Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Интерпол сгащи Таки в Дубай

Една новина от чужбина се промуши през шумотевицата, вдигнала се около окончателното решение на ВКС да вкара в зандана дупнишките братя Пламен Галев и Ангел Христов - техен дългогодишен съдружник и авер също е на топа на устата. Христофорос Аманатидис-Таки бе задържан в Дубай в сряда сутринта, след като беше обявен за издирване в цял свят. Информацията бе потвърдена от вътрешния министър Цветан Цветанов, а от държавното обвинение уточниха, че Таки е бил арестуван, а не се е предал доброволно, каквито информации се появиха първоначално. От МВнР заявиха, че посолството на България в Дубай трябва да установи дали задържаният има документи и ако няма, да му издаде такива, за да бъде извършено прехвърлянето му тук до един месец.


Преди броени дни Международната организация на криминалната полиция Интерпол обяви на официалната си страница, че издирва широкоизвестния у нас Христофорос Никос Аманатидис-Таки за извършени престъпления.


Вестта за Таки дойде след тригодишен размисъл на нашенското Национално централно бюро (НЦБ) Интерпол, което е звено от дирекция Международно оперативно полицейско сътрудничество на МВР, да обяви ли Аманатидис за издирване, или не. Явно НЦБ най-сетне сколаса да пусне в сайта на международната централа съобщение за издирвания у нас и Европа наркобос Таки. Бюлетината за издирване е с червен цвят. В съобщението се посочва, че роденият на 21 октомври 1975 г. Аманатидис е висок 175 см, с кафяви очи. Уточнява се още, полицията търси Таки под дърво и камък за организирана транснационална престъпност, свързана с трафик и разпространение на наркотици.


Информацията за търсения наркобос съвпадна с присъдите за неговите бизнес съдружници - т. нар. братя Галеви. Както е известно, на тях им предстои престой в затвора, където ще изтърпят наказания от по пет години. Таки, Пламен Галев и Ангел Христов имат общи начинания още от 2007 година. Информационната система ДАКСИ разкрива, че тримата, в съдружие с известния бизнесмен Феодор Феодоров-Федката, имат общи дялове в няколко дружества - Югозападна инвестиционна компания , Ню корпорейшън груп, Ню инвестмънт груп, Норд Евро транс, Евро ойл груп и Кей Ейч Партнер с най-разнообразен предмет на дейност. Имуществото на изброените компании обаче е под съдебен запор, поискан от бившата комисия Кушлев през 2009 г., във връзка със съдебното дирене срещу Галев и Христов.


През същата година на 18 юни започва и официалното издирване на Христофорос. Прокуратурата му отправя задочно обвинение за това, че заедно с люлинския бандит Христо Хрант Вартерян-Ицо Исуса е създал и ръководил престъпна група от 13 души, която е извършила престъпления по чл. 354 а, ал. 1 и 2 от Наказателния кодекс (разпространение на наркотични вещества) и по чл. 128 и 129 от НК (нанасяне на средни и тежки телесни повреди). Тогава държавното обвинение уточни, че по отношение на Христофорос Аманатидис е издадена и Европейска заповед за арест, която е изпратена на компетентните държавни органи от Европейския съюз.


Таки обаче е в неизвестност още от 2008 г., когато сякаш потъна в земята. Аверът му Ицо Исуса също е в неизвестност, но засега е извън полезрението на Интерпол. Точно преди две години - на 3 май, Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителния акт срещу седем души от организираната група на Таки и Ицо Исуса. Обвиняемите са Цветан Миленов-Църи, Асен Китанов- Психото, Любомир Костадинов-Младежа, Васил Бекиров-Доктора, Илия Илиев-Илийката, Васил Христов и Владимир Иванов-Късоръчко, а престъплението им е по чл. 321, ал.3 от НК - участие в организирана престъпна група. Част от бандата беше разследвана за разпространение на дрога, рекет, грабежи, побоища и рязане на уши. Според прокуратурата седемте обвиняеми са били част от престъпна група, организирана от Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Христо Хрант Вартерян, който всъщност е бил и пряк шеф на бандата.


Групата на Таки и Исуса бе закопчана на 31 май 2009 г. при спецакция в София и Кюстендил. Издирват се и други нейни членове - Алексадър Симеонов Пацов, Даниел Димитров Душков и Лъчезар Илиев Димитров, които подобно на босовете си са в неизвестност.


