Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Има ли драма с Наглите

Ефективността на съдебната система в България остава проблем. Това заяви новият генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Никълъс Айлет в понеделник (27 октомври) в Брюксел след среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Айлет обясни, че е много доволен от постигнатия в последно време сериозен напредък в сътрудничеството с българските власти, и двамата с министър Цветанов се разбрали да продължат да работят в тази посока.
Цветанов пък каза, че би искал по-скоро да остане механизмът на мониторинг върху правосъдието и вътрешния ред, защото той действал дисциплиниращо. В същия ден, в който Айлет говореше в Брюксел за проблемите с ефективността на съдебната ни система, в България гръмна скандал с най-шумната от всички полицейски акции - тази срещу групата за отвличания Наглите. Скандал, който илюстрира неговите изводи.
В понеделник (27 септември) информационните агенции съобщиха, че Софийският градски съд (СГС) е върнал на прокуратурата за преработка делото по най-хвалената от всички акции на МВР. Тази група бе задържана с шум и трясък на 16 декември 2009 година. Отначало бяха прибрани 27 души, а в съда беше внесено обвинение срещу деветима - Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Кирил Кирилов, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев, Радослав Лебешковски и Митко Лебешковски. Всички те са обвинени за поне десет отвличания.
Във вторник (28 септември) градският прокурор Николай Кокинов потвърди, че делото Наглите е върнато на прокуратурата и че обвинителният акт ще бъде внесен отново в съда на 8 октомври. Според него обаче в това обстоятелство нямало никаква драма. Към документите липсвало постановление за прекратяване на обвинението срещу един от бандата похитители - Павел Петков. Това постановление е пропуснато да бъде прикрепено към материалите по делото, пратени на съда. Градският прокурор дори коментира, че връщането на акта в държавното обвинение е правилно. Според Кокинов не магистратите в прокуратурата, а лица от нейната администрация са виновни за връщането на акта. По-точно - някаква служителка от деловодството, която засега е неидентифицирана.
Втората причина за връщането на обвинителния акт е, че наред с отвличанията Митко Лебешковски от Наглите е обвинен и за причиняването на лека телесна повреда на полицай, участвал в акцията. При неговия арест той оказал съпротива, при което пострадал един от полицаите. В случая обаче става въпрос за дело от частен характер и за да бъде обвинен наглият, въпросният служител на МВР е трябвало да пусне жалба, каквато няма. Това принудило съдията докладчик по делото да прекрати наказателното производство срещу Лебешковски. Трябвало обаче да изчака 15-дневен срок за обжалване, поради което и съдията докладчик върнал акта, докато изтече това време.
Няма никакви неточности, които да са допуснати в обвинителния акт. Съдът няма никакви претенции към нас. Учудвам се, че преди да влезе в деловодството на Софийската градска прокуратура, това разпореждане на съда беше публикувано по всички информационни агенции и трябваше да коментирам нещо, което не бях виждал до тази сутрин, каза градският прокурор.
Според Кокинов прокуратурата не бави делото умишлено, така че то да бъде гледано от бъдещия специализиран съд, каквито коментари имаше, нито се притеснява от сроковете на Цветанов, които той непрекъснато хвърля в медийното пространство. Това дело ще започне в градския съд и в никакъв случай няма да се мести в друг състав, категоричен бе магистратът. Прокуратурата правела всичко възможно делото да стартира възможно най-скоро и причината бил високият обществен интерес към предстоящия процес.
По конфуза с Наглите отношение взе и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Става въпрос за компетентност на прокуратурата. Мисля, че става въпрос за технически грешки, които биха могли да бъдат отстранени от прокуратурата, така коментира той факта, че съдът връща обвинителния акт.
Случаят ще бъде внесен до месец в съда, заяви председателят на Софийския градски съд Георги Колев, когото спрягат и за вероятен шеф на бъдещия спецсъд. Според него обвинителният акт е много добър, но е било по-добре сега да бъдат изчистени двата пропуска в него, за да не спънат делото на съдебно ниво, от което нямало да се възползват нито съдът, нито обвинението. Според Колев две грешки в 117 страници обвинителен акт не са голям проблем.
Остава да видим как ще протече самото дело и дали наистина всичко по него е така изпипано, както твърдят главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Цветан Цветанов.
Нека припомним, че гафове, далеч по-сериозни от тези с Наглите, изглежда са вече нещо обичайно за работата на обвинението. Отделно от това прокуратурата е непрекъснато на топа на устата заради честите освобождавания на видни арестанти от кауша. Дано сега наистина да няма драма, поне що се отнася до прокуратурата. Редно е тя да остане само за Наглите, ако вярваме в ефективността на съдебната система. В ОЛАФ обаче се съмняват, та ние ли?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във