Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИГРА ПО ФЛАНГА

Уж има цяла година до следващите избори, а все по-честичко взехме да дочуваме характерния звук от шутовете по кокалчетата, които си раздават някои от възловите играчи. И докато се вдигат транспаранти с лозунги за феърплей, от терена една по една на носилки се изнасят с поредните жертви.
Един от халфовете на жълтите, за който се говореше, че им прави играта, вече е извън нея, след като не му остана въздух и предпочете да напусне терена. Общоизвестен факт е, че шефът на Агенция Митници Асен Асенов пое поста си по времето на мандата на НДСВ, което нормално доведе и до голямо влияние на жълтата партия в това ведомство. Каквото и да говорят политическите фактори, оставката му бе подадена под натиск, след като в прословутата разпечатка за разговорите на заместник-шефа на ГДБОП Иван Иванов лъсна и отговорен митничар с прякор Дебелия.
Като се има предвид, че въпросната разпечатка вече взе няколко МВР-глави, а се върти в общественото пространство от месеци, не може да не се запита човек, защо досега вътрешното министерство не е направило проверка на основните герои, споменати в нея. Ако това беше станало дни след изваждането й на бял свят, със сигурност щяхме да знаем кой е Дебелия, с какво точно се е занимавал и трябва ли да влезе в полезрението на прокуратурата.
Този факт говори, че очевидно досега този въпрос не е бил обсъждан в компетентната институция, защото хората, които дърпат конците в държавата, са имали общ интерес това да не става. Изглежда обаче, моментът е настъпил, когато те са си казали, че общото си е общо, но нашето - наше. Митницата - също.
Точно в този контекст трябва да се разглежда и една знакова кадрова промяна в системата на вътрешното министерство. Както вече е известно, от понеделник (26 май) Столична дирекция на полицията е без директор, след като 51-годишният комисар Румен Стоянов бе помолен от вътрешния министър Михаил Миков да премине в редиците на читателите на вестник Трета възраст. Иначе Стоянов беше нещо като вечната Амбър в столичната полиция - само той си знае как успя да се задържи от 24 октомври 2000 г., когато бе назначен от министър Емануил Йорданов, досега, та цели осем години.
Това, което му изяде хляба, всъщност не е очевидното несправяне с престъпността в столицата, а близостта на Стоянов до един от основните претенденти в шампионския турнир догодина. Не друг, а именно неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, генерал и бивш главен секретар на МВР, оповести, че Стоянов му се е обадил с треперещ глас, за да му каже, че вече не е директор на СДП. Очевидно причината за това обаждане не се крие в сантименталния спомен за старата бойна дружба на Борисов и Стоянов от годините, когато заедно и неуморимо преследваха хърватски и други килъри. Със сигурност обаче всеки си дава сметка, че в системата на МВР, и най-вече в организацията на кипящия столичен живот, СДП има възлово значение. Което логично води до извода, че полицията също трябва да е наша.
В този дух е пропита и другата битка, която се води нависоко и отвъд кулисите. Става въпрос за това, кой в края на краищата ще контролира най-деликатната дейност в две важни звена, призвани да се борят с организираната престъпност и корупцията. Това са звена, които прилагат специалните разузнавателни средства и придобиват информация чрез тях. По закон такива правомощия имат МВР чрез дирекция Оперативно-техническа информация и ДАНС чрез Главна дирекция Технически операции.
Прави впечатление, че в спорадичните политически говорения по тази тема най-мълчаливи са представителите на ДПС, докато колегите им от НСДВ вече на няколко пъти заявиха своята твърда позиция - спецзвената на МВР за проследяване и подслушване ДОИ и ДОТИ трябва да са извън системата на министерството, в агенция, която да бъде равноотдалечена от МВР и ДАНС, но да ги обслужва.
Шефът на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов го дефинира кратко и ясно : Ние приветствахме това, че преди два месеца и премиерът, и г-н Миков приеха нашата идея за отдалечаване на структурите, които използват СРС-та от МВР, с цел, първо, намаляване броя на използвани СРС-та и, второ, по предназначение. За мое учудване настъпи промяна в позицията на нашите партньори. Нашата позиция остава непроменена. Ние сме за една пълна реформа, обяви категорично той.
Все по-очевидно взе да става напоследък, че жълтите и онази част от червените, които са приближени до премиера Сергей Станишев, са на мнение, че в името на действителния и реален контрол тези спецзвена трябва да са извън опеката на вътрешния министър.
Друга част от БСП обаче много държи подслушването, проследяването и информацията да си останат под шапката на МВР. Очевидно тази идея има свои горещи поддръжници и между средния ръководен ешелон в министерството, който в името на добруването си се старае да запази сегашните си придобивки в йерархичната стълбица в МВР. Новодошлият министър Миков пък изглежда облъчен от мисълта, че отделянето на дирекциите от МВР е технически невъзможно и невероятно скъпо приключение.
Това, разбира се, не е лишено от логика, но пък обезсмисля напълно съществуването на ДАНС. Ако се структурира агенция за подслушване под шапката на МВР, която да предлага услугите си на ДАНС, кой може да даде гаранция дали първо в ДАНС ще отива придобитата от СРС информация, или ще се ползва от заинтересуван клиент, каквито явно има?
Докато атовете се ритат, ДАНС набира сила на фона на снишилото се МВР. В петък (30 май) пресцентърът на Министерския съвет информира, че при операция на агенцията е разбита чеченска престъпна група у нас, занимаваща се с незаконно уреждане на финансови взаимоотношения между длъжници, рекет и изнудване, посредничество при незаконна търговия със стоки с възможна двойна употреба и оръжие, участие в контрабандни схеми за износ на български цигари, източване на ДДС и пране на пари, участие в схеми за незаконно придобиване на българско гражданство и статут на пребиваване на чужди граждани в страната. Според запознати, в операцията са взели участие и служители на ДОИ и ДОТИ.
Иначе на МВР-хоризонта се задава сакралната дата 1 юни, очаквана от служителите на вътрешното министерство почти с детско нетърпение. Разбира се, не става дума за обещаните структурни промени, а за новите началнически назначения, които - както обеща министър Миков, ще са от професионалните среди на министерството. Сред спряганите имена за поста в СДП са тези на шефката на Шесто РПУ Наташа Николова и началника на криминалната полиция в столичната дирекция Валентин Йорданов. От всички тях в МВР засега е ясно само едно - това на директора на пресцентъра Диана Янкулова. По всяка вероятност и.д. изпълняващият длъжността директор на Генерална дирекция Полиция главен комисар Красимир Петров, иначе шеф на Гранична полиция, ще бъде на този пост до окончателното приемане на поправките в Закона за МВР. Те предвиждат премахването на генералната дирекция и предоставяне на по-голяма самостоятелност, включително и юридическа, на досегашните главни дирекции в структурата й.
Кога обаче тези същностни структурни промени ще станат факт, засега не е известно. Каквото и да става, ясно е, че взорът на всички големи играчи вече е вперен в часовникът на таблото. След играта по фланга следва последния щурм. Няма време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във