Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИНСПЕКТОРАТ ЗА МОКРИ ПОРЪЧКИ

Похвален е революционният пламък, с който държавата се хвърля срещу хидрата на корупцията, дори и когато това става само заради сините очи на Европа - нашата вече споделена любов. Скрепяйки този горещо желан от нас съюз с договора за приемането ни от 1 януари 2007 г., старата хитруша Европа обаче продължава трезво да ни тества, защото все още не вярва в продуктивната и репродуктивната ни сила. И, както по всичко личи, с пълно право...
Един от най-показателните примери за това, че
борбата с корупцията по високите етажи
на изпълнителната власт върви според законите на празничните фойерверки, т.е. с много гърмежи, бурно веселие, а накрая остават само пепел и сажди върху главите и дрехите на широката публика, е случилото се с бившия шеф на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението (НСПЗБ) главен комисар Кирил Войнов. Преди една година - на 1 юни 2006-а, пресцентърът на МВР разпространи сензационно съобщение:
В изпълнение на заповед на главния секретар на МВР Илия Илиев комисия от служители на Национална служба Полиция, дирекции Инспекторат, Човешки ресурси, Ревизионна, Правно и нормативно осигуряване, Материално-техническо осигуряване и социално обслужване (МТОСО) и Академията на МВР са извършили проверка по сигнал, подаден срещу директора на НСПБЗН Кирил Войнов и други служители на службата за нарушение на служебната дисциплина и злоупотреби със служебното положение. Преди да приключи проверката са постъпили още два сигнала срещу ръководството на НСПБЗН, по които в момента текат нови две проверки...
За да изглежда всичко като истинско, в съобщението на ведомствения пресцентър се казва още, че след приключване на цялостната работа на комисията резултатите ще бъдат анализирани, след което вариантите за по-нататъшни действия са два. В единия случай, ако бъдат събрани достатъчно данни за нарушения, в зависимост от тяхното естество, ръководството на МВР ще предприеме съответните административнонаказателни мерки. А в другия, по-неприятния вариант, ако в хода на проверката бъде установено, че главен комисар Кирил Войнов е извършил престъпления, материалите ще бъдат изпратени във Военна прокуратура.
На 2 юни 2006-а обаче вътрешният министър Румен Петков реши да вземе случая в свои ръце и без много-много обяснения отстрани от длъжност огнеборец № 1. Едновременно с това в публичното пространство услужливо изтече информация, според която главният комисар е извършил общо пет тежки прегрешения по служба: незаконно е разрешил повторното отваряне на дискотека Индиго след трагедията от 21 декември 2001 г., при която загинаха седем деца; неправомерно е изпращал в командировки служители от обкръжението си; заповядал е на свои подчинени да ремонтират апартамента на дъщеря му; с телена мрежа и за сметка на пожарната е оградил парцела на сина си в гр. Приморско; получавал е хонорари от Варненския свободен университет, без да е имал подобно право.
На изпроводяк Кирил Войнов обяви
че е невинен, разчита на справедливия български съд и с нетърпение очаква Темида да се произнесе в негова полза. А пък вътрешният министър Румен Петков пое ангажимента, че ако всичко се окаже блъф, главният комисар ще бъде върнат на работа.
Един месец по-късно - на 4 юли 2006 г., Междуведомствената комисия по превенция и противодействие на корупцията, чийто председател е вътрешният министър Румен Петков, прие отчета по изпълнението на стратегията на кабинета за борба с корупцията, който трябваше да бъде представен на Европейската комисия. Съвсем изненадващо случаят Кирил Войнов (по онова време проверката на МВР-инспектората срещу огнеборец № 1 все още не бе приключила и никой не знаеше дали той наистина е виновен) бе включен както в отчета на антикорупционната комисия, така и в доклада на Министерския съвет за борбата срещу корупцията.
На отчета Румен Петков заяви, че комисията не цели да замеря Брюксел с числа за уволнени и временно отстранени по подозрения в корупция. Тогава той обеща, че ще вземе солидно и добре мотивирано управленско решение за Кирил Войнов, когато приключат и другите три проверки срещу него.
