Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Игра на нерви зад искрите на палежа

Два месеца плевенските криминалисти напразно се опитват да открият кой къса нервите на началника им Йордан Каменов, шеф на Областната дирекция на МВР. Неизвестен засега пироман два пъти пали входната врата на апартамента на Каменов в бл.117 в жк "Дружба" в Плевен. Сефтето си той направи на 1 март тази година, като плиснал през нощта бързозапалителна течност върху вратата и драснал кибрита. Същата нощ Каменов и съпругата му не били в жилището си, там бил само синът им.


Вторият опит за палеж бе извършен през нощта на 12 срещу 13 април. Извършителят използвал същата бързозапалителна течност, но този път не полял вратата, а натъпкал напоен памук в ключалката. В жилището и сега не е имало никого. Съседи забелязали обгорената врата едва на сутринта и се обадили на Каменов за инцидента.


В разследването на двата палежа криминалистите от Плевен са изяснили, че "почеркът" е един. Според тях възпламенителните материали са почти идентични с тези от 1 март, което говори за един и същи извършител. Първоначално разследващите оформили възможни шест версии, но с течение на времето ги свели до две.


Опитите за палеж са добре организирани

единодушни са разследващите. И в двата случая прекият извършител е разполагал с информация дали в апартамента е имало някой. Каменови често пътували извън града по време на уикендите и жилището им оставало празно. Това означава, че шефът на полицията и семейството му са били старателно наблюдавани, а за "атаката" са избирани часовете след полунощ.


От ОДП-Плевен отказват да уточнят кои са двете версии, по които работят разследващите на двата палежа. Но в отдела за противодействие на престъпленията с висока обществена опасност в Главна дирекция "Национална полиция" е сформиран нарочен екип. Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев е образувал досъдебно производство, което наблюдава лично.


Въпреки малкото доказателства психолози на МВР са подготвили психопортрети на предполагаемите извършител, помагач и поръчител. Основната отправна точка в разследването е, че мотивът на подпалвачите трябва да се търси в дейността на инспектор Йордан Каменов като длъжностно лице. Лични мотиви са изключени, твърдят полицаите. Самият Каменов вече обяви, че най-вероятно става въпрос за засегнати икономически интереси на лица от активния криминален контингент, който действа на територията на Областната дирекция и се занимава с ДДС измами, с трафик на хора, с проституция и с незаконна търговия с акцизни стоки, най-вече с цигари, както и с противодействието на кражбите.


Шефът на дирекцията смята, че инцидентите имат връзка с добрите показатели на ОДП през първото тримесечие на годината. Те отреждат на ОДП-Плевен между 3-о и 5-о място сред 28-те областни дирекции в страната. Сред последните постижения на плевенските полицаи е заловената престъпна група, реализирала кражби на автомобили в Северозападна България и в столицата, и бандата за източване на банкомати чрез скиминг, задържана в Холандия. Поръчителят на палежите може да е в чужбина, твърди Каменов. "Това са хора от активния криминален контингент, които разполагат със значителни финансови средства. Възможно е да не живеят в България, но генерират печалби и инвестират в страната. За тях аз съм една от основните пречки да осъществят престъпните си намерения", заяви шефът на плевенската полиция.


Дали това е така тепърва ще се изяснява. Но е очевидно, че неизвестните пиромани, които палят фитили пред дома на Каменов, едва ли са взломаджии или обикновени крадци на мед. Най-сполучливата операция на областната дирекция, откакто я ръководи Каменов, пък са иззетите пет тона насипен тютюн без акциз, открити в гараж в града, собственост на 50-годишен плевенчанин. А с тази операция е предотвратена щета за бюджета в размер на 760 000 лева.


Според неофициална информация екипът, разследващ палежите, се е съсредоточил върху версията, че инцидентите имат връзка с нашумялата в последните месеци


кражба на фирма чрез електронен подпис

В началото на годината в страната беше регистрирана вълна от нов тип измами. Става дума за прехвърляне на фирми, имоти, коли и акции без знанието на собствениците им. Измамите стават с помощта на електронен подпис, който дава достъп на притежателя му до масивите на Агенцията по вписванията и до други институции. Например само 120 минути са били достатъчни, за да бъде откраднато по този начин дружеството "Агро-бел 2001", чийто оборот е над 20 млн. лв. годишно. Фирмата е собственост на бизнесмена Павел Стоименов, който обработва близо 70 000 дка земя в Северна България. Аферата с кражбата, за която "Параграф 22" подробно писа, е първата по рода си у нас.


