Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ ВЗРИВИЛИ СКЛАДОВЕТЕ?

Икономически интереси - това е версията, която се очертава като основна за инцидента в Челопечене, заяви в четвъртък (10 юли) наблюдаващият прокурор от Софийската военноокръжна прокуратура Евгени Иванов. Останалите две версии, по които прокуратурата работи, са умишлен палеж и технически причини.
По данни на военноокръжната прокуратура до четвъртък са били разпитани 37 свидетели, сред които и високопоставени чиновници от военното ведомство. Многократно е разпитван и шефът на скандалното поделение майор Мирослав Митов. Последната му среща със следователите е била в четвъртък и е продължила 2 часа и половина. Разпитана е била и съпругата на майора.
Нека припомним, че през май бяха образувани досъдебни производства срещу командира на скандалното поделение - едното за незаконна сеч, а другото за нарушения при тръжните процедури преди две години. Прокуратурата опроверга появилите се в пресата съобщения, че се разследват бивши и действащи заместник-министри на отбраната, но не изключиха вероятността да се стигне и дотам. И нищо чудно. Според специалисти по военните въпроси далавери от голям мащаб във ведомството не могат да се извършват без покровителство от висшите ешелони в Министерството на отбраната.
Преди заседанието на ВСС в сряда главният прокурор Борис Велчев обяви, че виновниците за експлозиите край Челопечене трябва да се търсят сред длъжностните лица в Министерството на отбраната и Генералния щаб. Там според него са решили, че подобен огромен по площ обект, намиращ се в непосредствена близост до София и претъпкан с боеприпаси и експлозиви, може да бъде охраняван ефективно само от двама пенсионирани военни без всякаква специална техника. Обвинител № 1 подчерта, че е особено важно да се изясни кой точно е решил да има само двама охранители, защото това е в пряка причинно-следствена връзка с взривовете.
Заместникът на Велчев, Камен Ситнилски обяви, че ще бъде извършена специализирана химико-технологична експертиза, от която да стане ясно как е станал взривът, а по пораженията на сградата следователите ще се опитат да разберат откъде е тръгнала експлозията. Прокурорската проверка е установила, че част от документите в щаба на поделението са изгорели, но би следвало да има копия от тях в Министерството на отбраната. Взривовете в складовете са станали на около 200 метра от сградата на щаба, чийто покрив е вдигнат във въздуха от ударната вълна, но в самия щаб нямало данни за пожар, въпреки че имало следи от горене.
Докато военните прокурори и следователи нищят причините за експлозиите край Челопечене, бивши военни продължават да заливат публичното пространство с догадки за причините за инцидента. Сред неофициалните версии преобладават тези, според които фирми за скрап се договаряли на нагласени търгове, организирани от командира на поделението кой каква цена да предложи за тон от скъпо струващия месинг (метала, от който са изработени гилзите за артилерийските снаряди). Твърди се, че част от парите от печалбата са отивали в джоба на командира на поделението и на негови покровители в министерството. Засега обаче майор Митов отрича в повереното му поделение да са извършвани незаконни действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във