Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИмПУЧмънт

Каква е разликата между импийчмънта на Бил Клинтън и този на Георги Първанов? Тази, че след петното върху роклята на Моника Люински бившият президент на САЩ стана в очите на сънародниците си пич, докато бившият сътрудник на Държавна сигурност с агентурно име Гоце се оказа жертва на пуч. Пучът беше спретнат спешно като поредната полицейска операция, а мотивите за него родиха кулоарната шега за акция Смешниците.
В нормалните държави за отстраняването на Първанов не би имало нужда от импийчмънт. Човек, чиято биография и поведение сочат на неразривна преданост към бившите тоталитарни структури и съвременните им мутанти, никога не би се добрал до втори мандат. А в съвсем нормалните - и до първи. Но в страна с умопомрачително екзотичен електорат като нашата той си е на мястото. Който иска да го катурне обаче, трябва да избягва екзотични средства като импийчмънта. Вместо да търсят под вола конституционно теле, управляващите да докажат по линия на ДАНС, ГДБОП и партньорските служби: милиардер ли е Първанов, и ако не е - дали пък не е поне милионер? Да обяснят и защо се опъват за свикване на Велико народно събрание и нова конституция, която да спаси страната от посттоталитарния кошмар.
В противен случай Бойко Борисов и компания може да паднат жертва на собствената си нерешителност, ако изгубят следващите избори. А чудесната първоаприлска шега в една електронна медия да стане факт. В нея МВР съобщава за операция Тиквите, в хода на която е задържан премиерът Бойко Борисов, и му е повдигнато обвинение за съучастие в престъпна група. Тогава обаче той едва ли ще може да позвъни, както съобщава шегата, от ареста на медиите: Не искаха да ме хващат, но им наредих. Където съм аз, там е прозрачността! Добър финал за постановка в театъра на сенките, наречен България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във