Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Игра на покер между обвинението и варненските мафиоти

Баща и син Данови най-сетне издухаха мъглата около бъдещето си като кандидат-депутати в наближаващите парламентарни избори. Двамата общински съветници избраха амплоато си на мафиоти и се договориха с варненската прокуратура за по-леки присъди по прословутото дело срещу тях, срещу колегата им общинар Иван Славков и срещу още 21 членове на престъпната им организация.
Това стана ясно в сряда (10 юни) от изявление на адвоката на двамата обвиняеми Иван Томов. Договорката с обвинението е сключена по изричното настояване на Данови, заяви той. Двете страни са си стиснали ръцете за три години ефективно лишаване от свобода при общ затворнически режим за Веселин Данов и една година затвор, също при общ режим за сина му. Данов-старши се е признал за виновен по обвинението, че е ръководил организирана престъпна група, а синът му е потвърдил, че е участвал в такава, както и в изнудването на едно лице. Договорката включва присъди под законовия минимум, обясни още Томов. Очаква се Окръжният съд да разгледа постигнатото споразумение.
Така на практика отпадна спасителната алтернатива Данови да се кандидатират за народни представители, за да се измъкнат от наказания чрез придобития имунитет. До този момент течеше здрава битка между прокурори и адвокати, които спореха досега за политическото бъдеще на двамата обвиняеми. Впоследствие се оказа, че зад демонстрираната жар на спорещите всъщност е вървял
процес на спазаряване
Първоначално ситуацията се усложни, когато задържаните народняци решиха да се кандидатират за народни представители и донякъде поставиха в шах прокурорите. Те обаче не закъсняха с отговора си, бранейки репутацията си срещу обвинения за процесуален стерилитет.
Изневиделица обвинителите сключиха на 3 юни седем споразумения с някои от привлечените към мегадознанието и едновременно с това оповестиха приключването му. Аналогията със смъртните грехове се налага от само себе си. Но не дава правен отговор на въпроса какво предизвика своевременния алъш-вериш между обвинители и уличени? Последните възползвали се от него бяха Веско Жеков и обкръжението му - факт, който не предизвика никаква изненада.
Преди сделката на клиента му с прокуратурата защитникът на Данов ИванТомов твърдеше, че с приключването на дознанието в този момент обвинението прилага процесуална тактика. Логиката му беше убедителна - сключените споразумения минават през Окръжния съд и при одобрение придобиват тежестта на влязла в сила присъда. Ако това не се случи, прокуратурата ще трябва да изготви обвинителни актове, обясняваше адвокатът. При всички случаи обаче компетентният орган за изхода на делото вече е съдът, а не обвинението, то дирижира досъдебното производство. Естествено, при такава хипотеза, подкрепена и от адвоката, се появи съмнението, че прокуратурата просто бърза да прехвърли на съда отговорността за крайното решение.
Междувременно Варненската апелативна прокуратура потвърди постановлението на окръжното обвинение, с което тя отказа освобождаване от ареста на Веселин и Христо Данови, въпреки че кандидатстват за народни представители. Становището бе окончателно и без право на обжалване. А отговорът на главния прокурор на републиката Борис Велчев и на Върховната касационна прокуратура, които получиха копие от жалбата на Данови, гласял, че оправомощеният орган за вземане на решение в случая е Варненската апелативна прокуратура.
Въпреки прокурорския дрибъл обаче и независимо от приключването на дознанието и насочването му към съдебна фаза Данови така или иначе трябва да излязат от ареста най-късно на 14 юни, твърдеше Томов. Прокуратурата иска да избяга от отговорност, за да не каже някой, че тя е освободила Данови, посочи още адвокатът.
Колегата му Бранимир Балачев, според който клиентът му Иван Славков още обмисля дали да се включи в националната политика, има по-различни възгледи за тактиката на прокуратурата, но не отрече, че такава се прилага. Изведнъж започнаха бързи извънсъдебни споразумения с хора, за които има доказателства, че са се занимавали активно с престъпна дейност през последните години.
Доказателствата на обвинението са слаби
и за да не разклати собствената си теза, то използва споразуменията, за да си осигури свидетелстване в своя полза, коментира Балачев. Той първи потвърди, че седем от одобрените споразумения са сключени с Веско Жеков и с хора от обкръжението му. Твърди се, че е уговорено с прокуратурата да им се дадат условни присъди, въпреки че у някои от уличените са намерени наркотици. Предлагат се присъди от една до две и половина години, за да потвърдят показанията си, уличаващи други, че са ръководили престъпна група, заяви адвокатът. Според юристите доказани престъпници ще излязат на свобода, за да може прокуратурата да защити теза, за която не разполага с недвусмислени аргументи. Всички събрани преки доказателства уличават Жеков в разпространение на наркотици и за склоняване към проституция, каза още адвокатът. Според него прокуратурата е отказала събирането на допълнителни доказателства в полза на защитата, като нито едно от исканията на адвокатите не е уважено.
