Параграф22 Weekly

Адвокат Константин Симеонов:

Има заплаха за живота на Василев

Г-н Симеонов, действително ли имате информация за готвено покушение срещу собственика на КТБ Цветан Василев? Защо не сигнализирате в полицията, в прокуратурата?

- Имаме информация за такава заплаха, но тя е неофициална, от наши източници, а така няма как да бъде доказана. А не може да отидеш в съда и да говориш неща, които не можеш да докажеш, да потвърдиш. Затова не сме подали жалба. Ако си спомняте, в предишния случай, в който имаше заплахи срещу Василев, поне разполагахме с някакъв есемес и подадохме жалба веднага, но сега нямаме нищо, което може да се види или чуе?


Преди седмица-две стана очевидно, че институциите, политическите и икономическите лобита търсят някакво съгласие по въпроса за спасяването на Корпоративна търговска банка. Но има ли и сделка за спасяването на Цветан Василев?

- Вижте, банката действително трябва да бъде спасена, защото това е в интерес на всички ни. Включително и в мой, макар че нито аз, нито съпругата ми, нито децата ми имаме някакви влогове или кредити там - ние просто сме данъкоплатци. Всички ще страдаме, ако КТБ фалира. Според мен обявяването на КТБ в несъстоятелност ще бъде акт с непредвидими последствия. Никой не може да каже как ще реагират вложителите, как ще се отрази на другите банки един такъв фалит, а няма начин той да не се отрази... Затова за държавата е изключително важно какво ще стане с банката, нетолкова с Цветан Василев.


Към прокуратурата се изсипаха много обвинения заради действията й по това разследване. Какво е Вашето впечатление, наистина ли този процес преследва само и единствено защитата на законността?

- Има много интересни факти в това дело, които пораждат такива въпроси. Ето ви пример: на 12 юни Софийският градски съд, в стандартна процедура, издава по искане на прокуратурата разрешение за претърсване на фирмени офиси в сградата на "Цар Борис III" 159. На този адрес се намира и Корпоративна търговска банка. Фирмите, за които се издава разрешението, са малки - голяма част от тях имат само по двама-трима служители. Хайде, кажете ми каква бе необходимостта в този случай там да се изсипе огромно количество полиция, че и с качулки, с каски, с маски и автомати и така да се даде възможност на някои медии да раздухат, че се правят обиски в КТБ. Каква беше целта на това? Всъщност знаете ли как е образувано цялото това дело? Има един донос, подаден още през месец март от някакъв човек, за когото се твърди, че е служител на БНБ. Той дори не е разпитван. Но по този донос е образувано досъдебно производство. Аз съм работил като следовател, и знам как се комплектова едно дело, какви доказателства трябва да се съберат. А тук има три странички донос. Още на другия ден обаче Софийската градска прокуратура издава постановление за образуване на досъдебно производство срещу неизвестен извършител за виновно неупражнен контрол. Но до края на май аз не видях да е имало каквито и да било следствени действия, нещо да е правено по делото. То просто е стояло на трупчета и е чакало. Докато в началото на юни И започва да кипи някакъв безумен труд, някакво лудо бачкане, всичко само в посока КТБ. Две седмици след това викат Гунев и му повдигат обвинения. А сега вече са събрани 44 тома. Вие си правете изводите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във