Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИНСПЕКТОРИ ПО ДИРИТЕ НА КОРУМПИРАНИ ВЛАСТНИЦИ

От година и половина из самия връх на изпълнителната власт с тиха стъпка шета звено, което държи в ръце маршалския жезъл на борец № 1 срещу корупцията в редиците на самата власт.
Ловците на корумпирани властници в Дирекция Главен инспекторат към Министерския съвет са на бойна нога от края на май 2006 г., когато звеното се появява на бял свят. Идеята на създателите му е то да координира и подпомага контролната дейност на отделните инспекторати на министерствата и агенциите под шапката на МС.
Най-важните задачи, с които са натоварени тези инспектори, са две: да разглеждат постъпили сигнали за корупция на органи на изпълнителната власт и служители на ръководни постове и да извършват проверки по тях, като информират лично министър-председателя за резултатите.
За осемнайсет месеца съществуване най-съществените успехи, отчетени от Главния инспекторат (ГИ), са свързани със съвместните проверки с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Сътрудничеството е било особено ефективно при финансовите ревизии, извършени в началото на годината в десетина предприятия в процедура по ликвидация. При проверките бяха констатирани сериозни отклонения от законодателството, разказва директорът на дирекцията Николай Георгиев.
Най-фрапантният случай, засечен от ревизорите на АДФИ, бил в едно от споменатите предприятия в ликвидация. Инспекторите изпаднали в шок, след като при проверка на адреса се оказало че всъщност... такова дружество изобщо няма. Тоест - то съществува само на хартия.
При ревизиите се откроили и най-честите мошеничества. Част от ликвидаторите не са се отчитали в законовите срокове, а други пък изобщо не са си правили труда да свършат тази работа: Имаше ликвидатор, който си беше занесъл вкъщи всичките документи на предприятието. Едно от дружествата пък нямаше документите за години назад. Въпреки че отдавна е в процес на ликвидация, допълва картината Николай Георгиев.
Интригуващи били и разкритията при съвместните проверки в образованието. Сред инспекторите и досега се споменава като хит разследването в една професионална гимназия, в която директорът, домакинът и счетоводителят на школото замислили ефектен удар. Те се опитали да продадат за своя сметка цялото оборудване, на което доскоро децата се учели на дървообработване и дърворезба. За щастие съвестен преподавател надушил далаверата и се осмелил да сигнализира инспектората. За което, съвсем естествено, бил на крачка от уволнение: Установени бяха редица нарушения при изразходването на бюджета и директорът скоропостижно си замина. Прокуратурата му повдигна обвинение в кражба. На съзаклятниците му също им предстои неприятна среща с държавното обвинение, описва случката Георгиев.
По инициатива на Главния инспекторат към МС, съвместно с АДФИ, били извършени и масови проверки в различни офиси на ВиК в страната. В един от тях бил разкрит прост механизъм за дране на кожи от клиентите - местно ВиК дружество предложило на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да повиши изведнъж цената на питейната вода. Мотивът бил, че загубите на безценната течност в града са цели 80 процента. Когато предприятието започва да работи, тези загуби са били 20 процента. Вместо ръководството на дружеството да направи инвестиции за намаляване на загубите, те решили да надуят цените.Това е честа практика, но се надяваме да я пресечем , заявява шефът на Главния инспекторат.
След края на проверките на председателя на ДКЕВР и кметовете на съответните общини са им изпратени предписания да гледат под лупа мотивите за увеличаването на цените на консумативите и при подобно искане да се проверява дали конкретното ВиК дружество е инвестирало средства за водоснабдяването и поддръжката на канализацията в неговия регион. Така комисиите би трябвало да станат по-стриктни при вземането на решения.
Сигналите за корупция достигат до дирекцията от две страни - от обикновените граждани и съвета на трите антикорупционни комисии: парламентарната Комисия за борба с корупцията, антикорупционната комисия при Висшия съдебен съвет и Комисията за превенция и противодействие на корупцията (КППК) при Министерския съвет, на която Георгиев е секретар.
Голямата гордост на дирекцията е свършеното по сигнала за корупция срещу бившата шефка на отдел Международни осиновявания в правосъдното министерство Антоанета Калаузка. Веднага беше извършена проверка. Тя разкри няколко фрапантни факти. Например, че докато тя е била в болнични, е летяла за Италия. Държавата й дава пари да изкара магистратура в Нов български университет за допълнителна правна квалификация, а тя отново пътувала до Италия. Министър Тачева обаче е решила да пипа с твърда ръка и затова нещата отиват към добро и при международните осиновявания се надявам да няма проблеми, както досега, убеден е Георгиев.