Другият адвокат на Иван Славков - Милен Ралчев, заяви категорично, че до 7 юни на неговия подзащитен не е предлагано споразумение от страна на прокуратурата. Прогнозирах, че голяма част от развръзката по това дело ще бъде под формата на споразумения, тъй като болшинството от обвиняемите са мотивирани да сключват такива, коментира той. Досега виждането на адвоката смяташе, че делото ще тръгне по общия ред.
Според съдебните среди, характеристиките на процеса предполагат да се прибегне до договорки между обвинението и уличените, тъй като дело с 24 обвиняеми би вървяло прекалено бавно. Например всяко неявяване на адвокат би отложило съответното заседание. Заради тромавата процедура отделните защитници биха прилагали в хода на производството различни процесуални ходове.
Един от наблюдаващите прокурори по делото - Стефка Якимова, заяви, че са възможни договорки и с други обвиняеми в този процес. По какъв начин спарингът между прокуратурата и заключените мафиоти ще продължи предстои да разберем.
Междувременно преди няколко месеца Стефка Якимова от окръжен стана апелативен прокурор. На въпрос дали не попада в конфликт на интереси, понеже участва в изготвянето на актове по това дело като наблюдаващ прокурор, които по-късно следва да се обжалват пред Апелативната прокуратура, където Якимова работи, тя отговори, че апелативната инстанция я е командировала да участва в няколко дела в качеството си на окръжен обвинител. При евентуално обжалване тя няма да се включва в разглеждането му във функцията си на апелативен магистрат, обясни още тя.
В първия етап с обвинението се споразумяха Веселин Жеков, Иван Янков, Мартин Еланджиев, Ивелин Митев - сочен за финансист на групата, Румен Желев, Румен Панев и Гарине Кеворкян. Ефективни присъди след одобряване на споразуменията получиха само някои от парламентьорите. В няколко съдебни заседания в понеделник (8 юни) Варненският окръжен съд одобри договорките, постигнати между прокуратурата и петима разследвани от групата, ръководена в различни периоди от време от двамата общински съветници Веселин Данов и Иван Славков. Според обвинението бандата била създадена с цел разпространение на дрога, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Всеки един от петимата се отказа от гледане на делото по общия ред и прие да получи различно по вид и размер наказание, като признае вината си и
изпържи сочените за тартори общинари
За ефективна присъда от три години и четири месеца при първоначален строг режим се споразумя Иван Янков (46 г.), който призна вината си за притежанието на повече от килограм хероин и амфетамини на обща стойност над 180 хил. лв, предназначени за продажба. Той беше задържан с дрогата през май 2008 г. заедно с Красимир Кирилов - Дългия. За да намали присъдата си, Янков призна, че е участвал във въоръжената престъпна група на Иван Славков от декември 2006 г. до май миналата година.
Участието си в същата престъпна група, но от април 2005 до май 2008 г., призна и 32-годишният варненец Мартин Еланджиев. Съдът одобри споразумението, което той постигна за условна присъда в размер на две години и половина лишаване от свобода, отложена с четири години изпитателен срок.
На три години условна присъда се договори и Румен Панев, който накисна общинаря Славков като бос на групата и призна за разпространение на кокаин на стойност повече от 1300 лева. От август миналата година до подписването на споразумението към 31-годишния варненец се прилагаше мярка за неотклонение домашен арест.
Срещу Данов старши и срещу бившия собственик на ПФК Спартак се обърна и 33-годишният тревненец Румен Желев, който получи ефективна двегодишна присъда, след като потвърди участието си във въоръжената банда и че нейни тартори са двамата общински съветници. Той е наказан и за това, че в деня на ареста си през миналата година държал близо 700 лв., спечелени от проституиращи за групировката жени.
Единствената дама сред обвиняемите
- Гарине Кеворкян, прие да получи условна присъда от една година лишаване от свобода, отложена с три години изпитателен срок срещу показания срещу Славков и Данов. Тя призна вината си за две престъпления. От юни 2007 г., в продължение на 15 месеца, е участвала във въоръжената престъпна група на общинарите. Двадесет и пет годишната варненка е осъдена и за пране на пари. Престъплението е извършила през септември миналата година в съучастие с други две лица. Гарине е придобила и държала 2200 лева, спечелени от жени склонявани към проституция и от трафик на хора.
