Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Игра на нерви между ВСС и Пенгезов

Висшият съдебен съвет отложи избора на нов шеф на Софийския апелативен съд за 26 юни за единствения кандидат за поста - Веселин Пенгезов, получил внезапно остро респираторно заболяване. Това се оказа пречка да бъде изслушан в четвъртък (12 юни) - датата, за която беше насрочен изборът. Вместо Пенгезов там пристигнало писмо, в което той учтиво уведомява съвета, че не може да се яви преди 24 юни, защото бил планирал пътуване в чужбина. "Аз предлагам направо да фиксираме някаква дата, за да може господин Пенгезов да съобрази следващите си ангажименти с нас", избухна главният прокурор Сотир Цацаров. Но страстите бързо утихнаха и съветът сговорчиво реши да отложи избора за 26 юни.


"Ще ги дразня до последно!", зарече се Пенгезов, когато бе отстранен от поста си през май тази година. Засега се справя блестящо с това - в момента се води истинска игра на нерви, въпреки че резултатът изглежда отчайващо предизвестен.


Шефът на Софийския апелативен съд Пенгезов и ръководителят на Военноапелативния съд Пламен Петков бяха освободени в края на май, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с пари от еврофондове. Както "Параграф 22" вече писа, разследването срещу Пенгезов е образувано още през 2010 г., но едва сега му бяха повдигнати обвинения за това, че в периода 2008-2009 г., когато е бил председател на Военноапелативния съд в София, е извършил престъпление по служба. И се опитал да заобиколи процедурите за обществени поръчки при изпълнението на проект за изграждане на информационна система на военните съдилища, финансирана по програма ОПАК. Освен Пенгезов в хода на същото разследване обвинения получиха още Пламен Петков и шефката на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева, която в онези години отговаряше за проектите по ОПАК.


Прокуратурата изпълнява поръчка на Делян Пеевски, реагира Пенгезов. Въпреки че бе отстранен и въпреки обвиненията срещу него, той все пак се кандидатира и за втори мандат като шеф на Апелативния съд. Така прати ВСС в задънена улица, тъй като си остана единствен претендент за този пост.


Очакванията са, че Пенгезов няма да се пребори за него. Формалната причина за това вече е факт: становището на комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС е, че той "не спазва изцяло изискванията, заложени в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, и не притежава в пълнота необходимите нравствени качества, за да бъде назначен на длъжността административен ръководител - председател на Апелативен съд - София". Така че вероятно това ще е основанието, с което членовете на ВСС ще гласуват против назначаването на Пенгезов начело на САС за втори мандат.


Задявката обаче е в това, че същият този ВСС два месеца по-рано гласува отличната атестация на Пенгезов. Елемент от нея е и оценката за неговата професионална и чисто човешка етичност. В тази оценка черно на бяло е записано, че "не са налице данни, уличаващи магистрата в прояви, противоречащи на морала и професионалната етика, и прояви на неетично поведение на работното му място. Чрез издадените от него актове и действията му на ръководител той утвърждава авторитета на професията и спомага за зиграждането на обществено доверие къмв правораздавателната система".


Така че в задачата се пита кое от двете твърдения е вярното?! Интересно е също и какво принуди преди два месеца ВСС да затваря здраво очи пред същите тези публични скандали, които сега вади срещу Пенгезов и го обявява за недостоен да заема ръководен пост в системата. Отговор обаче надали ще се чуе - тактиката на ВСС винаги е била една и съща: при първи порив на вятъра главите се пъхат дълбоко в пясъка и се чака някой ден да спре да духа. Така ще бъде и този път.


Проблемът е, че ходовете на висшите кадровици вече са лесно предсказуеми. Това със сигурност искрено забавлява Пенгезов.


 


 


ОЛАФ тук, ОЛАФ тамЛюбопитен детайл от цялата сага около Пенгезов е и фактът, че точно преди избора за шеф на САС в началото на седмицата изведнъж се разчу, че експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са у нас. Някои медии веднага свързаха тяхното идване с разследването срещу Пенгезов, Петков и Мария Дивизиева.Оказа се, че новината тръгва от интернет изданието Europolitics, според което експертите на ОЛАФ разследват сигнал срещу висш магистрат, без да се цитират имена. От сайта на изданието става ясно и че новината е предадена от истанбулския кореспондент на Europolitics още през април - ден-два след като Пенгезов бе привлечен като обвиняем. Защо чак сега се разчува за нея може само да се гадае.Дали наистина ОЛАФ разследва случая "Пенгезов" обаче така и не бе съобщено официално: главният прокурор Сотир Цацаров нито потвърди, нито отрече тази информация. "Мога да потвърдя, че екип на ОЛАФ е тук, но не съм упълномощен от ръководителя му да давам други изявления", каза само Цацаров.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във