Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Инспектори душат дупнишките магистрати заради Галеви

Ако я нямаше историята около задържаните бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братята Галеви, животът в Кюстендилско щеше кротко да се ниже между брането на череши и поредният конкурс Мис Кюстендилска пролет. Но те все успяват да вкарат малко живинка в тази сивота.
В началото на седмицата пак произведоха новина - че двата няма да се явят в Дупнишкия районен съд (ДРС) на 25 март. Както вече е известно, в сряда там трябваше да се гледа делото за обида и клевета, което водят срещу тях двамата местни представители на ПП Атака и общински съветници Методи Стойнев и Милен Попов. В молба, депозирана в администрацията на ДРС, братята уведомяват магистратите, че по време на делото ще бъдат представлявани от адвокатите си.
Пламен Галев и Ангел Христов обясняват, че отказът им да присъстват в съдебна зала се дължи на... шокиращите мерки за сигурност по време на заседанията. Двамата имат предвид, че …по време на предишното заседание е имало засилено полицейско присъствие около съда - осем полицейски автомобила, 50 униформени полицаи от жандармерията, представители на КАТ, на охранителни фирми...
Както Параграф вече писа, двамата атакисти заведоха иск срещу братята за обидна реплика, с която Галев и Христов ги охарактеризирали по телевизията. Адвокат на Ангел Христов-Геле е младата софийска юристка Ралица Илиева, а колегата й Менко Менков продължава да защитава Пламен Галев.
Докато сагата Пламен Галев и Ангел Христов гастролира в столицата и залите на съда в Дупница, инспектори от Висшия съдебен съвет проверяват щателно работата на 13 съдии в Дупнишкия районен съд. Целта им е да установят с какви мотиви са прекратени производствата срещу ексбаретите Пламен Галев и Ангел Христов по няколко дела, както и на задържаните техни гардове и приятели.
Както стана ясно, висшите магистрати са се самосезирали от публикации в пресата през последните месеци, в които се твърди, че при няколко побоя в тукашните кръчми, Темида е пипала твърде меко срещу биячите на Галеви.
Междувременно Кюстендилската окръжна прокуратура съобщи, че други проверяващи - от Инспектората на Апелативна прокуратура, са приключили ревизията си на работата на държавните обвинители в Дупница. Резултатите от нея официално ще станат известни по-късно, но пред целия колектив те са обявили, че нямат забележки към работата им. Всички прокурори в Дупница са работили много добре, срокът за произнасяне по преписки е спазван. Много често прокурорите са приключвали работа даже в по-кратки от предвидените от закона срокове. Има и преписки, по които са се произнасяли незабавно, установили Инспекторите от ВАП. Всичко това давало основание да се смята, че районните прокурори в Дупница съвестно са изпълнявали служебните си задължения.
Според говорителя на Районна прокуратура в Дупница Димитър Начев, по време на проверката колегите им не са се натъкнали на никакви прекратени или потулени преписки на лица от обкръжението на Пламен Галев и Ангел Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във