Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Инспектори излизат срещу Сумиста

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) взе на отчет делото срещу Петър Стоянов-Вожда в Софийския районен съд (СРС), обвинен за незаконно притежаване на оръжие и за вещно укривателство. Във вторник в залата, където заседаваше съдебният състав, председателстван от Даниела Борисова, седеше и инспектор Ясен Тодоров, който е част от екипа, проверяващ работата на СРС. Както отбелязахме в бр. 39 на Параграф 22, ИВСС довършва плановата си проверка на Софийския апелативен район, за да успее да края на 2010 г. да състави цялостна картина на работата на всички съдилища и прокуратури в страната.
Има защо ИВСС да провери как се развива делото срещу Вожда - най-вече във връзка със спазването на сроковете по това дело. Както знаем, от появата си досега Инспекторатът води люта битка, за да вкара съдебните процеси в руслото на посочените от закона срокове. А делото срещу Стоянов отдавна е кривнало от правия път и се задъхва от старост - преписката е образувана още в края на февруари 2003 г., заведена е в Софийската районна прокуратура на 4 март с.г., но до днес все още не е пристигнала на финала.
През февруари 2003 г. Петър Стоянов е заловен зад волана на крадено Ауди. Според експертизата, направена на автомобила след ареста на Вожда, аудито е принадлежало на ирландския гражданин Саймън Холмс. Любопитният детайл е, че през юли същата година правителството взема решение у нас да бъде открито консулство на Ирландия, а за неин почетен консул да бъде назначен... Саймън Холмс. От CV-то на ирландеца става ясно, че той е работил в отдела за Централна Европа на счетоводната и консултантска фирма Делойт и Туш и в онези години ръководи мениджмънта на консултантските услуги за България и Македония. Живеещият от доста време в нашата столица Холмс се занимавал и с информационните технологии за финансови институции от Централна и Източна Европа.
Както и да е - Вожда е пипнат в краден автомобил с пренабити номера. Собствеността на Стоянов върху аудито е узаконена с фалшив договор за продажба на друго Ауди, заверен от осъдения за измами бивш нотариус Слави Крашевски. За беда на Вожда в багажника на колата полицаите откриват пистолет, увит в черна маска. Установява се, че оръжието пък е било откраднато от автомобил в Кърджали през 2001 година.
Четири години по-късно, през януари 2007 г., Вожда е привлечен като подсъдим за притежание на незаконно оръжие и за вещно укривателство, а през февруари 2007 г. досъдебното производство е внесено в Софийския районен съд с обвинителен акт.
Фактите сочат, че от февруари до декември 2007 г. съдия-докладчикът по делото е имал достатъчно време, за да го изяде с кориците. Изглежда, така е станало, защото в края на годината съдебното производство е прекратено и делото е върнато за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Прокуратурата се справила за седмица и на 20 декември отново го внася в съда. Заседание по него е насрочено за 6 март 2008 година.
Оттук нататък процесът тръгва в познатото русло - отлагания, експертизи, отводи и прочие хватки, които като метастази разяждат правораздаването у нас. Първото съдебно заседание пропада, защото пострадалият от престъплението вещно укривателство Саймън Холмс е нередовно призован.
Делото стартира реално през април 2008 година. Холмс е разпитан и е конституиран като ищец и частен обвинител, а искът му е на стойност 22 262.50 лева.
Уж всичко тръгва като по мед и масло и на третото заседание са разпитани трима свидетели. Тогава защитата на Стоянов пожелава част от останалите свидетели да бъдат разпитани в едно съдебно заседание, а не в няколко. Така се стига до ново отлагане - вече за март 2009 година.
