Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Има ли добри в битката в ДАНС?

Иван Драшков: В ДАНС има полутайни групи
Истината е, че аз когато сдавах поста заместник-председател на ДАНС на 10 октомври миналата година, след като бях освободен с решение на МС, подписах справка до министър-председателя, до президента, до председателя на НС и до главния прокурор с конкретно съдържание. Целта на тази справка беше да опиша факти, събития, причини, които доведоха до едно безобразно състояние, до един безобразен стил и метод на работа, който за съжаление някъде от края на май миналата година започна и трайно се настани като практика в ДАНС.
Още след като се образува ДАНС в началото на 2008 г., тъй като бившата структура НСС беше основното оперативно звено в ДАНС, ние в продължение на 5-6 месеца буквално се съсипахме от работа да се занимаваме със скандалите в МВР, с известния случай Иван Иванов, по-късно с известния случай с дисковете и т.н., и т.н. Непосредствено след това започнахме да се занимаваме да доказваме на ЕК, която беше дошла в България за мониторинговия доклад, колко много работа сме свършили и колко България е напреднала в тази насока. Денонощно, от сутрин до вечер, структурите на бившата НСС работиха от 7 до 12 часа. За съжаление аз впоследствие разбрах, че докато ние сме работили, някои служители на ДАНС са използвали това време, за да фабрикуват компромати срещу мене, срещу някои мои бивши заместници с цел бъдещото наше отстраняване от службата.
Ролята на Стефан Гамизов е много значима в някои случаи и много периферна в други случаи. Неговата роля е, че той запали фитила със своето интервю. Оттам нататък вече взаимовръзките лека-полека се разкриха и аз разбрах по-късно, че той е в една престъпна комбина и престъпно съдружие с моя бивш ръководител Сертов и целта е по този начин, който се наложи този стил в България, да се създаде скандал, независимо с каква информация, за да може конкретното лице, което е цел на скандала, да бъде отстранено...
Целта беше аз да бъда омаскарен, също така и моите хора, за да може да се даде гласност в обществото, да се инспирират скандали, да се получи една нетърпимост и да се каже - това са лошите, другите са добри и лошите трябва да си отидат. И, както видяхте, това нещо бавно и сигурно се постигна.
Вижте, аз конкретни данни за политически поръчки в ДАНС не мога да цитирам, но искам да кажа какво се случи след края на май миналата година в ДАНС. Започна един пълен хаос. Г-н Сертов буквално абдикира от задълженията си да администрира ръководството на ДАНС. Той не извърши до последния момент най-важното си задължение - да разпише функции по управление на двамата заместник-председатели. Това бяхме аз и г-н Николов, който мисля, че напусна по собствено желание преди известно време. В ДАНС се създаде един уникален хаос. Всеки започна да разпорежда на всеки. При г-н Сертов се носеха заповеди от различни хора, които той подписваше. Тези заповеди предварително не бяха координирани. Подписаха се десетки заповеди, които една на друга си противоречаха. Почнаха да се създават някакви полутайни групи, като хвърковатата чета на Бенковски, които ходеха, вършеха някаква работа, привикваха хора. Използваха се оперативни документи без надлежния ред. Винаги в НСС е имало ред, знае се кой взима документа, подписва се, връща се и т. н. Започнаха да се привикват колеги не по установения ред, зад гърба на ръководството, прякото им ръководство, да им се поставят задачи, да се казва на тях тая задача ще изпълниш, но няма да докладваш на прекия си ръководител, и то от хора, които не бих казал, че бяха в ръководството и имаха отношение към пряката оперативна работа. За всичко това аз няколко пъти съм се опитвал да разговарям с г-н Сертов, за да можем да въведем един нормален ред на работа, защото агенцията бавно и сигурно затъваше. Но, за съжаление, като резултат от тия мои разговори се получи така, че към мен и към тези мои заместници и началници започна да се проявява едно грубо отношение, започна да се демонстрира недоверие и дори към някои от тях започнаха да се отправят преки и косвени физически заплахи.
ДАНС се управляваше на автопилот и за съжаление най-голямото напрежение започна, когато настана пълният хаос. В ДАНС определени структури започнаха да работят, камо ли не като улични банди - без разрешение, без съответните документи, без доклади, обаждаше се, викаше се и се правеше какво ли не. Стигна се дотам - има много неща, които аз не съм писал в справката, защото ми беше неудобно да поднасям тези неща на държавното ръководство - стигна се дотам, че (аз още бях действащ заместник-председател на ДАНС) служителка, запозната с бизнеса на моя син, беше привикана, натискана и заплашвана да каже, че моят син се занимава с далавери. Казвам ви - не искам да споменавам имена. Който го интересува, ако някой компетентен държавен орган се заинтересува, мога да му кажа.
И сега, в този момент, искам да си позволя от вашето студио един приятелски съвет да дам на сегашното ръководство на ДАНС: да престанат да се примиряват с ролята на боксова круша, защото за съжаление сега ръководството на ДАНС е една боксова круша, върху която се упражняват хора с престъпно мислене и хора с престъпно действие. Да извадят всички безобразия. Аз съм убеден, че такива има много... да се даде гласност на обществото какво е ставало в ДАНС, защото не може класифицираната информация да е повод да се прикриват престъпления и безобразия.
Това е истината. Затова си позволявам аз да употребявам тези силни изрази и квалификации, защото това нещо, в което ДАНС е превърната за една година, граничи с безумие. Съсипа се и бившата служба НСС, която беше най-елитната, най-уважаваната и най-високоценената служба от партньорите на Запад. . .
В ДАНС трябва да се направи пълна проверка, за да се започне начисто и да се изнесе всичко каквото е вършено. Съгласен съм да се изнесе всичко, каквото е вършено, защото аз все пак осем месеца също бях заместник-председател на ДАНС. И ако аз съм направил нещо нередно, тогава също съм готов да понеса моята отговорност. Само така може да започне на чисто службата, защото сега чувам изявленията на г-н министър-председателя, че ДАНС, ако не заработи до един месец, ще бъде закрита. Какъв е смисълът да я закриваме? Ние ще променим формата, но няма да променим съдържанието. На ДАНС трябва да й бъде помогнато да се очисти от този бълвоч, който е нанесен вътре. Там има прекрасни хора, прекрасни професионалисти, които много могат да бъдат полезни на държавата.
За всички факти, които казвам, съм готов да нося отговорност, включително съм готов да нося отговорност за фактите, които са посочени в справката. За всеки факт там има документ в ДАНС, има специално разузнавателно средство, има устни доклади от служители. Защо съм бил изпратил справката на главния прокурор? Изпратих я, за да се прецени... аз не съм я изпращал, за да вкарам някой в затвора, изпратих я на главния прокурор, за да се прецени дали има данни за извършено престъпление. Защото най-малкото там имаше данни за крещящо изтичане на класифицирана информация, с конкретни данни по специално разузнавателно средство. Но след като прокуратурата е преценила, че това е маловажен случай, аз нямам претенции.
Значи, в ДАНС няма лобита и няма персонални конфликти. В ДАНС, ако има виновник за всичко, което се случи, това на първо място е председателят Сертов и на второ място е бившият министър-председател Станишев, които бяха преките ръководители на ДАНС. Какви лобита? Какво лоби може да има Алексей Петров в ДАНС, след като той никога не е бил в ДАНС. Аз съм 25 години в ДАНС. Аз, ако съм ползвал моето лоби и ако съм искал да атакувам някой, да отстранявам някой, щях още да съм в ДАНС, а някои хора щяха да си отидат. Аз до последно, до 9 октомври бях сто процента лоялен към бившия председател Сертов. За съжаление от него не получих такова отношение.
Убеден съм, че има много изчезнали доклади и съм убеден, че половината от архива на службата е преснет и е изнесен. Не знам къде се съхранява и не ме интересува, но затова направих апел към моите колеги да излязат от позицията на боксова круша и да приложат цялата сила и строгост на закона, която той им разрешава, и ДАНС да се впрегне да защити позициите и да защити авторитета си. Защото срещу тях има организирана престъпна група, която няма да ги остави на мира.

