Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИНСПЕКТОРАТЪТ КЪМ ВСС ЩЕ УМУВА НАД ВЪРНАТИТЕ ДЕЛА

Въпросът за съдбата на следствието отново силно похлопа на вратата на големите в съдебната власт. И то по такъв начин, че да предизвика за пореден път публичен диспут по темата.
Поводът за това дойде на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък (8 февруари), на което беше обсъден Междинният доклад на Европейската комисия за напредъка на България в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. Заседанието бе по искане на правосъдния министър Миглена Тачева и заместник-министъра на външните работи Гергана Грънчарова.
Както се очакваше, ВСС не прие всички забележки в доклада. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев направо отсече, че не трябва да се държим като ученици, на които им дърпат ушите и те се оправдават по един или друг повод. Във връзка с отправените в доклада критики към съдебната система той заяви, че работата на съда не е да бори болестта на подсъдимите. Шефът на ВКС получи едно рамо и от правосъдния министър Миглена Тачева, която допълни, че съдът у нас не е Бърза помощ.
Точката на кипене бе достигната, след като представителят на националното следствие в съвета Пламен Стоилов прочете пасаж от доклада. Всяко разширяване на правомощията на следователите трябва да се разглежда противоречащо на ангажиментите на България да ограничи правомощията им, да се прекрати системата на съществуването на следователите, което беше съгласувано при приемането на страната, зачете той и се разгорещи.
Някой явно подшушва в Брюксел колко страшно е да се даде глътка въздух на следствието. Тук възниква въпросът кои са тези хора, които изземват функциите на Народното събрание и които са обещали неща, които в никакъв случай нямат правото да вършат? Аз знам кои са те. Това е онзи кръг от хора, които формализираха Наказателния кодекс до степен на почти пълно блокиране на наказателното производство, след което хвърлиха вината върху правораздавателните органи. Това са лицата, които вкараха такива наказателни текстове, заради които за умишлено убийство с користна цел да се дава условна присъда от десет месеца. Просто защото убиецът не е имал друг изход и е направил самопризнание, качи градуса на емоцията Пламен Стоилов.
В защита на своята теза той настоя за връщането на правомощията на следствието да разследва по-тежки дела, което няма да засегне полицейското разследване, дори напротив - ще отхвърли голяма част от затрупаните с дела дознатели и така ще облекчи работата им. Тези искания Пламен Стоилов сподели и в интервю за Параграф 22 малко след избора му за представител на следствието в новия ВСС.
Главният прокурор Борис Велчев се опита да тушира страстите, като рече, че никой не е обсъждал идеята за закриване на следствието. Според него трябва да се направи трезва оценка за мястото на следствието и да се вземе решение по достоен за него начин.
Висшите магистрати се задълбочиха върху броя на върнатите на прокуратурата дела за доразследване, който се оказва един от най-сериозните проблеми за съдебната система като цяло според междинния доклад на Еврокомисията. Заради това правосъдният министър Миглена Тачева съобщи, че ще бъде възложена задача на инспектората на ВСС да направи анализ за причините. Дали има противоречива практика в съдилищата, дали някой съдия не е бил достатъчно обучен и не е знаел какво е съществено процесуално нарушение, какво означава отстраним пропуск и право на защита на обвиняемия. Проблемът ни е, че ние даваме на Брюксел една цифра, без да сме анализирали какво означава тя, отсече Тачева.
Обвинител №1 беше лаконичен по въпроса: очевидно е, че този феномен трябва да се оцени и да се предприемат съответните мерки за неговото ограничаване.
Според Миглена Тачева в момента между 200 и 300 съдии са обучени за работа с новия Гражданскопроцесуален кодекс. А до края на годината се очаква всички около 1000 съдии в страната вече да бъдат обучени.
На заседанието в четвъртък правосъдният министър пое ангажимент Консултативният съвет към ВСС до края на годината да изготви концепция за нов Наказателен кодекс: Мисля, че бихме могли да станем готови до средата на годината, прогнозира Миглена Тачева.
На следващото заседание на ВСС ще бъде обсъдена възможността двама членове на съвета да контактуват лично с представители на Европейската комисия. Тогава ще бъдат предложени и гласувани и алтернативите в комисиите по международни и правни въпроси, каза главният прокурор Борис Велчев.

Борислав Радославов

ТПС - Фотоархив - 84097
Преди заседанието на ВСС в четвъртък председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев посрещна заместник външния министър Гергана Грънчарова с красив букет цветя под одобрителните погледи на правосъдния министър Миглена Тачева и члена на ВСС Анелия Мингова.

КАРЕ
СЪДИЯ ЗАБРАВИЛ ДА ПИШЕ МОТИВИ НА НАД 90 ДЕЛА

На редовното си заседание в сряда (6 февруари) членовете на Висшия съдебен съвет се произнесоха по две дисциплинарни производства. Първото от тях засяга председателя на 15-и състав в Наказателното отделение на Софийския районен съд (СРС) Димитър Асенов.
Справка от 22 януари показва, че магистратът в черна тога не е написал мотивите по над 90 дела в законовите срокове. Едно от тях е от 2005 г., има и няколко от 2006 г., разкри шефът на правната комисия на ВСС Петър Стоянов. За тези нарушения и.д. председателят на СРС Николай Маджаров е наложил наказание порицание на магистрата.
Членовете на съвета обаче направиха друг ход. Те прецениха, че това наказание е несъизмеримо ниско с оглед на извършените нарушения. Заповедта на Маджаров е била достатъчен повод за самосезиране на ВСС и затова неговите членове решиха да бъде сформиран тричленен състав, който да реши дали да наложи по-сурова санкция за Димитър Асенов и дали тя да бъде понижаване на заплатата, понижаване в ранг или уволнение.
Другата дисциплинарка се отнасяше за скандално нашумялата следователка Татяна Шарланджиева. Членовете на съвета потвърдиха наказанието порицание, което шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов й наложи. Става въпрос за неправилно съхранение на веществени доказателства по делото Топлофикация - в случая за около 50 патрона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във