Изневиделица преди заседанието в началото на февруари постъпва заявление от наблюдаващия прокурор Валентин Филипов, че си прави самоотвод и не желае да представлява държавното обвинение в този съдебен процес. За този обвинител в храма на Темида се разказват истински митове. Един от тях е как бившият следовател от Четвърто териториално отделение на Столичната следствена служба Филипов е станал прокурор. Според някои - с протекцията на бившия главен прокурор Никола Филчев, който се отблагодарил на Филипов заради образуваното от него дело срещу съпругата на тогавашния градски обвинител Нестор Несторов. Обществена тайна е, че в онези години Филчев не питаеше топли чувства към Несторов. В тази връзка Филипов обвини съпругата му Лилия в цели... 27 престъпления. Несторов беше наказан от ВСС с понижение в ранг за шест години. Две години по-късно съпругата му беше напълно оправдана. Съдбата обаче си поигра още с всички тях - следователят вече беше назначен от същия ВСС за прокурор в Софийската районна прокуратура. А там трябваше да дели една стая с наказания Несторов!
Както са казвали древните гърци, всичко тече, всичко се движи, само правораздаването - не. Така и делото срещу Петър Стоянов отново спира - поради отвода на прокурор Филипов, после тръгва през март. Разпитани са свидетели и самият Вожд. На петото заседание показания дават още трима свидетели, приети са три експертизи. Процесът обаче е отложен с искане за събиране на доказателства. Шестото заседание през октомври 2009 г. пък е отложено заради отсъствие на съдебен заседател, отделно двама свидетели са обявени за издирване.
Седмото съдебно заседание е в средата на декември 2009 година. На него са разпитани петима свидетели, допусната е съдебно-графична експертиза, проведена е очна ставка, изискани са три справки от следствения арест. Следващата дата е 23 март 2010 г., но по искане на Вожда делото е пренасрочено за 30 март, защото по това време той нямало да бъде в страната.
Осмото заседание е отложено заради искане на защитата да се направят нови справки от столичното и националното следствие и за да бъдат разпитани още двама свидетели. Обаче защитата на Стоянов искала да ги изслуша след получаването на справките. Полека лека процесът е добутан до 3 юни т.г., но отново по искане на Стоянов е пренасрочен за 17 юни, защото той щял да бъде на състезание в САЩ.
В деветото поред заседание на 17 юни 2010 г. разгеле се свърша някаква работа - проведена е очна ставка между двама свидетели по делото и са изслушани обясненията на самия Петър Стоянов. Прокуратурата обаче иска да бъде призован нов свидетел и изисква от столичната полиция писмени справки за изясняване на фактическата обстановка, тъй като след изслушването на Вожда обстановката не била изяснена. Така делото е отложено от съда за 12 октомври 2010 г., но поради участието на Стоянов в Конгрес на световната федерация по сумо в периода от 12 до 16 октомври е пренасрочено за 2 ноември.
След цялото това размотаване вътрешният министър Цветан Цветанов отново си намери повод да отправи тежки думи към българския съд. Полицаите реално са си свършили работата със спирането и проверката, която е осъществена, констатацията, че имаме автомобил с пренабити номера и наличието на пистолет, укрит в една маска. Последвалата експертиза за ДНК анализ е установила, че това е качулка, която е ползвана точно от Сумиста. В тази посока оттук нататък това е един лабиринт, който е доста сложен и продължителен. Това е проблемът на българската правоохранителна и правораздавателна система в последните 20 години - отлагането на реалната справедливост за лица, които вършат престъпления, и смятам, че такива примери трябва да бъдат посочвани, за да се взимат адекватни мерки и по-бързо да се финализират такива дела, заяви той.
И последното гледане на това брадясало дело можеше да бъде преустановено, ако съдийският състав се беше проявил повече грижа за здравословното състояние на Петър Стоянов. Заседанието беше прекъснато за 15-ина минути, защото на Вожда му прилоша - събрали се границите на кръвното му налягане. Все пак процесът продължи и прокуратурата поиска нова справка от Столичната полиция за двама свидетели, както и експертиза за анализ на ДНК-материал. Обвинението имаше мерак да бъде разпитан още един свидетел и да бъде назначена графологична експертиза, но съдът не уважи тези искания. И реши делото да продължи на 16 декември.
Така че ни остава малко повече от месец, за да разберем ще приключи ли най-сетне този процес, или пожълтялата от 2003 г. насам папка ще прекрачи тържествено в Новата 2011-а. И така бог знае докога...

Facebook logo
Бъдете с нас и във