните възможности, които сега са съсредоточени в Европол, Евроджъст и ОЛАФ. След създаването й Европол и Евроджъст ще продължат да съществуват, но ОЛАФ - не, тъй като компетенциите й се припокриват с тези на бъдещата европейска прокуратура, заяви Кеслер.


Според него със създаването й такива прецеденти, какъвто е случаят с делото САПАРД, няма да бъдат възможни.По това дело се извършваше разследване в две страни и имаше две присъди, които се различаваха. В Европейската прокуратура при подобни случаи ще се води едно разследване и един процес, подчерта Кеслер.


Президентът на Евроджъст Мишел Конинкс допълни, че има 28 различни мнения винаги когато се съберат държавите членки на ЕС. Търси се обаче най-добрият процесионален начин за контрол на единната европейска прокуратура. Трябва да се решат много организационни неща - къде ще е разположена, как ще бъдат разпитвани свидетелите, как ще се гарантира справедлив процес на гражданите, които не са от ЕС - като Панама и т.н., допълни още тя.


Идеята за единната европейска прокуратура е резултат от Договора от Лисабон, който премахна структурата на стълбовена законодателството на ЕС. Въпросите досега са включени в рамките на третия стълб, като съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и полицейското сътрудничество занапред ще бъдат разглеждани съгласно правила от същия вид като тези за единния пазар. Така мерките на ЕС на национално равнище в тези области ще бъдат предмет на съдебен контрол от страна на новата структура.


Очаква се през юни Европейската комисия да съобщи повече подробности за това как ще заработи новата прокуратура. Тогава ще бъдат публикувани текстовете, които ще регламентират дейността й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във