След подадени сигнали срещу държавни чиновници са разкрити и някои още по-известни далавери, като тези на бившия директор на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси Димитър Димитров и на бившия кмет на Видин Иван Ценов. При Димитров ситуацията вече е ясна - срещу него е повдигнато обвинение в длъжностно престъпление, като според прокуратурата в периода август - декември 2005 г. е нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага за трето лице, като с деянията си е ощетил хазната с 1 523 890 лева. Ако например е разполагал с 50 000 лв., кметът започвал да сключва сделки за 100 000 лева. Ако тази сума беше семеен бюджет, сто процента съм убеден, че никога нямаше да постъпи с парите по този начин, категоричен е секретарят на КППК.
Любопитно е положението и при бившия градоначалник на Видин, който на последните местни избори се бори като лъв - само и само да вземе още един мандат. Обяснението за решимостта му май се крие в резултатите от проверката на Главния инспекторат към МС, която установила безобразно управление на финансите на крайдунавския град.
Най-новото около ГИ при Министерския съвет обаче е свързано не с проверки и констатиране на измами, а с инициирането на законодателни промени. Тъй като членовете му получават всички законопроекти и имат възможността да изразят становище дали подготвяните закони могат да доведат до корупционни практики, или не, със заповед на премиера от ГИ са сформирали работна група, която да предложи на министъра на държавната администрация Николай Василев промени в няколко текста в Закона за държавния служител.
Искането е за по-голяма самостоятелност на инспекторатите на отделните министерства: Не може главният секретар на министерство да възлага задачи или да чете и резюлира протоколи на инспектората, тъй като този човек подлежи на контрол от този орган. Не може също така ръководителят на отдел Човешки ресурси в същото министерство да прави същото, защото и той подлежи на контрол от инспектората. Това е недопустимо и трябва да се извършва само и единствено от министъра, колкото и да му е трудно да се занимава да чете тези документи, убеден е Николай Георгиев.
Наред с това той успява да съвместява шефската длъжност в дирекцията с работата му като секретар на още една структура, призвана да се бори с корупцията - Комисията по превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет (КППК).
На комисията също се възлагат големи надежди, за което свидетелства и поредният проект по програма ФАР на Европейската комисия Укрепване на капацитета на КППК с оглед подобряването на борбата с корупцията в държавната администрация и съдебната власт.
Като част от проекта бе и проведеният миналия уикенд едноименен семинар на КППК в Боровец. На срещата ръководителят на екипа на инициативата Джон Хек посочи, че са регистрирани негативни резултати при проверки в министерствата на образованието и здравеопазването. Те са установени при работата на комисията в седем университета в столицата и три във Варна. Проверявани са учебните планове и предприетите мерки за борба с корупцията. В края на проверката е изготвена цяла папка с препоръки към ръководствата на ВУЗ-овете за спешни мерки за намаляване на корупцията.
Що се касае за съдебната власт, от комисията подготвят документ с конкретни препоръки как да се подобри работата на администрацията, как да се подбират и назначават магистрати.
Макар на младенческа възраст - КППК бе създадена през февруари 2006 г. - комисията вече има натрупан опит в борбата с корупцията. За изминалата година и нещо са получени общо 159 сигнала за корупция в държавната администрация и съдебната власт. Ще удържат ли тежестта на маршалския жезъл в Дирекция Главен инспекторат и съидейниците им от КППК предстои тепърва да видим.
Борислав Радославов

34 ДУШИ УВОЛНЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ
Първото полугодие на тази година е показателно за работата на Комисията за превенция и противодействие на корупцията към МС. Само в този период са образувани 77 административни производства срещу държавни служители по обвинение в корупция. Уволнени заради подобни далавери са 34 души. Сред тях е началник на хирургическото отделение в болница в Тутракан. Той е уволнен без предизвестие на 31 май заради нарушение на чл.52 от Закона за здравното осигуряване, където е записано: Неосигурените лица по този закон заплащат оказаната им медицинска помощ.
На 22 юни с решение №294/6.06.2007 г. на Върховния касационен съд е уволнен младши инспектор от Дирекция Здравен контрол в РИОКОЗ-Ловеч, тъй като човекът вече бил лишен от право да упражнява професията от съда.
Началник-отдел в Главна дирекция Национална държавна мрежа за сигурност и отбрана в Стара Загора пък е уволнен на 16 май, тъй като срещу него се води дисциплинарно дело.
Петима души са временно отстранени от длъжност. Такъв е случаят с инспектор от отдел Здравен контрол в РИОКОЗ-Варна.
Заради подозрение в подкуп са преназначени на други места осем души, а прокуратурата е сезирана в 15 от случаите. Двама души са с влязла в сила присъда за корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във