Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Има ли кокошка в цилиндъра на МВР-факира?

За плашещия размер на битовата престъпност са виновни кризата и съдът, твърди вътрешният министър Цветанов

Във Второ районно управление за домова кражба е задържан 33-годишен мъж. На 8 декември 54-годишна столичанка съобщила в полицията, че същия ден от дома й са отнети вещи. Изяснено е, че в жилището е проникнато чрез взлом на входната врата. Неизвестният извършител изнесъл преносим компютър, седем мобилни телефона и златни накити. По случая е образувано досъдебно производство. След разследване полицаите установили, че автор на кражбата е В.М. (33 г.) от София. Той вече има регистрации за кражби и наркотици, осъждан е за кражба. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Материалите по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура, а В.М. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл.196 от НК. Тридесет и три годишният столичанин е с наложена мярка задържане под стражаза 72 часа.


(Из информационен бюлетин на пресцентъра на МВР от 11 декември 2012 г.).nbsp;


Столичанката, за която става дума в краткото съобщение на пресцентъра, очевидно завинаги ще запомни тазгодишния студентски празник. Тежкото главоболие, което би трябвало да е получила след неприятния инцидент, обаче няма нищо общо с махмурлука от щурия купон от младежките й години. За нейна радост криминалистите от Второ районно управление свършиха прекрасна работа и само за два дни разкриха причинителя на страданията й.


В другия край на емоционалната скала са преживяванията на всички онези българи, преживели същите главоболни проблеми, но с тази разлика, че случаите им не са били разрешени така щастливо, както при 54-годишната столичанка. И по тази причина имената им не са влезли в бюлетините на вътрешното ведомство - там по традиция се тиражират предимно успешните действия на МВР.


Със сигурност това е една от причините родната полиция да се ползва със слабо доверие сред българските граждани. Изследването на социологическата агенция Алфа Рисърч от началото на октомври тази година доказа това - резултатите от допитването до гражданите сочат, че общественото мнение е силно скептично към постиганите резултати от полицията, следствието, прокуратурата и съда и те са все още сред институциите с най-нисък кредит на обществено доверие.


От друга страна, това изследване открои и някои положителни тенденции. Анализът на ефекта от т.нар. План за подобряване на работата на съда, който е приложен в някои съдилища в България в периода 2010-2012 г., дал на социолозите интересни резултати. Те сочат, че гражданите и бизнесът са били обслужвани по-внимателно (79%) и по-бързо (72%) от съда. Става въпрос за улеснените процедури при издаване на свидетелство за съдимост, съдебна регистрация, актуално състояние, достъп до информация по текущи дела. Според анкетата сериозно подобрение се наблюдава и по отношение на продължителността на съдебните процеси на втора инстанция - 50% от хората са заявили, че делата им са приключили в рамките на три месеца.


Изглежда, социолозите и изпълнителната власт говорят на различни езици. Ако се вярва на вътрешния министър Цветан Цветанов, бавното и тромаво правораздаване, липсата на движение от години по влезлите в съда дела - и в резултат - съдебната безнаказаност, са причините битовата престъпност да бъде основен душманин на хиляди българи и да продължи да нараства. МВР-шефът заяви това в началото на седмицата, в първото си интервю на родна земя след триседмичната му командировка зад граница.


Ние сме държава на абсурдите заради бавното тромаво правораздаване, заяви Цветанов. Статистиката е, че битовата престъпност е най-разпространена и най-болезнена. Пусканите на свобода рецидивисти възприемат престъпленията като занаят. Те нямат трудови навици и като няма адекватна държава, си извършват престъпленията в продължение на години, добави МВР шефът. Давайки пример с ром от прословутото село Мечка, който на 24 години има 10 условни присъди, Цветанов отсече, че такива герои трябва да бъдат извадени от обществото за дълъг период от време и така го изчистим от тази замърсена среда.


Без да промълви и дума за ниската ефективност в работата на полицията, той подхвърли като горещ картоф проблема битова престъпност в шепите на държавното обвинение и на съда. Полицията не може да задържа за повече от 24 часа, оттам нататък всичко е в ръцете на прокуратурата.Изходът е в адекватното правораздаване. Полагаме максимални усилия срещу битовата престъпност, но ние не можем да осъдим лицата. Ние ги залавяме и просто ги предаваме на съда. Когато не получаваш адекватна присъда, след това много по-умело и по-дръзко се държиш при следващото престъпление, заяви Цветанов.


