Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Иманяри превзеха Баба Вида

Трудно превземаемата в миналото крепост Баба Вида във Видин се оказа лесно преодолимо препятствие за иманярите.


Дебелата стена на средновековния замък, издържала осеммесечна обсада на византийския император Василий II, беше пробита само за една нощ от неколцина търсачи на имане, въоръжени с лостове. След нашествието на иманярите останала да зее около един квадратен метър дупка в дувара, а край нея били струпани камъни и чакъл.


Не зная какво точно са търсили иманярите, нищо чудно това да е било някакво гърне с жълтици, предположи пред Параграф 22 директорът на Видинския исторически музей Фионера Филипова. По всяка вероятност нападението е извършено през почивните дни. Сутринта в понеделник нейните колеги, които отговарят за обекта, са намерили входната врата заключена.


Филипова недоумява как точно са проникнали в крепостта апашите, защото пробивът в стената е направен от вътре на вън. Едната възможност е престъпниците да са влезли през деня и да са се спотаили някъде, докато настъпи нощта, за да действат. Другата е да са проникнали вътре, изкатервайки се по някоя от стените...


От външната част на стената, където е копано, има изобразено някакво корабче и по всяка вероятност това е било сметнато за някакъв знак, по който са копали за имане, предположи шефката на музея. Намерено ли е обаче нещо ценно в стената - не е ясно. Според археолози тази част от крепостта Баба Вида е проучена подробно и там нямало какво ценно да се търси. Вътре в крепостта има изложба на малки пластики и други експозиции, но нищо от експонатите не било пипано.


Според информацията на МВР крепостта е била пробита в периода от 31 май до 1 юни. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая работи районното полицейско управление във Видин, образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за увреждане на чуждо имущество - престъпление по чл. 216, ал.1 от Наказателния кодекс.


Един месец преди този случай неизвестни търсачи на съкровища бяха попаднали на таен тунел със зидан свод от тухли и камъни, който води към Баба Вида. От години археолозите предполагали за подобно съоръжение, което да свързва крепостта с близкия Венециански склад, но до момента мястото не е е проучвано - поне преди да го разкрият иманярите. През 70-те години на миналия век, при строежа на бившето военно поделение на петдесетина метра от крепостта, тежките машини са пропадали под земята на тунели, които не поели тежестта им. Трябвало е да се засипят и чак тогава да се започне строежът на корпусите. Самият замък Баба Вида също не е добре проучен, като последните разкопки са били до 1990 г. и по-старите му пластове от римската епоха продължават да са скрити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във