Параграф22 Daily

§22 Анализи

Икономист: Пенсионната система е във фалит, корумпирани политици искат да откраднат всичко

Пенсионната система е във фалит. Това казаха икономистите Мика Зайкова и Стоян Панчев. Според тях инфлацията изяжда пенсиите, а инвеститори няма, защото политиците искали да откраднат всичко. "Ние сме в катастрофа, а от частните фондове след 2 години ще вземат жълти стотинки", прогнозира Мика Зайкова.

Според нея приходите намлаяват, инвеститорите бягат и причината за това е корупцията.  В другите страни политиците също са корумпирани, но разликата е, че нашите искат да откраднат всичко, подчерта тя.

С решението на Министерския съвет се повишават пенсиите с почти 6% процента. Увеличават се и добавките за чужда помощ и ветераните от войните. "При социалната пенсия, като се отчете инфлацията, реалното увеличение е 2,13 лева", подчерта Зайкова.  "Вместо 6% реалното увеличение на всички пенсии е 3%", уточни Панчев.

„Не е сигурно дали в бъдеще ще има пенсии, за хората, които се осигуряват. Пенсионната система е в постоянен дефицит, приходите попълват половината от разходите - 53% от това, което трябва да се изплаща. Около 4 млрд. от разходите за пенсии и в момента се доставят от други приходи на хазната, т.е. ние сме в ситуация, в която продължи да бъде така, защото няма спестявания и няма кой да плаща за пенсионната система“, обясни той.

„Това не е ситуация, бе момче, а катастрофа“, възкликна Мика Зайкова. На практика пенсионната система е във фалит, добави Панчев.  "Ние имаме нужда от реформи във всички обществени системи. На първо място е данъчната система, социално осигуряване, но най-важна е реформата в съдебната система, защото без върховенството на закона ще продължава корупцията", коментира Мика Зайкова.

„Когато започна реформата, трябваше през 2007 г. да балансираме пенсионния фонд. Не стана това, защото започнахме веднага да намаляваме осигурителните вноски“, добави тя. Тези от частните фондове след 2 години ще вземат жълти стотинки, прогнозира икономистът. Единственият начин да се оправим е всеки да има своя спестовна сметка, каза пък Панчев.

От какво да спестяваме, прекъсна го Зайкова и той отговори, че доходите растели с 5%. „Могат да спестяват 20% от българите. Останалите живеят на кредит. Теглят заеми, за да си изплащат стари задължения“, поясни тя. Имаме бюджетен излишък, изтъкна Панчев. Той обаче е изкуствен, добави Мика Зайкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във