Месец по-късно, на 21 август, на базата на материалите от проверката на Инспекторат-МВР, Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение срещу пожарникар № 1 за злоупотреби с власт.
Същия ден вътрешният министър прие оставката на шефа на НСПБЗН. Широката публика остана с впечатлението, че в случая министър Петков е проявил благородство, като не е натирил Войнов с шутове заради прегрешенията му. И чувството на удовлетвореност и законна гордост от уместното включване на казуса с шефа на пожарната в доклада на правителството, направо разцъфтя.
Развитието на историята - макар и със закъснение - обаче показа, че тежките прегрешения на пожарникар № 1 са били съшити с бели конци. А гордостта отстъпи място на гнетящото подозрение, че случката просто е била употребена в точното време и пред когото трябва...
Това окончателно се изясни на 21 май 2007 г. (понеделник), когато Военноапелативният съд разби на пух и прах обвиненията срещу Войнов, че е злоупотребил с власт, и го оправда. Както е известно, такава бе присъдата и на Софийския военен съд, който на 6 февруари т.г. оправда Войнов по същите обвинения.
Оправданият генерал коментира немногословно причините да подаде рапорт за напускане на МВР. Подадох оставка, защото бях подложен 12 години на тормоз от бивши и настоящи служители на пожарната. Напуснах сам и доброволно, защото повече нямах работа в системата на МВР и противопожарната охрана...
Дали шефът на националната служба, оцелял при три правителства, си е дал сметка, че е изгорял в името на европейската кауза и е махнал великодушно с ръка в посока на душманите си, си знае само той. Въпросът е как се чувстват онези, които изфабрикуваха обвиненията, които в крайна сметка направиха един уважаван иначе генерал от вътрешното министерство в клиент на българското правосъдие.
Както сочи онова сензационно съобщение на МВР, в началото на тази история не е господ, а Инспекторат-ът на вътрешното министерство. Специализираната дирекция на министерството е покрита с мрачната слава на безкомпромисен ловец на корумпирани служители в системата по силата на чл. 115, ал. 5, от Закона за МВР: дирекцията извършва самостоятелно или съвместно с други държавни органи информационна и организационна дейност за противодействие на корупцията в МВР, както и за разкриване на други форми на неправомерно поведение на служители на МВР.
Логично е предположението, че липсата на доказателства е довело до оправдателната присъда за ген. Войнов. Материалите, по които военните магистрати са изграждали обвиненията си, бяха подготвени не къде да е, а в дирекция Инспекторат на МВР.
Дали от високо самочувствие, или от мерак да изпълни в срок поставената задача, дирекцията предаде тутакси събраните от нея данни на прокуратурата. Законът за МВР обаче предвижда други процедури след подобни проверки като тази срещу Войнов. Например чл. 227, ал.1 предвижда дисциплинарно наказание уволнение, което се налага задължително при превишаване на власт или използване на служебното положение за лична облага или за облага на трети лица; злоупотреба с власт или доверие....
Самият вътрешен министър обаче призна, че няма мотиви за уволнение на Войнов. На журналистическо предположение, че при вътрешната проверка на МВР срещу Войнов не са установени основателни мотиви за уволнението му, министърът отговори: Логиката ви е желязна... Това се случи същия ден, когато министърът се отчиташе като председател на антикорупционната комисия...
Интересно е, че проверката на Инспекторат-а не доведе дори и до дисциплинарно производство. Според чл. 231 от Правилника за прилагане на Закона за МВР дисциплинарно производство се образува при наличие на повод и данни за извършено нарушение на служебната дисциплина от държавен служител на МВР.
А чл. 232, ал.1 от Правилника за прилагането на Закона за МВР пък уточнява и кои са конкретните поводи: съобщения от държавни органи, организации, длъжностни лица и граждани до ръководството на МВР или до държавните служители от ръководния персонал на МВР; публикации и предавания в средствата за масово осведомяване; рапорти, заявления и докладни записки от служители на МВР...