Атанас Атанасов: Отклонява се общественото внимание
Става въпрос за класическо активно мероприятие, чиято цел изобщо никъде не е написана. Преди около две седмици парламентарната Комисия за контрол върху ДАНС след задълбочена проверка по скандала с Галерия приключи със заключение в писмен вид. Което заключение беше изпратено на всички институции, включително и на главния прокурор. В това заключение пишеше следното: Петко Сертов си е превишил правата, като без да има никакво основание е разпоредил да се открие Галерия; Петко Сертов е извършил престъпление, като е разпоредил да се подслушват журналисти, без да има никакво основание за това. Алексей Петров, Хаджолов и не знам си кой са си превишили правата, когато са призовавали без никакво основание журналисти и граждани и са оказвали психически тормоз. Прокуратурата вместо тук да хленчи по вашата телевизия, трябваше да се произнесе моментално по този доклад. Защото той произлиза не откъде да е, а от парламента. Констатирани са данни за престъпление, извършено от бившето ръководство на ДАНС. Говоря за Петко Сертов - той беше председател, и неговото обкръжение... Не ме интересува тази история с доклада. Аз ви казах какво се разиграва. Отклонява се общественото внимание от тежки престъпления, които са били извършвани там от бившето ръководство, начело с Петко Сертов. Незабавно трябва да бъдат арестувани Петко Сертов и Алексей Петров. Какво от това?! Въпросът е обаче, че в цялата тази история прокуратурата не си е на място, не си изпълнява задълженията, а участва в тези интриги.

