Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЙОГА

В затвора в град Гвалиор, щата Мадха Прадеш, Индия, е въведена програма за обучение по йога. Пандизчиите, които усвоят упражненията слънчев поздрав, техники за дишане и равновесни пози, ще получат намаление на присъдата си с 15 дни. Йогата е добър начин за поддържане на форма, за уравновесяване на поведението, за контролиране на гнева и за намаляване на стреса, обявил шефът на затвора. Веднага около 400 затворници се записали.
У нас гняв, стрес, затвори - бол. Въпросът е да намерим подходящата добра практика и да я приложим където трябва.
Ето един интересен казус, свързан с мястото на йога в нашия живот. Стефан Митов от Благоевград бе осъден тези дни на шест месеца затвор условно, с тригодишен изпитателен срок. Заради кражба на торбичка с пържоли. Миналото лято в градинката пред минералната баня в града той грабнал месото от ръцете на приятеля си Стоян.
В тая криза пържолата е нещо ценно, кражбата й си е жива агресия. Стефан обаче твърди, че в торбичката имало не пържоли, а свинско шкембе и черва. Откъде у Стоян 90 лева, та да си купи 10 кила пържоли, бе, чуди се Стефан след присъдата. И не я грабнал от ръцете му, а тя била оставена на пейката. Както се казваше в онзи виц, не били компютри, а компоти.
Но прокуратурата има гарез на Стефан. Иска да го прати ефективно зад решетките. Сякаш завалията е отнесъл нейните пържоли. Или шкембе, все тая...
Стига се до съдебен процес. Знаете как е - организация, насрочване на дата, призовки, призовкар, деловодство. Заседание с тричленен състав. Процесът даже е на косъм от отлагане, една от заседателките не се явява, ужас...
Та, за йогата: на кого според вас са му нужни слънчев поздрав, упражнения за дишане, равновесни пози за регулиране на поведението?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във