Четиридесетгодишният Веселин Жеков се размина с две години и четири месеца при общ затворнически режим, като времето, през което е бил под домашен арест, ще му бъде приспаднато от присъдата. Той ще излежава остатъка от нея в затворническо общежитие от открит тип, стана ясно на съдебно заседание във вторник (9 юни), когато подписа споразумението пред Варненския окръжен съд. Жеков признава вината си затова, че в продължение на 12 години - от есента на 1996 г. до май миналата година е участвал във въоръжената престъпна група, организирана и ръководена от Славков и Данов. Адвокатът му Радослав Димитров, който е син на областния лидер на ПП ГЕРБ в морската столица Павел Димитров, коментира, че след минимум половин година защитата на Жеков може да поиска предсрочно условно освобождаване. На Жеков пък ще му бъдат приспаднати около седем месеца, през които той е бил с мярка за неотклонение, допълни адвокатът.
В друго съдебно заседание на 9 юни, след като призна съпричастността си към групата и дейността й, 34-годишният финансист Ивелин Митев прие да изтърпи условна присъда в размер на две години и половина лишаване от свобода, отложена с четири години и половина изпитателен срок.
Споразуменията, одобрени от съда, влизат в сила веднага, а Жеков и Митев ще трябва да заплатят по 164 лв. за направените разноски по делото.
По непотвърдена информация Красимир Кирилов, смятан за дясна ръка на Жеков, е отказал споразумение. Янко Колев-Каратиста, който е бивш съдружник на Жеков и на сочения за ръководител на престъпната група общински съветник Иван Славков, също не са пожелали да се договорят с прокуратурата. Обвинителите първо предложили на Славков условна присъда, но после се отметнали. Според прогнозите предстои разглеждането на споразумения с Красьо Дългия и Стелиян Георгиев - Котката.
При това развитие на ситуацията, след като доста от приближените им се обърнаха срещу тях, Веселин и Христо Данови също са преценили, че е по-добре да се хвърлят на врата на държавното обвинение, отколкото да разчитат на депутатския имунитет. Според слуховете, това не ги е притеснило много. А договорените с прокуратурата присъди доказват, че действително място за притеснения не е имало, тъй като сроковете им са минимални.
Така до сряда (10 юни) общият брой на обвинените в мащабното дело, които се отказват от гледането му по общия ред, станаха четиринайсет. По информация от Варненска окръжна прокуратура се очакват и споразумения с други, разследвани по мегадознанието.
Офертите на прокуратурата породиха
слухове за нечисти договорки и сделки
и припомниха развитието на процеса срещу друга черноморска мафиотска организация - тази на Димитър Желязков-Очите. Както е известно, Очите и хората му се сдобиха с толкова леки присъди, че животът им зад решетките в последната година направо бе песен.
Според осведомени от варненския ъндърграунд хората на Васко Жеков ще отърват кожата. Говори се, че бившето ченге всъщност е мафиотският бос в сянка и има дебели връзки с полицаи, прокурори и дознатели. С тяхната протекция, за да избегне по-сурова присъда, без особен сантимент Жеков изпял където трябва отколешния си съдружник Иван Славков. В същото време той продължава да води с твърда ръка бизнеса с проституция и дрога в морската столица, твърдят дребни риби от престъпната схема.
Наркогрупировката е известна като Фирмата. Веско Жеков беше обявен за общонационално издирване миналата година след като бяха заловени дясната му ръка Красьо Дългия и групата му. Това обаче е било само проформа, тъй като тези, които са го издирвали, много добре са знаели къде е, издават анонимни униформени.
След като накисна Славков, Жеков реши да пропее и срещу друг виден клиент на правоохранителните органи - Златимир Иванов-Златко Баретата, с когото имаха бизнес отношения. Така си подсигурява още спокойствие от страна на варненските ченгета - той докладва и демонстрира добро процесуално поведение, те пък не го закачат, гласи сделката. Говори се, че далеч преди масовите арести и задържането на общинските съветници Жеков се заканил, че ще се върне във Варна победоносно, а Фирмата отново ще сложи ръка на наркопазара тук. Ако се направи сметка реално колко му остава да лежи в общежитието от спечелените в сделката с прокуратурата две години и четири месеца затвор, ще стане ясно, че той е бил прав.
Схемата, свързана с поредицата оферти от страна на обвинението, все още не е приложена докрай. Съдебната търговия ще поднесе още изненади, които само ще подклаждат подозрението, че ръка, облечена във власт, държи чадъра над мафията в морската столица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във