Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Имотите на Чайника влязоха в портфейла на Кушлев

Имущество на обща стойност 231 000 лв., собственост на Николай Попов-Чайника и на съпругата му, ще бъде отнето в полза на държавата като незаконно придобито. Това постанови Бургаският окръжен съд (БОС) по дело, заведено от юристите на комисията Кушлев.
Процесът срещу бившия съдружник на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите започна през април миналата година. Според жалбата до БОС, подадена от юристите на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, изготвеният иск бе на обща стойност 364 519 лева. На толкова бяха оценени описаните в началото на процедурата и запорирани впоследствие имоти, за които безспорно е доказано, че са собственост на Чайника.
Седемнайсет от имотите му били придобити от общата фирма на Чайника и Очите - Арго Стил 2005 ООД. Компанията е създадена през юли 2005 г. и в нея двамата съдружници притежават равни дялове. Имането, собственост на въпросната съвместна фирма, за което комисията Кушлев имаше претенции, представлява предимно ниви в землището на село Дрянковец и в местности на територията на община Айтос. В иска фигурираха и имоти, за които бе установено, че са семейна собственост и притежание на Николай Попов-Чайника и на съпругата му Йорданка Попова. Сред запорираните вещи бяха и няколко лични автомобила на Чайника, както и товарни возила, водещи се на името на другата му фирма - ЕТ Нисиди 11. Тази компания се занимаваше с товарни превози на територията на страната.
Сред описаните имоти обаче липсва вилата в Миролюбово, тъй като изгоря преди месец, след като неизвестни лица й драснаха клечката.
Процедурата по отнемане на имуществото на Чайника започна, след като той и Страхил Капелов - един от най-приближените хора до Митьо Очите, бяха осъдени за рекет над концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков. Двамата - Капелов и Попов, поискаха споразумение с прокуратурата и го получиха. Според обвинението те със заплахи се опитали умишлено да принудят концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков да им плати 300 000 лева. Изнудването е било осъществено в продължение на пет месеца от началото на 2005 година.
Делото бе образувано, след като на 13 юли 2005 г. бе взривена колата на Пенков пред дома му в Обзор. Тогава загинаха на място съпругата му Златина и двегодишната му дъщеричка Мария. Чайника първоначално бе сред основните обвинени за инцидента. В хода на разследването на атентата обаче криминалистите отхвърлиха тази версия и се съсредоточиха върху лица от групата на Димитър Желязков-Очите. Престъплението остана неразкрито.
Според решението на съда държавата ще получи левовата равностойност на вилата в село Миролюбово, която, оказа се, била продадена малко преди започване на самото дело.
Това е първото решение на състав на БОС по иск на комисията Кушлев. Очаква се Попов да обжалва на по-горна инстанция решението на съда. Специално за къщата в с.Миролюбово тезата на защитата е, че тя е строена с помощ от баща му.
Регионалното представителство на комисията Кушлев има до момента три спечелени дела на първа инстанция в Сливенския съд. Общата стойност на имуществото надхвърля 1.8 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във