Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИНСПЕКТОРАТЪТ КЪМ ВСС СКАРА ДЕПУТАТИТЕ

След като в началото на седмицата депутатите почти единодушно си вдигнаха заплатите, на 19 декември те се хванаха гуша за гуша по време на гласуването на състава на новосъздадения Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС). С много кандърдисване и скандали тройната коалиция успя да стегне редиците си и от общо десет членове на Инспектората смогна да избере 8 от тях.
За да се получи желаният резултат, бяха необходими 160 депутатски гласове. Разцеплението на НДСВ и раждането на парламентарната група Българска нова демокрация (БНД) обаче поставиха пред провал намеренията на мнозинството, което вече разполага само със 152-ма народни представители. Заветните 160 гласа все пак бяха събрани едва след като Българския народен съюз (БНС) и няколко независими депутати удариха рамо на мнозинството.
Новата отцепническа група БНД игра в отбора на опозицията, защото подкрепеният от тях кандидат за Инспектората Минчо Спасов от НДСВ не бе одобрен от БСП, НДСВ и ДПС. Неговата кандидатура бе оттеглена от Симеон Сакскобургготски, който като истински шахматист изчислил, че на мястото му в парламента би влязъл човек на отцепниците от БНД.
Предложената от БСП Ана Караиванова получи 162 гласа за главен инспектор в новия инспекторат. За членове бяха избрани Александър Мумджиев (БСП), Анита Михайлова (ДПС), Елка Пенчева (БСП), Мария Кузманова (НДСВ), Милка Варнова-Итова (НДСВ), Петър Михайлов (БСП), Светлин Стефанов (БСП), Ясен Тодоров (БНС).
Васил Петров, издигнат от ДПС, и номинираната от Любен Корнезов Незабравка Стоева не успяха да се класират, тъй като гласовете за тях не стигнаха. След това председателят на НС Георги Пирински даде почивка и предложи по казуса да се проведат консултации. До тях така и не се стигна и окончателното попълване на състава на инспектората остана за средата на януари 2008-а.
При гласуването депутатите от ОДС, ДСБ и „Атака напуснаха пленарната зала. Те отказаха да участват във вота, тъй като, според позицията им, се избирал политически удобен инспекторат. След гласуването на осем от десетте надзорници към Висшия съдебен съвет (ВСС) дясната опозиция се закани да сезира Конституционния съд (КС), ако новият орган заработи в непълен състав.
Има едномесечен срок, в който избраните инспектори към Висшия съдебен съвет трябва да встъпят в длъжност, а през това време няма пречка да се проведе процедура за избора на негласуваните сега други две места, бе коментарът на министъра на правосъдието Миглена Тачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във