Стефан Гамизов: Групата на Драшков е недосегаема
Група български граждани, които се занимават така или иначе с противодействие на организираната престъпност, са били проследявани и техните разговори са били манипулирани и впоследствие е бил произведен доклад, или по-точно казано справка, която е имала за цел манипулация и създаване на фалшиви изводи относно дейността им. Документът има за цел да ги компрометира, за да ги отстрани като заплаха за това, че те разполагат с информация с какво се е занимавала въпросната група в съответната служба за сигурност.
Ние постоянно говорим, че политическата корупция в България е недосегаема, постоянно имаме упреци за това като общество, обаче в един момент се оказва, че една група от настоящи агенти, а впоследствие офицери, или в миналото офицери в службите за сигурност, са практически недосегаеми. Това е групата на Драшков.
Това са хора, които са еднакво мили и еднакво близки на всички политици в България и големият въпрос, който аз постоянно си задавам, е какво е нещото, което обединява всички политици, какво е нещото, което обединява Атанас Атанасов с президента Първанов, какво го обединява с Ахмед Доган. И отговорът на този въпрос е, че това е желанието в България никога да не се промени нищо по въпроса за престъпността на политическо ниво, която е свързана с корупция.
Румен Петков и Атанас Атанасов трябва да отговорят на въпроса защо имат общи интереси българските служби за сигурност да не се реформират, защо Румен Петков провежда ежедневни разговори с върнатия зет на бившия заместник-министър Камен Пенков, който контролира икономическия сектор на ДАНС в момента. Положението в България е много страшно, защото няма никаква разлика между политиците, когато става въпрос за корупция.

Из отворено писмо
На средата на сътворената от кръга Драшков атака срещу демократичния режим в България бих желал да изпратя специалните си поздрави на покровителите и преносителите на руската антидемократична процедура в страната в лицето на Иван Драшков, Цветлин Йовчев, Веселин Марков и останалите знайни и незнайни герои от техния кръг, които упорито и всеотдайно се трудиха проектът АЕЦ Белене да бъде символ на грабителството и погазването на обществения интерес. Може би никога обществото няма да разбере истината за вас, за това какво му причинихте и какво продължавате да му причинявате. Но в момента знам колко е голямо страданието ви, като виждате как от ръцете ви се изплъзва това, което бяхте сътворили, за да ограбвате българската нация десетки години напред.

Минчо Спасов: Тъжна история
Тъжна и скандална история, която разкрива в крайна сметка за какво отиват парите на данъкоплатците. Да ви разкажа един виц, един от любимите ми вицове за тайните служби. Служители на ФБР, на КГБ и на нашата ДАНС говорели и спорели къде нивото на секретност е по-голямо. Човекът от ФБР казал: Нашите агенти работят в американски тип офис. Всички бюра са в едно помещение, но всеки си има парола на компютъра, никой не знае какво работи другият. Руският агент казал: При нас има и физическо разделение. По двама са в стая, заключват ги, когато работят, и имат пароли на компютъра. Никой не знае какво работи другият. Българският агент казал: Нашият пък сам работи в стая и сам не знае какво работи. Затова нивото на секретност е най-високо. Струва ми се, че излизането на този доклад показва нещо - да не кажа трагично, но жалко, което ерозира доверието в институциите въобще.
Аз и снощи имах повод да кажа, че работата на ДАНС по принцип е да следи да няма щета за държавата от външни разузнавания. Въведохме и допълнително задължение за корупция по високите етажи, което по принцип би трябвало да е работа на МВР и на прокуратурата. Но така или иначе МВР беше разграден двор и в онзи момент се наложи по една или друга причина ДАНС да поеме част от тези ангажименти. В началото се надявахме и смятахме, че тя ще може да го свърши. Виждаме обаче, че това е прераснало в едни вътрешни борби и боричкания и икономически интереси. Аз вече се съмнявам, че има добри. Дали има въобще добри?

Facebook logo
Бъдете с нас и във