Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Интерпол преля от издирвани нашенци

Числото на престъпниците, пуснати за издирване от Интерпол , набъбва с всеки изминал ден. След като съвсем наскоро потърсихме помощта на организацията за издирване на Христофорос Аманатидис - Таки, Братя Галеви и Николай Маринов- Малкия Маргин, тази седмица международната организация публикува на страницата си в интернет снимката и на Йосиф Йосифов (43 г.), известен в родния подземен свят като Йоско Костинбродския. Той е обявен за задържане с червена бюлетина. На страницата на Интерпол пише, че го търсят за участие в организирана транснационална престъпна група и за кражби.


Йоско изчезна през 2010 г., когато проведе акция в софийското село Безден, където се намира къщата му, но той не бе открит. Тогава се пусна мълвата, че е бил предупреден за акцията. Костинбродския е тартор на група, която в продължение на няколко години е разпространявала амфетамини, марихуана, кокаин и хероин в няколко квартала на столицата. В средата на март тази година Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Йосифов за ръководена от него десетчленна организирана група за разпространение на наркотици. Обвинителният акт беше изготвен от Софийската окръжна прокуратура, но след като влезе в действие съдът Антимафия (в началото на тази година), казусът бе прехвърлен по компетентност там. Освен за трафик на дрога срещу членовете на групата са повдигнати и обвинения за грабеж със средна телесна повреда, а също и за незаконно притежаване на оръжие и за хулиганство.


Според събраните доказателства ръководената от Йосифов престъпна структура е действала в периода от 2008 г. до 2010 г. в София и в Костинброд, отличавала се е с висока степен на организираност и със строга йерархия. Заместници на тартора били Ивайло Симеонов-Богьовеца и Вергил Славов. Двамата най-близки помощници на Йоско са участвали в доставянето на наркотици за групата, били са и негова лична охрана. Функциите по доставка и охрана са били възлагани и на Пламен Симеонов, и на Георги Гълъбов-Скинаря. По-долу в йерархията следвали отговорниците за разпространението на дрогата - Иван Йосифов-Ванката, син на Йоско, Йордан Йорданов-Дани, син на Ивайло Симеонов-Богьовеца, Кристиян Тодоров, Николай Рашков-Кокошката и Александър Йорданов-Сашко. Според обвинителния акт синът на Йоско единствен е събирал и отчитал на баща си сумите от продадените наркотици. В групата е действала непоклатима система за сигурност. Връзките се осъществявали с радиостанции, а редовите членове имали ограничен достъп до ръководните нива. Йосифов строго контролирал преките си помощници, като периодично се срещал с тях в дома си в село Безден. В момента останалите членове на организираната банда са пуснати под различни суми парична гаранция и с подписки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във