Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Имунитетът стана несигурен остров

Тази седмица ще се запомни с масирано искане на депутатски имунитети. Крак повлече бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, последва го сегашният депутат от ДПС Щерю Щерев, а прокуратурата съобщи, че се чака и снемането на конституционната защита на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев.


Преди заседанието на ВСС в четвъртък (27 юни) главният прокурор Сотир Цацаров хвърли поредната информационна бомба, като заяви, че ще поиска снемането на имунитета на депутата от ДПС Щерю Щерев.Обвинител №1 съобщи, че срещу Щерев се води разследване за пране на пари и за финансови престъпления. Депутатът коментира на свой ред, че за него това решение е изненада. Категорично смятам, че съм невинен. И до ден днешен не съм викан на разпит, делото е висящо, обясни ситуацията Щерев в кулоарите на Народното събрание и декларира, че сам ще се откаже от имунитета си.


Той обясни, че става въпрос за стара проверка срещу него, започнала преди години по досъдебно производство за пране на пари. Финансовите афери на депутата обаче не са така безобидни, както той се опитва да ги представи. Каква е историята?


На 5 март 2008 г. антимафиоти нахлуват в офис на Търговска банка-Д (бившата Демирбанк) в София по сигнал от самата институция, че няколко фирми и физически лица внасят в брой огромни суми и нареждат преводи към различни държави. По време на акцията пред каса на банката са задържани въпросният депутат Щерьо Щерев, Илиян Петров, Антон Ангелов, Веселин Пириндев и служителката на банката Милена Стоянова. Съучастниците са хванати при поредния опит за трансфер в чужбина на валута с равностойност 900 хил. лв., донесени с куфари. Конфискуваните пари са описани, установена е самоличността на арестуваните, взети са показания от банкерите. Същия ден антимафиоти проверяват паралелно още три банки за преводи от задържаната тайфа. Атакувани са и двете чейнджбюра на перачите в столицата, откъдето са иззети още 600 хил. лв., също подготвени за изнасяни в чужбина.


По-късно разследването установява, че групата на Щерев за шест години е успяла да превърти чрез банкови операции десетки милиони, които според спецполицаи са от контрабанда на китайски стоки. Софийската градска прокуратура повдига обвинения срещу шестимата за участие в организирана престъпна група за финансови престъпления. Те са заловени след мащабна разработка, започнала през лятото на 2007 г., в която се включват столичната полиция, контраразузнаването, ГДБОП и Агенцията за финансово разузнаване. Щерев и съучастниците му са поставени под постоянно наблюдение и подслушване.


Събрани са доказателства за йерархията в групата и за ролята на всеки неин член, изяснено е, че сегашният депутат от ДПС е контролирал схемата. Обвинението гласи, че от юли 2007 г. до ареста на групата чрез фалшиви документи за внос на китайски стоки тя е успяла чрез една банка и две чейнджбюра да изнесе в чужбина 16 млн. лв. на 30 транша, предимно в Китай, във Виетнам и в Япония. Всички тези негативни обстоятелства явно не са се сторили достатъчно смущаващи нито на Щерев, нито на тези, които са предложили човек с подобна репутация за депутат...


Без притеснения за собствения си имунитет се оказа и депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, на когото тази седмица се наложи за втори път да се отказва от законовата си защита. Прокуратурата е готова да внесе обвинителния акт срещу него в съда до 15-20 дни във връзка с отказаните от бившия вътрешен министър искания за подслушване (повече по темата - на стр. ?)


Жътвата на главния прокурор обаче няма да спре дотук и да приключи само с представители на бившите управляващи. Прокуратурата в момента прави изкуствено дишане на почти умрялото дело срещу бившия премиер Сергей Станишев. Цацаров обяви, че в момента само очаква доклад от Софийската градска прокуратура (СГП) с предложение за искане за сваляне на имунитета на лидера на БСП във връзка с делото за прословутите секретни доклади. Лидерът на БСП бе обвинен през 2010 г. за разгласяване на държавна тайна, защото като премиер е изгубил седем доклада с информация, представляваща държавна тайна - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Разследването започна, след като бившият съветник в ДАНС Алексей Петров занесе на министър-председателя Бойко Борисов доклад, за който заяви, че е изчезнал от кабинета на бившия премиер.