Очевидно вътрешният министър е радетел за сурови наказания и за тежки присъди за всеки доказан кокошкар. Думите му обаче дрънкат на най-популистката струнка и карат окрадения българин да обръща поглед с надежда към него. Колкото и Цветанов да говори за необходимостта крадци и взломаджии да бъдат извадени за дълъг период от време от обществото, последната дума имат съдиите, на основа на разписаните от законодателите съответни текстове от Наказателния кодекс.


Има и нещо друго - не е тайна, че българските затвори са претъпкани, и то не с наказани мафиоти, а с нещастници, хванати и одрусани с ефективни присъди заради някоя и друга открадната кокошка или бакърен котел. В началото на годината в българските затвори и затворническите общежития са се намирали 9785 души. На някого може да му се струва малко, за други бройката затворници да е голяма. Европейската комисия например отдавна ни набива канчето и надава вопли, че затворите ни са претъпкани. Показателят брой хораспрямо капацитета на местата за лишаване от свобода в нашата страна е 155.6 на сто, а средното ниво в ЕС е приблизително 82 процента.


Твърденията на МВР-шефа за липса на адекватно правораздаване опровергава и статистиката, която бе огласена преди дни от Националния статистически институт (НСИ). От нея става ясно, че броят на осъдените лица с влезли в сила присъди само през първото шестмесечие на 2012 г. е 15 711 души. Ефективна осъдителна присъда е наложена на 8755 лица, а условно са осъдени са 6956 души.


Според статистиците престъпленията против собствеността, жертва на които са хиляди българи, са на второ място в класацията за наказани криминални деяния след общоопасната престъпност. За първите 6 месеца на годината с осъдителна присъда са приключили 5089 престъпления, а за тях са осъдени 6588 лица. Осъдените за кражби на имущество са 5388 лица. За грабежи на имущество пък са осъдени 459 бандити, сочи статистиката.


Сравнението на данните на НСИ за цялата 2011-а с тези за предходната година показва, че има тенденция към нарастване на завършилите с наказание разследвания за престъпления против собствеността. През 2011 г. те са 13 272 и бележат ръст от 10.5 на сто. Осъдените престъпници пък са 17 901 и те са с 14.6% повече в сравнение с 2010 година.


Каква ще е равносметката за 2012 -а за наказаните престъпления срещу собствеността на гражданите и осъдени за това бандити ще стане ясно в началото на следващата година, когато НСИ обобщи данните от страната. Все още е рано да се прави извод, че има спад на ефективни присъди и съответно на наказани престъпници, които вместо да са в затвора, вилнеят по села и паланки. В годината на свършека на света, според маите, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, изглежда, е придобил и пророческа дарба, защото според него вървим на лошо с мудната ни съдебна система.


Явно приближаването на изборната година, а не тази на свършека на света прави вътрешния министър нервен, а неговите нападки срещу съда - все по-ожесточени. Покрай нервните изблици обаче не бива да забравяме, че на 12 и 13 март 2012 г. на националното съвещание във Велико Търново МВР и Цветанов определиха битката с конвенционалната престъпност за приоритет №1. Тогава бе отчетено, че зачестяват нападенията над възрастни хора в малките села и в отговор бяха набелязани мерки за засилване на полицейското присъствие в такива населени места. Което не попречи на вътрешния министър да определи битовата престъпност като социален проблем, в решаването на който трябва да се впрегнат всички институции.


Кризата се оказа спасителният пояс, за който Цветанов се хвана здраво и все още продължава да се държи. Според него мизерията, определяна от правителството като финансова стабилност, предразполага примерно един ром от с. Мечка да се реши и да задигне кокошката на съселянката си. Това МВР шефът вече веднъж определи като престъпност с нисък финансов еквивалент, защото кокошката я струва десетина лева, я не. Подчинените му, изглежда, са на същото мнение, защото изобщо не си размърдват задниците за някаква си птица. И стигаме до финала на историята: кокошката, която била всичко за нещастната баба, изчезва в тенджерата на неназования ром от село Мечка. Далеч преди последното й кокалче да бъде оглозгано, тя обаче е изчезнала и за родната полиция, дето уж ни пази. Ето това е българският абсурд, а не онзи, за който говори факирът от върха на МВР...

Facebook logo
Бъдете с нас и във