Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Иманяр крие антична плоча в нивата си

Българската прокуратура ще използва в бъдеще опита на италианските си колеги, натрупан в дългите години на борба за опазване на културното наследство на Ботуша, стана ясно в понеделник (18 май). В този ден стартира частичният туининг проект Допълнително укрепване на административния капацитет на прокуратурата за борба с организираната престъпност в сферата на културните ценности и по-специално свързаните приложими достижения на правото на Европейските общности, в който държавното обвинение ще си партнира с Министерството на правосъдието на Република Италия, с Министерството на културното наследство и най-вече със специализираното звено на Карабинерите за защита на културното наследство към същото министерството.
Проектът е с продължителност шест месеца и се финансира от средства на Европейския съюз. Общата му стойност е 196 000 евро, от които 178 000 евро от страната партньор и 18 000 евро от национално съфинансиране. Опитът на италианските спецове в борбата за опазване на националното палеонтологично, археологическо, художествено и историческо наследство и в противодействието на организираната престъпност, която се занимава с трафик на културни ценности, е изключително богат. Целта на проекта е да се повиши капацитетът на държавните обвинители, които работят по случаи на нарушаване на правото на ЕС, отнасящо се до разпространението на културни артефакти и борбата с транснационалната организирана престъпност, която се облагодетелства от
нелегалната търговия с културни предмети
Дали българските обвинители ще усвоят ефективно познанията, натрупани от колегите им от Ботуша, е въпрос, на който сигурно ще си отговорим след шест месеца, когато приключва проектът. Много по-важно е дали правоохранителните ни органи успяват да озаптят наплива от иманяри, които продължават да дупчат земята в търсене на съкровища. Отговорът е по-скоро не, въпреки новия закон за културното наследство, въпреки стореното от полицията и прокуратурата. Иманярството си остава престъпна дейност, която сякаш не познава криза.
Седмица преди да стане известно за съвместната българо-италианска инициатива, в страната ни бе ужилен 42-годишният Роман Кюкуков от миньорския град Бобовдол, известен малджия (копач) и иманяр. За него се знае, че върти лопатата от десетилетия и е стар познайник на органите на реда, прочул се с интереса си към артефактите. Съдбата му на малджия и иманяр обаче е пример за това доколко ефективна е борбата на институциите у нас с този вид престъпен бизнес.
На 12 май, след почти двумесечна работа по случая и след проследяване на връзките на бобовдолеца, ченгета и историци от Регионалния исторически музей (РИМ) в Кюстендил, въоръжени с лопати и метлички, изкопаха уникална каменна плоча, позната в професионалните среди на историците като стела *. Античната каменна композиция, тежаща няколкостотин килограма, беше открита зарита в частна нива (на брега на река Балановска в с. Баланово, община Дупница), която се оказа собственост именно на 42-годишния Роман.
Както може да се предположи, до находката се стига след
последния сблъсък между ченгета и извънредно активния иманяр
Само преди около два месеца бобовдолецът и още трима мъже от района на Стара Загора попаднаха в полицейски капан, барабар с пет металотърсача, с иманярски карти и с последен модел джип Митсубиши Паджеро, използван при поредното им незаконно копаене.
Имахме информация, че нещо подобно е било намерено от иманяри, но първоначалните ни сведения бяха, че находката отдавна е преминала границите на региона и най-вероятно е отпътувала през Стара Загора към гръцката граница, разказа за Параграф 22 комисар Георги Джоглев, директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил. Два месеца полицаи от районните управления на Кюстендил, Дупница и Бобов дол работиха по изясняване на информацията и проследяването на каменната стела, уточни той.
На 17 март тази година бобовдолецът Роман и тримата му авери бяха заловени в момент, когато разкопават светилище от V век пр. н. е. край село Долна Козница, община Невестино, Кюстендилско. Мъжете били въоръжени с 5 металотърсача и заловени от униформените в момент, когато правят археологически разкопки.
Любителите на културните ценности са 45-годишният Димитър Д. от Сливен, 44-годишният Младен Б. от Стара Загора, 36-годишният Йордан С. от Новозагорско и споменатият вече Роман Кючуков от Бобовдол. Те се придвижили до местността Под лозята край село Долна Козница, където се намира античното светилище с джип Мицубиши Паджеро, собственост на старозагореца. Светилището е обозначено и
регистрирано в Археологическата карта на България
Въпреки че у четиримата не са били открити антични предмети, полицията е възприела хипотезата, че в това светилище е била изкопана каменна стела и пръст в това начинание има бобовдолецът, който е добре запознат с местните легенди и поверия, свързани с богатството на района откъм исторически артефакти, обясниха от ОДП - Кюстендил.
Въпреки че били задържани, докато ровели из античното светилище със металотърсачи и с карти на местността, и четиримата престояха в ареста не повече от половин ден, припомниха ченгетата. В момента законът е такъв, че даже и да сме убедени, че иманярите унищожават историческата ни памет, след като не сме ги хванали с антични предмети, не можем да ги задържим и прокуратурата е принудена да ги пусне на свобода, обясниха полицаите.
Районът на невестинското село Долна Козница от двадесетина години е местната Мека за иманярите, които копаят където им скимне. От този район са голяма част от изключително ценните антични находки, които се съхраняват в експозициите на Кюстендилския и на Националния исторически музеи. Оттам са различните антични фигури, а след иманярско нападение преди години отново в този район бяха открити и две уникални римски метални колесници. Те пристигнаха в РИМ след акция на Регионалното звено за борба с организираната престъпност, което пресече опит да бъдат експортирани през ГКПП Гюешево в чужбина, припомни директорът на музея Валентин Дебочички.
Тази група не е нито първата, нито последната разкрита и заловена от полицията, коментира шефът на музея. Но през последните няколко години работата на иманярите в района сякаш затихна, най-вече защото всичко, което е било достъпно и близко, вече е изровено и заминало, твърдят в РИМ.
Ункалната каменна стела, изкопана след иманярския набег, е датирана към началото на II-III век пр. н. е. , обявиха от музея в Кюстендил. Находката е най-ценният експонат, който е откриван на територията на областта през последните двадесетина години. Жалкото е, че иманярите са унищожили всички други исторически маркери и дори самите те не могат да кажат точно откъде са извадили стелата, обясни още Дебочички.
Първите проучвания на плочата показват, че тя е с размери 2.36 м на 1.18 м, с надписи, като най-вероятно е била поставена на входа на антично римско оброчище на Асклепий в района на светилището, намиращо се в землището на с. Долна Козница, община Невестино.
В рамките на Националната археологическа конференция, която започна в Кюстендил в понеделник (18 май), се очаква експерти от НИМ да направят допълнителни проучвания и експертизи. След това ще бъдат разчетени и текстовете върху спасената от износа мраморна плоча.

* Стела е каменна или дървена плоча, обикновено по-висока, отколкото широка, поставена с погребална или възпоменателна цел, украсена с имената и титлите на покойника. Името идва от гръцки: стела - стоящ блок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във