Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Инквизиционно

Всеки да признава и да казва и да посочва кой, как, каквото знае...


По времето на Инквизицията след такова предупреждение обикновено пристигал Трибуналът на вярата. Той имал задача да разкрива, да разследва и да осъжда еретиците.


После идвал редът на аутодафе-то (от порт.език - auto da fe). Този акт на вярата пък бил много забавно за инквизиторите зрелище, при което публично били изгаряни на кладата на суетата еретиците или еретическите произведения. Осъдените обаче имали възможност публично да признаят греховете си и да получат индулгенция.


Знае се, че в онези мрачни времена налети ли ти Трибуналът, свършен си. Особено тежко било положението на нарочените за вещици. Краят на всяка бил предизвестен - как, горката, да докаже, че метлата в ъгъла е просто метла, а не предпочитано от нея средство за придвижване?!


Нещо подобно се случва и с арестуваните в Кадис български моряци, заподозрени в трафик на 3 т кокаин. Те трябва да доказват, че занаятът им е корабоплаване, а не контрабандно пренасяне на наркотици.


Инквизицията отдавна е ужасен спомен. Трибуналът обаче възкръсна насред Министерския съвет. Мантията на Ордена на доминиканците този път наметна самият премиер. Испанците все още разследват случая, а той трупа съчки за аутодафе-то?!


Прави са роднините на моряците да негодуват ( виж на стр.2). Незачитането на презумпцията невинен до доказване на противното пряко води към инквизицията.


За сведение на човека с мантията, дори и в любимата му Германия, задължението обвиняемият да доказва невинността си е отменено още в края на 18 век.


Нищо чудно обаче у нас тайно да е възстановено. Примери - колкото щеш.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във