Държавното обвинение вече четири пъти е внасяло в съда делото срещу Станишев с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание, а съдът също толкова пъти го е връщал на прокуратурата. Не мисля, че прокуратурата не може да формулира едно предложение за освобождаване от наказателна отговорност четири пъти. Но, ако бъде върнато и пети път, ще трябва да си поставим много въпроси, заяви с присъщата си ирония главният обвинител. Той предложи съдът най-сетне да оправдае Станишев, ако се окаже, че прокуратурата няма какво повече да каже по въпроса.


Покрай сегашните политици и техните имунитети тези дни нашумя и името на един бивш народен представител от редиците на ГЕРБ. Това е небезизвестният Димитър Аврамов, когото тази седмица прокуратурата прати на съд за търговия с влияние заедно с бившия общински съветник от Плевен Методи Петков.


Протежето на Искра Фидосова бе арестувано през юли миналата година и бе обвинен, че е поискал от него рушвет от общо 100 000 лв. и 3000 дка земя от монтанския бизнесмен Светослав Илчовски, за да упражни влияние върху длъжностно лице от областна дирекция Земеделие във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.


Според обвинителния акт, който в сряда (26 юни) бе внесен в Софийския градски съд, престъплението е извършено в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 година. Аврамов с помощта на Методи Петков е поискал пари от агробизнесмена, за да упражни влияние върху директора на местната дирекция Земеделие в Монтана Зорница Александрова и шефа на полицията в града Даниел Псалтиров, когато вземат съответното решение.


Прокуратурата изброява в обвинителния акт кога и как точно е бил изнудван бизнесменът. Така например на 6 юли миналата година Аврамов е поискал от Илчовски 50-60 000 лв. и имуществени права върху 2500 дка земеделски земи, наети и арендувани от ЕТ Светослав Илчовски. Срещу сумата Аврамов е трябвало да упражни влияние върху шефката на земеделската дирекция.


На 10 юли бившият депутат и Методи Петков отново се срещнали с Илчовски. Тогава Аврамов поискал 160 000 лв. и правата върху земеделски земи, арендувани от фирмата на Илчовски. Бизнесменът обаче отказал да даде тази сума. Няколко часа по-късно двамата го посетили отново и Аврамов намалил исканата сума на 50 000 лева. Илчовски се съгласил и в периода от 12 до 15 юли 2012 г. в офис на фирма Гала-М ООД връчил на бившия депутат 50 000 лева.


На 17 юли миналата година Аврамов приел в дома си в Монтана Илчовски, където получил още 50 000 лева. Бившият общински съветник от Плевен Методи Петков, който в началото трябвало да бъде само свидетел, вече е обвинен като помагач в търговията с влияние. Причината е, че той е улеснил Аврамов да поиска и да приеме дарове и облаги - имуществени права върху земеделски земи - собствени, наети и арендувани от ЕТ Светослав Илчовски, които не му се следват, за да упражни влияние при вземане на решение от Александрова и Псалтиров, пише в обвинителния акт.


Според прокуратурата общинарят помагал на Аврамов, като организирал срещите с бизнесмена и участвал лично в тях. Освен това мотивирал Илчовски да даде на бившия депутат исканите от него дарове и облаги, посредничил между двамата при уговаряне на условията на далаверата и създал организация по предаването на парите. Подробностите около аферата са били записани със специални разузнавателни средства.


В края на март 2011 г. Димитър Аврамов и колегата му от ГЕРБ Стоян Гюзелев бяха осъдени от Върховния административен съд (ВАС) за конфликт на интереси. Наложиха им глоби от по 5000 лв., защото са предложили и гласували поправка в земеделския закон, от която са били лично заинтересовани. Законопроектът предвиждаше собствениците на ниви да ги предлагат при продажба първо на арендаторите. И двамата вносители участват в земеделски фирми, които са наели много земя.


Освен земеделските си амбиции Аврамов и съпругата му притежават едно от най-големите предприятия в Монтана - Гала-М, изградено при тройната коалиция със средства от предприсъединителните фондове и от програмата САПАРД.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във