Параграф22 Weekly

колонцифър ПАРАГРАФ 33

Йоско разпнат между Костинброд и ареста

Странно се развиват отношенията между небезизвестния Йоско Йосифов - Костинбродския и бленуващата да го види зад решетките прокуратура. Оказва се, че аргументите на държавното обвинение, с които то иска да закове Йоско на арестантския нар, са досущ като пролетния снежец напоследък - издържат максимум три дни, преди да се стопят. Въпреки това прокуратурата и МВР проявяват завидно постоянство и, мине не мине време, пращат Йосифов в ареста. Това се случи и във вторник (25 февруари), когато Йоско е бил задържан с полицейска заповед за 24 часа, както уточни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Каква е причината за задържането Лазаров не поясни.


А обяснение би трябвало да има, тъй като напоследък Йосифов ту го хващат, ту го пускат, и вече никой не може да каже със сигурност дали той се намира в родната си къща в Костинброд, или е на път към поредния престой зад решетките. В началото на тази седмица пролетният полъх за един ден завъртя ключалката на арестантската килия и Йосифов отново се озова на свобода, без никаква мярка за неотклонение. Това се случи, след като в понеделник (24 февруари) Софийският градски съд заседава по казуса дали да го остави за постоянно в ареста, или да го пусне. Дилемата на магистратите произтичаше от двете нови обвинения, с които се "обзаведе" костинбродският бандит. Едното е за закана за убийство на прокурор Бранислав Славов, второто - за фалшифициране на официален документ.


Още преди СГС да седне да мъдрува над казуса с новите обвинения, защитата на Йосифов поискаха клиентът й да бъде освободен незабавно. Адвокатите се аргументираха с изтичането на 72-часовия срок за арест, постановен на 21 февруари тази година от прокуратурата във връзка с делото срещу т.нар.


група за мокри поръчки "Килърите-4"

Йоско Костинбродския бил неин шеф. В началото на ноември миналата година. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу петима участници от групата, създадена с цел убийства и отвличания за откуп. В акта се сочеше, че в нея са участвали още трима души, двама от които обаче са били убити през годините, а един е безследно изчезнал. Обвинения тогава бяха повдигнати срещу Йоско Костинбродския като ръководител на групата и срещу участниците в нея: Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Кирилов Славов, Александър Благоев Йорданов, Мариян Атанасов. И петимата обвинени бяха задържани на 6 ноември 2013 г. при специализирана операция на Главна дирекция "Национална полиция" и на Специализирания отряд за борба с тероризма.


Именно във връзка с това дело и с постановеното от прокуратурата задържане защитата на Йосифов пресметна, че срокът на 72-часовия арест е изтекъл. Според адвокатите постановлението за привличане на Йосифов като обвиняем е от 11.40 ч. на 21 февруари и действието му следва да изтече на 24-и същия месец, съответно точно в 11.40 часа. На това основание те поискаха клиентът им да бъде освободен още в съдебната зала. СГС обаче отхвърли искането им, тъй като според прокуратурата постановлението за привличане на Йоско като обвиняем било от 22 февруари, така че срокът на 72-часовия му арест не бил изтекъл.


За да си вържат гащите и междувременно да съберат някакви доказателства срещу Йоско по новите обвинения за закана за убийство и фалшифициране на документи, прокурорите се бяха подготвили с контраудар и


извадиха постановление за постоянен арест

Съдът обаче прецени, че за да може да бъде гледана по текстовете от Наказателния кодекс, заканата би трябвало да бъде отправена лично и да е била възприета от прокурора Славов непосредствено. Оказа се, че Йоско и Славов не са се виждали от Великден 2010 година. Това разказал самият прокурор пред съда. Думите му бяха потвърдени и от обвиняемия Йосифов. Така двамата обориха казаното по-рано от анонимен свидетел, според който през 2012 г. Славов дал на Йоско заем от 60 000 евро. Йосифов обаче не връщал парите и прокурорът започнал да му се моли да си върне дълга. По време на тези разправии свидетелят твърди, че чул как Йосифов е заплашил прокурора.


След като стана ясно, че обвинението за закана за убийство не струва и пукната пара, съдът установи същото и за второто обвинение - фалшифициране на документ от страна на Йоско. Пред съда не били представени никакви доказателства за това. Изясни се, че предположението на държавното обвинение за извършеното престъпление се основавало на слухове, пресъздадени от двама анонимни свидетели.


