Параграф22 Weekly

колонцифър СЪРВАЙВЪР

Имането на братя Галеви оцеля до есента

Богатството на прословутите дупнишки бандити Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви , все още е непокътнато и остава такова поне до септември, стана ясно в сряда (29 май) от заседанието на Окръжен съд - Кюстендил. Делото в съда, образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу братята, техните съпруги и контролираните от тях дружества, беше отложено за 12 септември.


В началото на заседанието съдия Таня Костадинова даде ход на процеса за конфискация, като не уважи иска на осемте служебни защитници за отлагане. Пламен Галев се представлява от адвокатите Анани Константинов, Антоанета Винарова, Нели Икономова и Георги Пашов, интересите на Ангел Христов отстояват Емил Атанасов и Йонко Гергов от Дупница. Адвокатите поискаха Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да посочи точно кое имущество иска да бъде конфискувано. Според тях вече има влязла в сила присъда, в която е записано, че се отнема 1/3 от имуществото на Пламен Галев и 1/4 от това на Ангел Христов. Това беше злоупотреба с право и опит да се покрият някои от недостатъците на иска с обстоятелството, че има наказателна присъда, с която са конфискувани идеални части от имотите на Христов и Галев, както и от обстоятелството, че има и друго досъдебно производство срещу тях. Самата комисия твърди, че имуществото, което е предмет на сегашното дело, е предмет и на това дело. Това ни затруднява при организирането на защитата, каза адвокат Анани Константинов. Съдия Костадинова отговори, че ще постанови това разделение в крайното си решение по делото.


Около един час осемте адвокати оспорваха и редовността на исковата молба на комисията. Според тях то било подписано от нейния заместник-председател, а не от председателя, който към този момент е бил заменен с друг. Съдията отхвърли и тази претенция като неоснователна. Искът за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189 лв., като от всеки от братя Галеви се търси приблизително половината от посочената сума. В него влизат девет луксозни автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. На конфискация подлежат и недвижими имоти в с. Ресилово, община Сапарева баня, както и над 800 000 лв. по банкови сметки.


В хода на процеса съдът даде срок от една седмица на представителите на комисията да посочат въпроси към ответниците по делото, които да бъдат зададени съгласно член 176 от ГПК. През това време комисията ще може да поиска нови доказателства с оглед извършените оспорвания и твърдения по писменото становище, направено от нейните представители.


Истински скандал се заформи, когато конфискаторите пожелаха ответниците по делото лично да се явят в съдебната зала. Самото искане страда от съществени правни и доказателствени противоречия. Израз на това беше и видимата злоупотреба с право да бъдат призовани лично в съдебната зала т. нар. братя Галеви, за да отговорят на въпросите на комисията. Констатирано е, че тези лица ги няма в България, изтъкна адвокат Анани Константинов, представител на Пламен Галев по воденото дело. Представителите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество отказаха коментар.


Двамата дупнишки бизнесмени имат влезли в сила присъди за ръководство и участие в организирана престъпна група, както и за изнудване, за което получиха по пет години затвор. Срещу тях е повдигнато и обвинение от Специализираната прокуратура за пране на над 35,5 млн. лева. Още след като стана ясна присъдата на ВКС на 3 май 2012 г., двамата напуснаха страната и бяха обявени за общодържавно и международно издирване. Снимките им и до ден днешен се намират на страницата на Интерпол за издирвани лица.


Доказателствата по делото за конфискация са събрани в 880 страници плюс 9 тома други материали. Процесът тръгна, след като Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе иск в окръжния съд в Кюстендил през август 2012 г. за отнемане на имуществото от Христов и Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества. Първото заседание по делото беше през февруари тази година, но тогава ход не бе му даден поради искането на адвокатите за удължаване на срока за писмен отговор.


Докато процесът за имотите на осъдените братя Галеви тъпчеше на място, в столицата протичаше форум на държавното обвинение на тема Върховенство на закона и организираната престъпност. На конференцията прозвуча драматично признание на заместник главния прокурор Ася Петрова, според която прокуратурата не е оправдала редица обществени очаквания, не е постигнала достатъчния ефект в борбата срещу организираната престъпност, не е успяла да даде всички на съд и да защити обвинителната си теза в съдебната зала в очаквания обем. Делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов е сред малкото доведени до край разследвания, увенчали се с присъди. Факт е обаче, че въпреки усилията на държавното обвинение двамата дупнишки бандити се отърваха с възможно най-леките присъди, а процесът за отнемането на имуществото им куца вече четири месеца.


Броящите се на пръстите на двете ръце успешни дела на прокуратурата, изглежда, дадоха повод на шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов да види причината в законите. Законодателството в сферата на противодействие на организираната престъпност трябва да се развие. Не го приемайте като критика, но е нужна еволюция, заяви той на конференцията. Според него е необходимо към спецобвинението да действат помощни звена от експерти. Той даде пример с Испания, където в рамките на един час благодарение на такива експерти може да се получи пълен финансов и имуществен профил на дадено лице, докато у нас това отнема седмици.


Друг важен инструмент, който според Костов трябва да се развие, е агентът под прикритие. Шефът на спецпрокуратурата има предвид не законовото уреждане на инструмента, а фактът, че често се използват едни и същи агенти. Костов поиска и забрана на комуникацията между обвиняемите. Това е нужно, за да се предотврати изчезването на важни доказателства, за да не може престъпният бос от килията да дава указания, обясни ръководителят на спецпрокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във