Освен за трафик и за разпространение на дрога Таки е издирван и като обвиняем по дело за побой и нанасяне на телесна повреда. Той и неговите мутри пребиха тежко Недко Балабанов на 21 ноември 2001 г. в София. Според обвинителния акт Аманатидис е причинил средна телесна повреда на Балабанов, съпроводена с мозъчно сътресение и с трайни затруднения при дъвчене и говор.


В началото на тази година началникът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност Станимир Флоров заяви категорично, че сериозна служба като ГДБОП знае къде се намират двама от най-известните представители на подземието у нас - Христофорос Аманатидис-Таки и Николай Маринов- Малкия Маргин. Което не е чак такова постижение, защото е широко известно, че висаджията Христофорос Аманатидис-Таки си живееше живота нейде в далечния край на Африка и не му пукаше от Европейската заповед за задържане. Заповедта, както личи и от наименованието й, бе валидна само в страните членки на ЕС, които са и членки на Европол. За Република Южна Африка, където според неофициалната информация се е приютил Таки, заповедта не важи.


Неясно защо, след като ГДБОП е знаело местонахождението на Таки и след като европейската заповед не върви в Африка, дълго време никой не се сети да извести централата на Интерпол, че и българското национално бюро вече издирва наркобоса. Може би това се дължи на слабата координация между ГДБОП и НЦБ, въпреки че и двете са под специалния надзор на главния секретар на МВР Калин Георгиев. Каква е причината за мотаенето никой не знае. Факт е, че според устава на Интерпол националното бюро задължително действа по линия на финансовите и икономическите престъпления, трафика на дрога, хора, издирване на автомобили. НЦБ издирва престъпници, обявени за задържане и екстрадиране с бюлетина с червен печат и с бюлетина за полицейско наблюдение (със зелен печат). Дейността си НЦБ върши в сътрудничество с бюрата на останалите 187 членки на МОКП, сред които е дори и Ватиканът. Списъкът на страните членки е изключително интересен - Аржентина, Аруба, Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Доминика, Куба, Хаити, Ямайка, Мавриций, Малдиви, Тайланд. Сред страните членки е и Република Южна Африка, където според слуховете шеташе Таки.


Ако се вярва на мълвата, нататък се е насочил още един дългоочакван у нас бос от подземието, който обаче Темида все не успява да вкара зад решетките. Става въпрос за Николай Маринов-Малкия Маргин, който заедно с брат си Красимир Маринов бяха оправдани окончателно от ВКС през февруари 2012 г. по обвинението за организиране на престъпна група за мокри поръчки. Той обаче все още е в неизвестност и не можа да чуе с ушите си мотивите на върховните съдии.


nbsp;


nbsp;


ГДБОП се отчете


Според антимафиотите през 2011 г. България продължава да е транзитна страна за всички видове наркотици. Най-често пренасяният наркотик е хероин и е предназначен за страни от Централна и Западна Европа. Българските престъпни групи, участващи в хероиновия трафик, са подизпълнители в чужди наркоорганизации и тяхната роля се свежда до логистична поддръжка или куриерска дейност.


Страната ни вече не се оценява и като производител на амфетамин, а се приема като транзитна страна в неговия трафик. Бизнесът се е трансформирал в създаването на домашен тип лаборатории и лаборатории от мобилен тип, с ограничен капацитет за производство на амфетамин, най-вече за вътрешния нелегален пазар. С подобна цел у нас се отглежда и канабис - както на открито, така и на закрито - с използване на техническо оборудване и на холандски семена за посев. Липсва единен наркопазар, не се отчита ясно изразен монопол и йерархичност. Намалява употребата на хероин за сметка на увеличилите се потребители на марихуана и амфетамини. Нивото на употреба на кокаин е относително стабилно поради високата му цена. Бързо разпространяващи на наркопазара са дизайнерските наркотици.


През 2011 г. е разкрита и пресечена дейността на общо 66 организирани престъпни групи, извършващи производство, трафик и разпространение на наркотични вещества. По чл. 321 от НК (за участие в престъпна група) са отправени обвинения срещу 191 души в 39 наркогрупи. Разкрити са 11 нелегални лаборатории за производство на амфетамин и метамфетамин с нисък капацитет. В различните региони на страната са разкрити 35 закрити помещения и оранжерии за отглеждане на канабис.


На територията на страната са иззети малко над 980 кг наркотици, 651 кг суха маса и близо 4700 кг зелена маса канабис. В резултат на сътрудничеството с партньорски служби и с участието на ГДБОП на чужда територия са заловени 80.977 кг хероин, 664.600 кг кокаин и 7200 кг метамфетамин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във