Защо сигналите от настоящи и бивши служители на пожарната за злоупотреби на началника им не са дали повод за образуване на дисциплинарно производство срещу Войнов, навярно са наясно единствено в Инспекторат-МВР. Там явно четат Закона за МВР и вътрешния правилник, както дяволът чете евангелието. А информационна дейност като тяхната, макар и регламентирана по закон, на обикновен език се нарича клевета...
Още един пример за това в какви мръсни игри използват Инспекторат-а е прелюбопитната случка с шефа на Интерпол Петър Христов. Той бе изненадващо пенсиониран от вътрешния министър на 27 септември 2006 година. Ден по-късно МВР тиражира още по-изненадващата информация, че дирекция Инспекторат ще проверява дейността... на вече бившия шеф на НЦБ-Интерпол ?! Във връзка с постъпил конкретен сигнал срещу досегашния директор на НЦБ - Интерпол Петър Христов министър Румен Петков е разпоредил на дирекция Инспекторат да извърши проверка на дейността му и на организацията на работа в бюрото...След приключване на проверката, при необходимост, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата, се казваше в съобщението.
Каква е съдбата на проверката, и то срещу човек, който вече е бил извън системата, никой така и не разбра. Не се чу и прокуратурата да е повдигала някакви обвинения срещу шефа на Интерпол. Важното обаче беше да се вдигне шум около услужливо изпуснатия от МВР слух, че всъщност сигналът срещу Петър Христов е за укриване на документи и информация. И то не за какво да е, а във връзка с най-парещия в този момент пример на безкомпромисната борба на властта с корупцията - случая Вальо Топлото...
За беда подобни
съмнителни ангажименти и дребни пропуски на Инспекторат-а
не са един и два. Достатъчно е да припомним, че в лапите на супердирекцията след сигнали за превишаване на служебните правомощия и роднински назначения попадна и директорът на Главна дирекция Жандармерия Живко Живков.
На 11 януари т.г. той бе временно отстранен от работа със заповед на министър Румен Петков. Повод за това беше проверка на Инспекторат по жалби на бивши и настоящи жандармеристи, при която бяха събрани над 500 страници материали. По усвоен вече тертип книжата светкавично бяха предадени на Софийската военна прокуратурата, без да се използват възможностите за търсене на дисциплинарна отговорност на Живков според ЗМВР и правилника за прилагането му.
Отново, както в случаите с Войнов и Христов, в медиите се появи услужливо подхвърлена информация за констатираните нарушения, извършени от жандармерист № 1.
Случайно или не, казусът Живков и освобождаването на шефа на НСС Иван Чобанов, отстранен от МВР в един и същи ден заедно с жандармерист № 1, предхождаха участието на Румен Петков в първото за 2007 г. заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на страните членки на ЕС. На церемонията в Дрезден Петков и румънският му колега Василе Блага щяха да бъдат официално приветствани за пълноправното присъединяване на двете страни към Европейския съюз. А какъв по-хубав фон за празника от звънките фанфари за поредната чистка на МВР от лоши другарчета?
Два дни след коктейла в Дрезден, на 17 януари, Софийската военна прокуратура обаче оповести, че отказва да образува досъдебно производство срещу директора на жандармерията Живко Живков. Мотивът бе: липса на данни за извършено престъпление от общ характер.
Набеденият Живков
благодари на военните прокурори, че са защитили достойнството му, въпреки 500-те страници откровени компромати, старателно фабрикувани от Инспекторат-а.
В крайна сметка главен комисар Живко Живков беше възстановен на работа. Случаят бе забравен, а в Инспекторат-а пак са по-чисти и от момина сълза.
Явно е крайно наложително служителите на дирекцията спешно да отидат да им леят куршум против уроки. Иначе славата им на ловци на корумпирани глави в МВР ще отстъпи на далеч по-мрачната представа за най-обикновени изпълнители на мокри поръчки...

Facebook logo
Бъдете с нас и във