Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Инспектор искал групов секс в СПА-център

Пари от вас не искам. Даже и да поискам, вие нямате толкова много.
Това заявил обвиненият в подкуп служител на бургаската инспекция по труда Евгени Блажев на красивата собственичка на СПА център в курорта Свети Влас Милена Димитрова, след като проверил обекта й през лятото на миналата година. По думите й Блажев поискал в прав текст групов секс, за да не й напише актове за над 40 000 лева. Всичко това красивата Милена разказа пред съдията Пламен Синков миналата седмица, когато бе даден ход на делото срещу Блажев. Шефката на СПА центъра беше сред многото свидетели по делото. Сред тях бяха и шефът на инспекцията по труда Павлин Васков, колежките на подсъдимия Събина Минчева и Красимира Георгиева.
На 28 септември миналата година инспекторът по труда Евгени Блажев (52 г.) бе задържан от служители от сектор Борба с организираната престъпност (БОП) към областната дирекция на МВР в Бургас. Това стана, след като срещу него е подаден сигнал, че е поискал и получил 1000 лв. рушвет, за да не състави акт на собственика на заведение в Приморско Павел Павлов. Заедно със служители на НАП инспектор Блажев влязъл в ресторанта му и всички седнали на една от масите. Сервитьорката уведомила шефа си Павлов, че имат гости. Това не уплашило бизнесмена, тъй като заведението му често било посещавано и от данъчни, и от трудови инспектори. Той отишъл при проверяващите заедно със съдружника си. По това време ресторантът бил пълен с клиенти. Според показанията на Павлов, дадени в съда, проверяващите от двете институции започнали да разпитват персонала, но за Павлов тези действия били напълно нормални. С голямо учудване разбрал, че единият от инспектиращите оставил тлъст бакшиш на готвача. Това вече било прецедент за бизнесмена.
Представителите на двете институции му определили дата и час да представи цялата необходима документация за работата си, включително и трудовите договори на персонала. В началото на септември Павлов се явил в Инспекцията по труда с необходимите документи, придружен от съдружника си и от счетоводителката Марияна Апостолова. Блажев ми каза, че има нужда от още документи, обясни пред съда ресторантьорът. Последвали още няколко срещи с инспектора. На една от тях инспекторът, който искал да говори единствено с Павлов, пояснил, че има много нередности, а актът за тях щял да бъде за минимум 10 000 лева. Ти решаваш какво да правиш, обърнал се Блажев към Павлов и показно разцепил документите на две. Този жест на инспектора подсказал на ресторантьора, че става въпрос за пари - да се плати подкуп на стойност половината от акта - 5000 лева. Но пари не са споменавани, се разбра още от показанията на Павлов.
След този епизод Павлов, Апостолова и съдружникът му Бараков седнали шокирани в близко кафене, за да решат какво да правят. Бараков се сетил, че познава съпруга на инспекторката Красимира Георгиева. Веднага се свързали с нея, а тя от своя страна ги посъветвала в никакъв случай да не дават пари. Съобщила за това на шефа си Васков, който до броени минути се срещнал с бизнесмените. Казал им, че трябва да се оплачат в полицията. Междувременно Блажев отново позвънил на Павлов. Каза по телефона, че нещата са много сериозни по отношение на фирмата ми, заяви в съда ресторантьорът. Именно тогава той взел решение да сигнализира в полицията и още на следващия ден пуснал жалба. При последвалата им среща Блажев казал на Павлов, че има редица пропуски в управлението на фирмата - например не е издадена съответната заповед за работно облекло на персонала и че едно на друго актовете щели да достигнат обща сума между 40 и 50 хил. лева. Изискал от него да вземе обяснения от подчинените си. По това време ресторантът вече бил затворен, тъй като нямало туристи в Приморско.
На 28 септември Павлов влязъл в кабинета на Блажев. Там била и колежката му Събина Минчева с други хора. Ресторантьорът носел в себе си 1000 лв., белязани от полицията банкноти. След като Минчева излязла от стаята с другите граждани, Блажев дал на бизнесмена лист и химикалка, идеята била му продиктува обяснение, с което ресторантьорът щял да се измъкне от актовете. Павлов написал каквото трябва, а Блажев с химикалката безмълвно му показал да постави парите на масичката. Минути след като Павлов излязъл от стаята, полицаите нахлули.
Според адвоката на обвиняемия Росен Кожухаров клиентът му въобще не е искал пари, а бизнесменът е направил произволно извода, че става дума именно за това.
Веднага след като гръмна скандалът с искания подкуп, бяха оповестени данни за материалното състояние на Блажев. Оказа се, че трудовият инспектор въпреки скромното си възнаграждение като държавен служител, което е порядъка на 400-500 лв., кара луксозен джип Лексус. Мъжът обяснил пред колегите си доброто си материално състояние с продажбата на наследствени земи. Освен скъп джип нископлатеният инспектор притежавал и просторен апартамент в Бургас, и жилище в Несебър, където отсядал със семейството си през лятото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във