Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Искат имунитета на Румен Петков

Волен Сидеров призова в петък (19 ноември) главният прокурор да поиска имунитета на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Лидерът на Атака настоя да се даде възможност да бъдат разследвани обстоятелствата около прословутата среща на висшия БСП-кадър с братя Галеви, която стана повод той да напусне кабинета Станишев. Искането на Сидеров бе последвано от брифинг на Петков, на който той отрече направените по-рано същия ден разкрития на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов. А те в общи линии бяха, че на срещата с Галеви е обсъждано разпределението на наркобизнеса между тях и хората на Златко Баретата. Това е една доста груба лъжа, която трябва да получи своя институционален отговор, заяви Петков.
Танов хвърли бомба, твърдейки, че Петков е посредничил заедно с октопода Алексей Петров между братя Галеви и Златомир Иванов за разпределение на наркоканалите и наркопазара. Неговите твърдения бяха потвърдени по-късно и от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Според Танов, който по това време беше директор на ГДБОП, скандалната среща между Румен Петков и братя Галеви е била не за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии.
Танов поясни, че тази договорка между Златко Баретата и Галеви е за това да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България и това да става на бартер, да няма движение на парични потоци, за да не могат да бъдат разкрити, каза Танов. И подчерта, че няма да промени мнението си за Румен Петков.
Цветанов потвърди казаното от генерала и подчерта, че след като тези думи излизат от устата на тогавашния шеф на ГДБОП, на него може да му се вярва повече, отколкото на когото и да било друг. Вътрешният министър направи връзка и с писанията на германския журналист Юрген Рот, когото Румен Петков подведе под съдебна отговорност за това, че немецът го описва в книгата си Новите демони като човек, свързан с трафика на наркотици. В средата на октомври съдът оправда германския журналист, но прокуратурата до ден днешен не коментира следва ли от това обстоятелство, че Рот е бил прав. И ако е така, защо твърденията му не стават повод за разследване на Петков.
Неслучайно Румен Петков е описван като демон. Не е никаква изненада за мен, че той е посредничил между отделни криминални групировки, заяви Цветанов. И хвърли на свой ред друга бомба - разследването било вече невъзможно, тъй като записите от специалните разузнавателни средства от срещата на Петков с братя Галеви са унищожени веднага след това и вече не може да се докаже нищо. На брифинга си пък Румен Петков призова вътрешния министър Цветанов да извади заповедите за унищожаване на СРС-та. По мое време СРС-та не са били унищожавани, каза той.
Срещата между Румен Петков, Ангел Христов и Пламен Галев през 2006 г. доведе до небивал скандал. В резултат на разкритията около нея министър Румен Петков подаде оставка, а на негово място дойде Михаил Миков. Вътрешната комисия в парламента дълго нищи каква е причината за срещата с прословутите оперативно интересни лица. Бившият депутат от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов обяви, че според справка на ДАНС Петков се е срещал два пъти с дупнишките братя. Той обяснил за първата среща в края на 2006 г., че тя е във връзка с предстоящото приемане на България в ЕС и имала за цел да тушира напрежението между групировките. Пак по данни на Атанасов втората среща на Галевите с Петков била на басейна Спартак в София, тогава владение на Алексей Петров. Служителите от Външното наблюдение на МВР останали шокирани, когато на мястото пристигнал джипът на Румен Петков. Цивилните агенти на служба ДОИ имали задача да установят с кой т.нар. посредник ще се срещнат Галевите, а вместо това се появил лично вътрешният министър и те се разбягали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във