Гафовете на държавното обвинение в хода на делото сякаш нямаха край. По време на заседанието прокурор Ива Атанасова обърка името и фамилията на заплашвания прокурор, който уж бил заплашван. После се оплете като пиле в кълчища и по кой член от НК е обвинението. Това даде повод на адвокат Илиян Василев да се изгаври с държавното обвинение. Ако прокуратурата беше направила усилието да прочете собственото си постановление, щеше да разбере, че такова обвинение няма, изтъкна Василев. Той намекна, че искането за постоянно задържане на клиента му е полицейска поръчка. "В момента се изнасилват законовите процедури само и само да бъде постановено задържане под стража за Йосифов. Въпросните нови обвинения са разписани от прокурор в почивен ден при липсата на прокурорска преписка", изтъкна защитата на Йосифов.


Тезата на защитата, подкрепена от


необяснимата липса на каквито и да е доказателства

на обвинението срещу Йоско Йосифов в крайна сметка предопределиха финала на заседанието и бандитът беше пуснат без каквато и да е мярка за неотклонение.


Нещо подобно се случи с него и на 21 февруари, когато държавното обвинение се опита елегантно да прецака Специализирания съд и с негова помощ да тикне Йоско зад решетките във връзка с делото "Килърите-4". Прокуратурата поиска тогава най-тежката мярка "задържане под стража", но спецсъдът й отказа. Магистратите се аргументираха с това, че престъпленията, по които е обвинен Йосифов, са извършени на 12 юни 2003 г. и на 31 май 2010 г. Спецсъдът обаче обясни, че Йосифов е задържан с европейска заповед за арест, но за други престъпления, свързани с разпространение на наркотици.


Магистратите подчертаха, че съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест лице, предадено на властите въз основа на европейска заповед за арест от 29 февруари 2012 г., не може да бъде съдено у нас за престъпление, извършено преди предаването му, и различно от това, за което е издадена заповедта. Именно въз основа на европейската заповед за арест Йосиф Йосифов е бил предаден на българските власти след ареста му в Солун през януари 2013 година.


В България обаче той е бил привлечен като обвиняем по друго досъдебно производство - за престъпления, осъществени, преди да бъде предаден на българските власти въз основа на европейска заповед за задържане. В крайна сметка, позовавайки се на Закона за екстрадицията и на европейската заповед за арест, магистратите посочиха, че са недопустими предприемането на наказателно преследване спрямо Йосиф Йосифов, включително и привличането му като обвиняем, както и задържането му. След това спецсъдът отказа да уважи искането на специализираната прокуратура да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" и освободи Йосифов още в съдебна зала.


Засега Йоско Костинбродския се оказва голям залък за държавното обвинение. На спецпрокуратурата обаче все пак й остава един шанс да го тикне зад решетките. Определението на Специализирания наказателен съд от 21 февруари подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен специализиран наказателен съд. Ако спецпрокуратурата се реши, делото е насрочено за края на тази седмица. Какъв ще бъде крайният изход, не се знае, но развитието на историята може спокойно да бъде илюстрирана с българската поговорка "всяко чудо за три дни".


 


 


Магистрат под натискЗаплашеният уж прокурор Бранислав Славов си има стара "закачка" с Йоско Костинбродския. През декември 2013 г. Иван Йосифов, син на Йоско, даде серия от интервюта, в които обвини Славов, че скалъпва обвинения срещу баща му. В същото време синчето на Йоско разказа как прокурорът доскоро им ходел на гости и сетне трудно се прибирал в къщи. В медийните си изяви Иван твърдеше, че прокурор Славов ходи пиян и на работа и че е разпънал чадър над бандитите Красимир Гочев-Шмид и Красимир Цанов-Будин, които стояли в основата на атаките срещу баща му. Срещу магистрата започна дисциплинарно производство, а Етичната комисия към ВСС започна проверка, след като бизнесменът Любомир Илиев - Любо Къдравия, обвини Славов, че го е рекетирал във връзка с делото му за поръчителство на убийствата на Христо Върбанов - Ицо Папата, лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев и прокурора от ВКП Олег Янев.В края на 2012 г. ВСС наказа дисциплинарно Славов за нарушаване на Етичния кодекс, тъй като давал съвети на колеги как да решават дела, интересувал се от наблюдаваните от тях дела с обвиняеми Ицо Папата, Цветелин Кънчев и други. Впоследствие Славов обжалва наказанието си и то бе отменено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във