Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИНФАРКТ ОТНЕСЕ ШЕФ НА ЦКБ

Идеологът на Химимпорт и Централна кооперативна банка Никола Дамянов почина от масивен инфаркт на 9 октомври (вторник). Според информация от Спешна медицинска помощ сърцето на 65-годишния Дамянов се е предало рано сутринта на път към Александровска болница. Близките на бизнесмена се обадили за спешна помощ в 5 часа, но въпреки че линейката пристигнала навреме, дошлият медицински екип се оказал безсилен.
От години финансистът Никола Дамянов е в надзорните съвети на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Химимпорт, икономическия гръбнак на икономическата групировка ТИМ. Името му нашумя покрай процеса срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като братята Маргини. Те бяха арестувани на 29 октомври 2005 г., а делото срещу тях с обвинение за подготовка на покушения тръгна едва през юни 2006-а. В материалите на прокуратурата по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на три поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници в тях и извършители.
Според прокуратурата бизнесменът Никола Дамянов бе един от тримата, чиито убийства е подготвяла групата на Маргините. Единият от нарочените - Иван Тодоров - Доктора, вече не е сред живите, след като неизвестен килър го простреля на 22 февруари 2006 г. посред бял ден в столицата. Другата мишена на братята, според държавното обвинение, е някогашният заместник външен министър в правителството на Андрей Луканов, о.р. генерал Любен Гоцев, служител на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност.
На разпитите пред съда по време на процеса Никола Дамянов заяви, че недоумява защо името му фигурира в обвинителния акт на прокуратурата. Според магистратите мотивът за подготвяното от братята покушение е дълг на бизнесмена от 215 000 британски паунда към Маринови. Широко оповестената вече история разказва, че през 2003 г. Дамянов дал 215 000 паунда на бизнесмена Петър Попов в Лондон за сделка с противогази. Дългът обаче не бил върнат в срок, а Дамянов се оплакал за това на Георги Лялев, съдружник на Попов и консултант на Маргините. Вместо да помогне, Лялев свързал Попов с братята, в резултат на което те издали смъртна присъда за Дамянов.
В съда тази версия бе потвърдена единствено от защитения свидетел Велин Добрев. Процесът срещу Красимир и Николай Маринови зацикли съвсем, а всички обвиняеми са извън ареста заради заболявания или под парична гаранция.
Бизнесменът Никола Дамянов приживе не обичаше да бъде център на медийно внимание и поделяше времето си между ангажиментите си тук и бизнеса си в Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във