Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИНСПЕКТОРИТЕ НА ВСС ДЕБНАТ СЪДИИ ЗА ПРОМЕНЕНА МЯРКА

Новоучреденият Инспекторат към ВСС извърши изненадваща проверка на съдии от Апелативния съд във Велико Търново. Поводът бе взетото преди няколко дни от тричленен съдебен състав решение за промяна на мярката за неотклонение на скандалния сливенски бизнесмен Иван Терзиев - Беленски.
Той беше арестуван на 29 февруари тази година при специализирана акция на служители на ГДБОП в Еленския Балкан. При обиска на автомобила и на сгради, негова собственост, бяха открити 60 кг хероин и амфетамини, фалшиви пари и незаконно притежаван автомат Калашников с боеприпаси за него.
След задържането му Иван Терзиев поиска от Окръжния съд във Велико Търново да го освободи от ареста по здравословни причини, но искането му беше отхвърлено. Съдиите от въззивната инстанция обаче сметнаха обжалването за справедливо и промениха мярката за неотклонение от задържане под стража в домашен арест.
В мотивите към решението си апелативните съдии цитират Европейската конвенция за защита на правата на човека и обясняват, че решението им е било взето, след като преценили, че не съществува опасност арестуваният да се укрие, да избяга или да извърши и друго престъпление до насрочването на делото му. От Инспектората към ВСС явно не са на същото мнение и са изпратили комисия, която на място допълнително да се вгледа по-задълбочено в решението на апелативните магистрати.
След задържането си в края на февруари сливенският бизнесмен Терзиев - Беленски беше откаран в ареста във Велико Търново. На първото заседание за промяна на мярката му пред окръжните магистрати адвокатът на бизнесмена поиска обвинението срещу неговия клиент да бъде снето като неоснователно и недоказано. Наркотикът, за който е повдигнато обвинението, е бил открит от полицаите в газовата бутилка на кола, която подзащитният ми е управлявал, но която по документи не е била негова. По документи автомобилът се води на някой си Петьо Петков. Питайте него за дрогата. Моят клиент в никакъв случай не би могъл да знае, когато се качва в една кола, какво има в газовата й бутилка, заяви адвокатът.
Междувременно седмица-две след задържането на сливенския бизнесмен във Велико Търново гръмна страхотен скандал. Оказа се, че докато е бил в ареста, Беленски е успял да прехвърли всичките си движими и недвижими имоти на сина си. Прехвърлянето е станало напълно законно с нотариална заверка. В цялата история обаче има няколко твърде любопитни неща. Първото е, че срещата между арестанта, сина му и нотариуса, извършил прехвърлянето, е станало не къде да е, а в кабинета на дознателя по случая Деян Бонев. Според първоначално появилата се информация лично прокурорът по делото Красимир Сариев устно е дал разрешение за осъществяване на срещата. Самият прокурор обаче е категоричен, че никога не е давал подобно разрешение, нито в устна, нито в писмена форма.
Вторият любопитен момент е, че от арестуването му документите за самоличност на Терзиев не са напускали Областното звено за изтърпяване на наказанията. В такъв случай прехвърлянето е било извършено от нотариуса на юнашко доверие.
След раздухването на скандала Военната и Апелативната прокуратури започнаха проверка срещу действията на дознателя и прокурора по случая Терзиев - Беленски. От ръководството на местната полиция изпратиха до тогавашния вътрешен министър Румен Петков предложение за наказание на дознателя Деян Бонев. Предложението бе той да не бъде уволняван дисциплинарно, а да не бъде допускан за определен период от време до конкурси за служебно израстване в категория и степен.
След проверка и анализ на случилото се дознателят и прокурорът бяха оневинени. В решението си заместник-апелативният прокурор Стоян Вараджаков, натоварен да провери действията на колегата си Сариев, се произнесе, че не е открил данни за нарушения. Според Военната прокуратура дознателят Деян Бонев също не бил нарушил никакви законови и подзаконови нормативни актове. Единственото му прегрешение било само, че е смесил двете процедури - по извеждането на арестант от килията му и процедурата за свиждане на задържан с негови близки и адвокат.
Докато вървяха драмите около законността на извършеното пречистване на арестувания бизнесмен от имущество на негово име, комисията Кушлев взе нещата в свои ръце. В края на април тя внесе в три съдилища в страната искове за отнемане в полза на държавата на имущество, натрупано от престъпна дейност на Иван Терзиев - Беленски в общ размер на 1.29 млн. лева. Бе наложена възбрана върху 7 имота и 8 автомобила на задържания, както и върху дяловете му във фирми и парите в банковите му сметки. Направената от Комисията проверка установила, че декларираните официално приходи и печалба от фирмите на Беленски не се връзвали с доста приличното му материално състояние. Установено е, че докато е бил едноличен собственик на една от фирмите - Рафтис, тя е придобила 7 недвижими имота в сливенското село Бяла, сред които мандра, овцекомплекс, овчарник и магазини със складове. На името на фирмата се водели и няколко товарни автомобили.
Сред запорираното имущество са и заведение и апартамент в Ямбол и четириетажна сграда в Сливен. След задържането на Беленския цялото това имущество е прехвърлено с един подпис на сина му Тодор. След подадените искове от Комисията Кушлев обаче със съдебни решения прехвърлянията бяха обявени за нищожни, а имуществото запорирано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във