Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Индексираха ДАНС, МВР е в съответствие

Сбъдна се прогнозата на Параграф 22 от августовския бр. 34, че септември ще бъде май за любимото на премиера Бойко Борисов вътрешно ведомство, а на фаворитката на експремиера Сергей Станишев ДАНС есента ще донесе бели кичури в косите й. Както правилно отбелязахме тогава, царуващото в двете силови ведомства притеснение има преди всичко финансов привкус - ще имат ли двете служби бюджети като хората, или не. Според отговора на този кардинален въпрос вече всеки служител си правеше сметка как ще я кара индивидуално.
След заседанието на Министерския съвет в сряда (16 септември) за притеснения вече няма място - заплатите в ДАНС няма да се намаляват, но ще се индексират, обяви вицепремиерът Цветан Цветанов. Тази реплика директно ни отпраща години назад, когато в държавата ни цените не се повишаваха, а се актуализираха, а по-късно заплатите се привеждаха в съответствие.
От такова обещание действително побеляват коси, още повече ако човек вече е живял нашироко на една ДАНС-аджийска заплата, равняваща се почти на две МВР-ейски. Индексиране на база инфлационен елемент, както при останалите възнаграждения, обявено от Цветанов, в случая със заплащането на агентите означава само едно - привеждане в съответствие с останалите възнаграждения. Което за служителите от агенцията си е драма. Към нея обаче ще добавим и очертаващото се безпаричие за МВР, многократно обявявано от вътрешния министър. Единствената надежда логично даде премиерът Бойко Борисов, който каза, че ако МВР си свърши работата по запушване на контрабандните канали и спре измамите с европари, ще си изкара средства за привеждане на заплатите в съответствие. Ако не - пари нема.
Тъй като не може да се очаква всички служители от вътрешното ведомство да се юрнат по митници, гранични пунктове и държавни институции да заработват по-високите си заплати, изпълни се и друга прогноза на Параграф 22 - на бял кон в структурата на министерството се връща Главната дирекция Борба с организираната престъпност. На нея се възлагат много надежди. В законопроекта на Министерския съвет ГДБОП е извадена изпод шапката на Генерална дирекция Криминална полиция и вече е самостоятелна дирекция на пряко подчинение на ръководството на МВР. Така ще се постигне по-висока оперативност в работата й и ясна диференциация на функциите по отношение на останалите оперативно-издирвателни служби на вътрешното министерство, се казва в мотивите на правителството. Към дирекцията ще бъдат възстановени и регионалните звена (РЗБОП), каквито имаше обособени преди влизането в сила на Румен-Петковия закон за МВР през 2006 година.
Общо седем стават главните дирекции на министерството, като към досегашните се добавя и Гражданска защита, а спасителите от закритото Министерство на извънредните ситуации ще станат служители в системата на МВР. Останалите главни са Криминална полиция, Охранителна полиция, Гранична полиция, Досъдебно производство, Пожарна безопасност и спасяване.
Повишена е досегашната дирекция Международни проекти в специализирана администрация на МВР, която вече ще е юридическо лице със самостоятелен статут. Тя ще гарантира търговете, ще осъществява контрол над харченето на получените от ЕС средства за вътрешното ведомство и ще извършва мониторинг по всички дейности, свързани с усвояването им.
Както Параграф 22 писа, към самостоятелните дирекции се прибавя и Национална система 112, с териториалните й звена, която осигурява достъпа на гражданите до службите за спешно реагиране чрез Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.
Със статут на самостоятелна структура като юридическо лице вече ще бъде и досегашната национална специализирана дирекция за извършване на негласна оперативно-техническа дейност за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред Оперативни технически операции (ДОТО) - т.е. на собствена сметка и бюджет. Самостоятелни звена, извън Охранителна полиция (където бяха досега), но не юридически лица, стават и дирекциите Миграция и Български документи за самоличност.
Освен заплатите в ДАНС ще се съкращават и кадри. Това донякъде е продиктувано от изваждането на звена от агенцията, чиито функции също се индексират. На хартия в ДАНС ще има финансово разузнаване, но същинската борба с финансовите злоупотреби ще се разиграва на тепиха в Министерството на финансите. Там ще се създаде едноименна агенция на базата на бившата Агенция за финансово разузнаване, погълната преди време именно от ДАНС.
Агентите се разделят и с полицейските си функции, като няма да имат право на акции по задържане, показва одобреният проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция Национална сигурност. Приоритет в работата й остават контраразузнавателната, информационно-аналитичната и прогностичната дейности. На агентите се отнема и възможността да играят под прикритие, да осъществяват контролирани доставки и доверителни сделки. Освен това проектозаконът гарантира, че на служба в агенцията вече няма да се назначават в качеството на сътрудници или служители под прикритие представители на други служби за сигурност или на службите за обществен ред. Явно този текст има предвид т.нар. съветници, какъвто при Петко Сертов беше Алексей Петров.
Въвежда се обаче фигурата на главния секретар на ДАНС, който ще отговаря за администрацията, без да има възможност да се бърка в чисто оперативно-издирвателната дейност. От предприетите законодателни мерки на кабинета стана ясно, че главният секретар на агенцията ще е бледо копие на едноименната длъжност, която се завръща също на бял кон в йерархията на МВР, изтиквайки генералния комисар в историята. Само дето няма да я заеме генерал Бойко Борисов, шегуват се служители от ведомството, които още помнят развяващото се черно кожено манто на професионалист №1 в екипа на министър Георги Петканов. Което пък не означава, че сянката на сегашния премиер няма да се плъзга из коридорите на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във