Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Инвеститори на мушка

Фирмите за производство на "зелена енергия" са поредна мишена на престъпниците заради съоръженията за милиони, с които разполагат и заради добрите си приходи, които на всичко отгоре са гарантирани от държавата.

Въпросът става актуален на фона на едно съдебно дело в Русе, чрез което собственикът на едно такова дружество, при това чуждестранен инвеститор, се бори по всякакъв начин да си върне фирмата. Тя му е отнета с две-три "бързи" вписвания в Търговския регистър на решения за продажба на капитала, за които "операции" той твърди, че дори не подозира.

Това дело е поредното, в което на практика се говори  за т. нар. кражба на фирма. А пострадалият литовец далеч не е първият чуждестранен бизнесмен, на когото вече със сигурност му се e приискало по най-бързия начин да избяга от страната ни. Единствената новост е, че за първи път се посяга върху производител на "зелена енергия".

Точно това обаче е най-плашещото, защото тези фирми са наистина добра мишена. Особено соларите, които са скъпи, могат да се продадат бързо, а и носят ритмични и гарантирани приходи. Все причини, поради които очевидно в бъдеще престъпниците ще проявяват все по-силен интерес към ВЕИ-сектора.

В споменатото съдебно дело става дума за фирма "ВЕИ Консулт БГ" ЕООД, която притежава соларни инсталации край Сливен и от 2012 г. има договори за продажба на произведената от тях енергия. През годините дружеството последователно е местило седалищата си - от Сливен, през Шумен, та накрая в Русе - на ул. "Пирот" 13. Сменяло е и собствениците си. Важното в случая е само че към 2012 г. собственик на целия капитал на фирмата е литовският гражданин Томас Баракаускас. И че бизнесът очевидно върви добре, след като в края на 2013 г. в публикувания си годишен финансов отчет "ВЕИ Консулт БГ" отчита и активи за повече от 5 млн. лв., и печалби.

В края на ноември 2014 г. обаче става нещо странно. Същият този Томас Баракаускас подава молба до Русенския окръжен съд и иска върху сметките и активите на собственото му дружество да бъдат наложени съдебни възбрани и запори - като предпазна мярка. Защо ли? Защото внезапно е разбрал, че собствената му фирма вече не е негова. Или поне това е прочел в нашия Търговски регистър - там прилежно е вписано, че на 3 ноември 2014 г. той си е продал всичките дялове във "ВЕИ Консултинг БГ" ЕООД на някой си Цеко Кирилов с постоянен адрес във Варна, който става и новият управител на фирмата. А на 10 ноември, само седмица по-късно, Кирилов пък от своя страна е продал целия капитал на дружеството на друг варненец - Зоран Ангелов Асенов.

Само че литовецът казва, че никому нищо не е продавал. Затова и тръгва на съд. А поисканите от Баракаускас запори и възбрани върху собственото му имущество са единственият начин да запази активите на фирмата си. Благодарение на бързите му действия на 28 ноември е издадена обезпечителна заповед, с която съдът забранява всякакви разпоредителни сделки с имущество на "ВЕИ Консулт БГ",  а на 3 декември съдия-изпълнител налага запори и възбрани. Чист късмет, че всичко става така светкавично.

Същевременно е сезирана и прокуратурата. Освен това се разбира, че цялата тази схема е била осъществена благодарение на представянето на договор за покупко-продажба на дружествени дялове между Томас Баракаускас и Цеко Кирилов, върху който има заверка от нотариус Любен Шилков от Русе, направена на 27 октомври 2014 година. Но не само Баракаускас, а и нотариусът е категоричен: на тази дата такъв договор в кантората му не е минавал изобщо.

Всъщност точно удостоверението от нотариуса, с което той писмено декларира, че не е заверявал такъв договор, изиграва решителна роля в полза на литовеца. Защото за съда става ясно, че нещо не е наред: възниква най-малко съмнението, че за прехвърлянето на фирмата е използван подправен документ. Дали това е така обаче тепърва трябва да каже прокуратурата. Пак тя трябва да установи дали и "новите собственици" на соларите няма да се окажат също толкова изненадани като литовеца от сделките, в които са замесени имената им.

Междувременно обаче на 9 март тази година Русенският окръжен съд обяви за "несъществуващи" двете вписани в Търговския регистър последващи покупко-продажби на дружеството: от Баракаускас на Кирилов и от Кирилов на Асенов. При това делото е минало като "неприсъствено", т.е. приключило е без участието на ответника, след като  всички опити на съдебните призовкари да открият Зоран Асенов или какъвто и да било служител на "ВЕИ Консулт БГ" на ул. "Пирот" 13 в Русе останали без резултат.

Решението вече е в сила и фирмата "ВЕИ Консулт БГ" ЕООД в крайна сметка ще се върне при Томас Баракаускас. Щипка мерудия в тази миризлива българска манджа е, че дружеството е било осъдено да плати на едноличния си собственик 960 лв. за разноските.

Решихме да проверим дали този случай наистина е единствен, или вече има и други ВЕИ мишени. Затова логично потърсихме асоциациите на производителите на енергия от възобновяеми източници. "От вас чувам за случая. Чувала съм за кражби на други фирми, разбира се, и, честно казано, ми звучи напълно логично престъпниците да погледнат и към нас - ние не сме "застраховани" срещу подобни посегателства. Освен това в нашите съоръжения са инвестирани милиони, а това би била твърде апетитна хапка. Ще предупредим всичките си членове, че съществува такава опасност, да вземат мерки. Ще предупредим и колегите от другите асоциации", каза членът на УС на Българската соларна асоциация Малинка Николова.  Да предупреди колегите си се зарече и Калина Койчева от името на Българската ветроенергийна асоциация при все уговорката, че досега върху техните "перки" никой не е посягал - може би и заради факта, че като актив ветрогенераторите са с по-ниска цена от тази на фотоволтаиците, а и изискват по-сериозна поддръжка и разходи.

Дано предупреждението да е достатъчно. Защото въпросът е нетолкова в това дали случаят с литовеца е единствен, а дали ще е последен - още повече в държава, в която "кражбата на фирми" е съществена част от нейната "бизнес"  визитка, с която се представя по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във