Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИНСПЕКТОРАТЪТ КЪМ ВСС РОВИ СЛУЧАЯ С МНИМИТЕ ИНВАЛИДИ

Поредна проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) бе предизвикана от публикация в Параграф 22, съобщиха от институцията. Инспекторатът се е самосезирал по повод публикацията Подкупни доктори четвърта година водят Темида за носа в бр. 46 на Параграф 22 от 15-21 ноември 2008 г.
В дописката се визира едно от скандалните съдебни дела за корупция в здравеопазването, придобило известност като случая с мнимите инвалиди. Повече от 20 месеца то се точи без резултат. Подсъдими по него са четирима бивши лекари и три служителки на експертната лекарска комисия в Ловеч. Обвиненията срещу тях са за организиране на престъпна група, която по незаконен начин е сключвала сделки и е извличала от тях ползи и облаги, както и за документни измами. Ако делото, стартирало през 2006 г., върви с тези темпове, едва ли в близките 10 г. някой от подсъдимите ще види отблизо затворническите решетки. Повечето от тях вече не участват в експертната комисия, но продължавали да упражняват лекарската професия в болницата в Ловеч.
След публикацията е извършена проверка по делото на място, като част от плановата проверка на Апелативен район - Велико Търново, се посочва в отговор на Инспектората до екипа на Параграф 22. Беше поискана справка за насрочванията по него. Производството е образувано на 7 юли 2006 г. и по него е натрупан значителен доказателствен материал - делото е от 40 тома. Установено беше, че то е отлагано многократно поради неявяване на подсъдими по делото, на адвокати, както и за събиране на доказателства, назначаване и изготвяне на експертизи. След отлагане делата са били насрочвани в рамките на един до два месеца. По време на процеса двама от подсъдимите са починали и по отношение на тях производството е прекратено, уточняват от ИВСС.
Проверката констатира, че са проведени всички необходими следствени действия, спазвани са законовите срокове по насрочване на експертизи (с оглед правната сложност на делото), на големия обем доказателствен материал, необходимостта от събирането и прилагането на нови доказателства. В определени моменти при отлагането на делата поради заболяване или по други причини на подсъдими и адвокати се поражда съмнение за умишлено протакане на разглеждането на делото, но причините и документите, които се представят в подкрепа на тези обстоятелства, са достоверни и няма как съдът да не се съобрази с тях, се казва в отговора на ИВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във