Механизмът на кражбата беше разкрит от криминалисти в Плевен и информацията по случая беше оповестена лично от шефа на ОДП гл. инспектор Йордан Каменов. Дяловете на Стоименов са били изкупени с фиктивен договор за покупко-продажба на 6 януари, сделката е нотариално заверена в Шумен и е вписана в търговския регистър на 17 януари, докато собственикът е бил в чужбина. Прехвърлянето е станало с обикновен електронен подпис, за получаването на който се плащат 50 лв., разказа Каменов.


Ограбеният Стоименов извади късмет, че нотариус от Никопол му съобщил за сделката, с която фирмата му била продадена. След намесата на плевенската "Икономическа полиция"


беше установено, че новият собственик е Станимир Василев, жител на варненско село. Оказа се, че Василев е бушон в схемата, "ангажиран" срещу дребна комисиона. Още на 21 януари с подписа и печата на шуменския нотариус Светозар Стоилов новият собственик Василев успял да продаде два парцела - от 50 дка и от 10 дка в шуменското с. Мадара. Тогава пред нотариуса като продавачи се явили двама души - Василев и още един човек, за когото се предполага, че е мозъкът на схемата за измама. Полицията го издирва по фоторобот, съставен след обяснения от служители в администрацията. Според разследващите вероятно в аферата са участвали и други, включително юрист, компетентен в извършването на процедурите.


Издирването на мозъка на операцията по кражбата на дружество "Агро-бел 2001" засега удря на камък. През февруари шефът на плевенската полиция Йордан Каменов обяви, че е установено кои са хората в групата - тя се състои от шестима варненци. Каменов уточни, че те не са арестувани, защото се укриват, но са обявени за общодържавно издирване. След първоначалното развитие по случая обаче настъпи затишие. От областната дирекция все още няма новини дали някой от групата все пак е задържан. Все още не е разкрит и организаторът им.


Междувременно само месец след като началникът на дирекцията се похвали с разкритията, неизвестен пална вратата му. Както вече разказахме, огнено "писмо" за предупреждение дойде на входа му и в средата на април. Дали предупреждението има връзка с разследването на аферата "Агро-бел 2001", не е ясно. Ако между случаите има връзка, това означава, че полицията знае повече, отколкото оповести през февруари. Остава да проследим кой ще издържи в сложната игра на опъване на нерви - тези на знаещите, или тези, които палят фитила...


 


Бивш ревизор срещу крадците на метал

На пръв поглед кариерата на главен инспектор Йордан Каменов не издава със нищо, че през последните години той се е превърнал в истинско страшилище за бандитите в региона. Напротив - това е типичното професионално развитие на полицай, чийто път е криволичил между най-обикновени полицейски управления в т.нар. Северозападнала България, известна с избуяването на кокошкарската престъпност. Каменов е шеф на ОД на МВР в Плевен от 13 ноември 2013 година. Назначен е със заповед на министър Цветлин Йовчев, първоначално за срок от една година. Каменов е завършил Стопанска академия "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Счетоводство и контрол". Шест години е работил като финансов ревизор в Държавен финансов контрол в Плевен, след което през 1997 г. е назначен в сектор "Икономическа полиция" в града. От май 2005-а до август 2011 г. е началник на районното управление в гр. Гулянци, от септември 2011 г. до март 2013 г. е началник-група "Криминална полиция" в РПУ-Пордим. А от март 2013 г. до назначаването му за директор на плевенската дирекция Каменов е бил началник на РПУ в Белене. Там, по собствените му думи, основен приоритет са били кражбите на цветни и черни метали от необитаеми къщи, взломните домови кражби и телефонните измами.

Битовата престъпност е приоритет


С изключение на операцията със задържане на пет тона безлицензен тютюн няма друга голяма акция срещу организирани престъпни групи, с която ОДП в Плевен би могла да се похвали. Криминалната и криминогенната обстановка в област Плевен през последните две-три години е на средното за страната ниво и не предполага тенденция към активизиране, въпреки че безработицата като криминогенен фактор е с висок ръст. Оперативната работа в ОДП е доста и основно е по линия на битовата престъпност. Шейсет и пет служители от дирекцията са командировани и охраняват държавната граница в пограничната зона в Болярово и Елхово. Според шефа на дирекцията екипът му работи на предела на силите си. Дейността на служителите от криминалните групи е разпределена така, че да покрива невралгичните участъци в даден район. През 2013 г. на територията на област Плевен са регистрирани 3576 кражби, като по 2277 са заведени досъдебни производства. От тях 65 са джебчийски, 559 - взломните, 702 - домовите кражби, 40 са кражбите от офиси, 142 - от магазини, 182 - от автомобили, сочат данните. С една дума, работата на дирекцията срещу битовата престъпност в областта едва ли би могла да предизвика чак такъв ответен удар, какъвто безспорно е опитът за палеж на дома на Каменов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във